Kontiolahden kunnan kriisiryhmä

Kontiolahden kunnassa toimii kriisiryhmä. Kriisiryhmän apua tarjotaan, kun ihminen kokee äkillisen, järkyttävän tapahtuman. Järkytyksen voi aiheuttaa esimerkiksi onnettomuus tai odottamaton läheisen kuolema. Kriisityössä keskitytään kriisin aiheuttaneen tapahtuman ja sen seurausten käsittelyyn.

Kriisityön istunto pyritään järjestämään traumaattisen tilanteen kokeneille toisena tai kolmantena päivänä kriittisen tapahtuman jälkeen. Sen tarkoituksena on sopeuttaa palautuminen arkeen ja ehkäistä kriisien aiheuttamia jälkireaktioita, joita ovat muun muassa ahdistavat muistot ja mielikuvat tapahtuneesta, syyllisyys, univaikeudet ja muistihäiriöt. Järkyttävistä tapahtumista toipumiselle on tärkeää kohdata ja käsitellä tapahtuma ja esille nousevat ajatukset, tuntemukset ja reaktiot uudelleen.

Istuntoon voivat osallistua kaikki ne ihmiset, joita tapahtuma läheisesti koskettaa ja 2-3 kriisiryhmän jäsentä. Istuntoja pidetään 1-3 tarpeen mukaan. Tarvittaessa sovitaan uusi ryhmätapaaminen tai henkilökohtainen jatkohoito. Kriisityön tavoitteena ei ole pidempiaikainen tai psyykkisen kehityksen ongelmiin kohdistuva psykoterapia. Lopuksi on arvioitava, tarvitaanko pidempiaikaista mielenterveyden jatkohoitoa.

Siun soten alueella kriisityötä koordinoi Aikuispsykiatrian tehostettu avohoito. Ota yhteyttä soittamalla numeroon 013 330 2132.

Lue lisää

Kriisiryhmän tiedot saa myös ottamalla yhteyttä poliisi-, palo- tai pelastusviranomaisiin. Virka-ajan ulkopuolella ja viikonloppuisin voi olla yhteydessä Pohjois-Karjalan kriisikeskukseen.

Pohjois-Karjalan Kriisikeskus

Pohjois-Karjalan mielenterveysseura kriisityön tukena ry
Siltakatu 14 B 14, 80100 Joensuu

Puhelinpäivystys numerossa 013 316 244
ma–pe klo 12–13
info@joensuunkriisikeskus.fi

Valtakunnallinen kriisipuhelinpäivystys numerossa 010 195 202
ma–pe klo 09–07
viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15–07