« Takaisin

Ampumahiihdon maailmancupilla merkittävä talousvaikutus Pohjois-Karjalalle

Ampumahiihdon maailmancupilla merkittävä talousvaikutus Pohjois-Karjalalle

Kontiolahden ampumahiihdon maailmancupin aluetaloudelliset vaikutukset olivat vuonna 2017 yhteensä 3,5 miljoonaa euroa. Paikalliset kisavieraat käyttivät tapahtuman aikana keskimäärin 121 euroa ja muualta saapuneet 262 euroa. Summiin sisältyvät liput, majoittuminen, ostokset tapahtuma-alueella, muualla tehdyt ostokset ja kuljetuspalvelut. Aluetaloudellinen selvitys tehtiin nyt ensimmäistä kertaa.

Pelkästään ulkomaalaisten yöpymiset toivat alueelle arviolta 750 000 euroa, ja majoitusvuorokausia kirjattiin lähes 5 000 enemmän kuin 2016, jolloin kisoja ei järjestetty. Majoittujia tuli etenkin Venäjältä ja Saksasta. VisitKarelia Salesin mökkivälityksessä maailmancup näkyi 27 prosentin nousuna ulkomaalaisten yöpymisissä.

– Selvitys todentaa tapahtuman tuoman merkittävän aluetaloudellisen sysäyksen alueelle. Kilpailu toi myös kansallista ja kansainvälistä medianäkyvyyttä ja kasvatti alueen tunnettuutta, kehittämispäällikkö Pekka Huovinen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta kommentoi.

Kilpailulajeista eniten kiinnostivat lauantaiset naisten 10 kilometrin takaa-ajo, jota seurasi 83 prosenttia vastaajista, ja miesten 12,5 kilometrin takaa-ajo, jota seurasi 77 prosenttia vastaajista.

– Oli hienoa huomata, että suomalaismenestyksestä riippumatta katsomot olivat lauantaina stadionilla täysiä ja myös maastossa oli tunnelmaa. Se on sitä ampumahiihtokulttuuria, mitä Kontiolahdella ja Pohjois-Karjalassa on vuosikymmenten ajan rakennettu, tapahtuman johtaja Tomi-Pekka Riihivuori Kontiolahden Urheilijat ry:stä toteaa.

Vastaajista 92 prosenttia oli tyytyväisiä tapahtumaan, ja uusien palvelujen vastaanotto oli kautta linjan hyvä.
        
– Selvityksessä saatua palautetta ja kokemuksia hyödynnetään rakennettaessa entistäkin parempaa ampumahiihtotapahtumaa keväällä 2018, Riihivuori jatkaa.

Sponsor Navigator -tutkimuksen mukaan ampumahiihto on noussut Suomessa neljänneksi kiinnostavimmaksi urheilulajiksi. Suoria maailmancupin televisiolähetyksiä seuraa arviolta 300 000–700 000 katsojaa.

Selvityksen tilasivat Joensuun kaupunki, Kontiolahden kunta, Kontiolahden Urheilijat ry ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto. Sponsor Insight Finlandin toteuttamaan selvitykseen vastasi 935 henkilöä. Kontiolahden kisoihin osallistui 24 300 katsojaa 6.–12.3.2017.