Comenius-projekti


 

Lehmon koulu on päässyt mukaan kansainväliseen Comenius-hankkeeseen lukuvuosiksi 2013-2014 ja 2014-2015. Hankkeen nimi on ACTIVE SPORTIVE HEALTHY EUROPEAN YOUTH TEAM. Suomennettuna hankkeen nimi on AKTIIVINEN URHEILULLINEN TERVEELLINEN EUROOPPALAINEN NUORISOJOUKKUE. Hankkeen teemana on liikunta ja terveelliset elämäntavat.

Samassa hankkeessa on mukana yhteensä yhdeksän eri koulua kahdeksasta Euroopan maasta. Suomen lisäksi on mukana kouluja seuraavista maista: Italia (kaksi eri koulua), Portugali, Espanja, Unkari, Puola, Romania ja Turkki. Hanketta koordinoi toinen Italian kouluista.

Olemme saaneet rahoituksen hankkeeseemme EU:n Elinikäisen Oppimisen Ohjelmasta (Lifelong Learning Program) CIMO:lta. CIMO on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio Suomessa. Comenius-ohjelman avulla tuetaan eurooppalaisten koulujen yhteistyötä ja niiden välistä oppilas- ja henkilökuntavaihtoa.

Meidän Comenius-hankkeemme kestää kaksi vuotta. Pääpaino tämän hankkeen toteuttamisessa on koulumme 5. luokan oppilaissa. Koko Lehmon koulun väki pääsee osallistumaan hankkeeseen soveltuvin osin. Esimerkiksi alkusyksyllä 2013 järjestimme koulullamme logokilpailun, jossa aiheena oli tehdä logo urheilusta ja terveellisistä elämäntavoista. Kaikki oppilaat saivat osallistua voittajalogon valintaan äänestämällä heidän mielestään parasta logoa valmiista logoehdotuksista. Logokilpailun voitti 4A-luokkalaisen Aino Haapalaisen tekemä logo. Tämän voittajalogon veimme mukanamme Portugaliin, missä äänestettiin koko hankkeen yhteinen logo. Portugalin logo valittiin Comenius-hankkeemme logoksi.

Portugalissa järjestetyssä ensimmäisessä hanketapaamisessa mukana olleet Anu Hurskainen ja Päivi Mustonen kertoivat Comenius-hankkeesta ja Portugalin matkasta Comenius-avajaispäivänä 20.11.2013 koulun liikuntasalissa koko koulun väelle. Oppilaat tulivat saliin portugalilaisen fado-musiikin saattelemana kuulemaan projektimme sisällöistä sekä Portugalin hanketapaamisen matkakokemuksista valokuvien ja videokoosteen myötä.

Hankkeen aikana teemme Comenius-ulkomaanmatkoja, joissa on mukana koulumme oppilaita. Suomessa pidetään hanketapaaminen todennäköisesti maaliskuussa 2015.

Hankkeeseen kuuluu Comenius-ulkomaanmatkojen lisäksi lähes joka kuukausi jokin oppilaiden kanssa toteutettava asia liittyen liikuntaan ja terveellisiin elämäntapoihin, jotka ovat projektin teemat. Esimerkiksi koulultamme lähtee maskotti päiväkirjan kanssa kiertämään hankkeessa mukana oleviin toisiin Euroopan kouluihin ja me saamme vastavuoroisesti koulullemme yhden maskotin vuorollaan toisista hankkeen kouluista. Maskotin mukana olevaan päiväkirjaan piirretään tai kirjoitetaan englanniksi, mitä urheilua harrastetaan ja mitä terveellisiä ruokia syödään.

Comenius-ulkomaanmatkalle lähtevät ovat matkan ajan edustamassa Suomea ja Lehmon koulua osallistuen Comenius-projektilaisille tarkoitettuihin ohjelmiin ja tapahtumiin. Vierailun aikana tutustumme yhdessä paikalliseen kouluun ja työskentelemme hankkeessa mukana olevien toisten eurooppalaisten lasten ja opettajien kanssa. Tutustumme myös mahdollisuuksien mukaan paikallisiin nähtävyyksiin.

Hankkeemme tavoitteena on lisätä kansainvälisyyttä koulullamme ja luoda niin oppilaille kuin henkilökunnallekin mahdollisuuksia kielitaidon käyttämiseen ja sosiaalisten verkostojen luomiseen Euroopan toisiin kouluihin. Saamme koulullemme eurooppalaista ulottuvuutta ja tunnemme olevamme paitsi Suomen, myös Euroopan kansalaisia. Hankkeen myötä teemme myös kouluamme tunnetuksi Euroopassa. Hankkeellemme on tehty omat sivut, joihin pääsee tutustumaan alla olevan linkin kautta. Sivustolle lisätään ajan myötä tietoja projektin etenemisestä. Lehmon koulun kotisivuilla olevien linkkien kautta pääset seuraamaan projektin etenemistä. 


 http://activesporteamcomenius.jimdo.com/

 http://comeniusactivesporteam.blogspot.it/

http://www.powtoon.com/p/d6wgfn65AGm/

 

Lehmon koulun omia videoita projektin ajalta:

https://youtu.be/8kRayogYfig

https://youtu.be/jv9V4iWS-Hs

https://youtu.be/GM3vcLgsric

 

Yhteystiedot

Lehmon koulu
Kylmäojantie 6
80710 Lehmo

Rehtori
Antti Väänänen
p. 050 514 0995
antti.vaananen@
kontiolahti.fi

Apulaisrehtori
Sonja Hurskainen
p. 050 428 5091
sonja.hurskainen@
kontiolahti.fi

Koulusihteeri
Taimi Pakarinen
p. 050 364 9697
taimi.pakarinen@
kontiolahti.fi

Opettajainhuone
p. 050 365 3850