Nähtävyydet

kuva

Jakokosken museokanava
Jakokosken museokanava sijaitsee noin 20 kilometriä Joensuusta itään Pielisjoen mutkassa. Kanava rakennettiin yli sata vuotta sitten jouduttamaan jokiliikennettä ohi kivikkoisten ja vaikeakulkuisten koskien. Jokea matkasivat tuolloin uittoyhtiöiden hinaajat tukkilauttoineen, pienet matkustajalaivat kesäturisteineen ja tietysti paikalliset kalastajat veneineen.

Jakokosken tähtitorni
Jakokosken tähtinäytännöt talvisin, pääsääntöisesti tiistaisin klo 19.00 - 21.00. Näytännöistä peritään opastusmaksuna 2 € aikusilta ja 1 € opiskelijoilta ja koululaisilta.

Kolvananuuron rotkolaakso
Kolvananuuron upea luonnonsuojelualue löytyy valtatie 6:n itäpuolelta, noin 35 kilometriä Joensuusta pohjoiseen. Luode-kaakkosuuntainen rotko syntyi miljoonia vuosia sitten kallionperän siirrosten yhteydessä. Kolvananuuro on pitkä, jyrkkärinteinen ja maisemallisesti kiehtova rotkolaakso, jonka ainutlaatuinen kasvillisuus viehättää luonnossa liikkujaa. Luonnonsuojelualue on noin 4 kilometriä pitkä ja noin 400 metriä leveä. Luonnonsuojelualueen ulkopuolella rotko jatkuu etelässä ensin hiekkakankaisena uurrelaaksona ja sen jälkeen useina jokilaaksoina.

Kontiolahden kirkot
Kontiolahden evankelis-luterilainen kirkko
Kontiolahden ortodoksinen kirkko
Selkien-Mönnin kappeli

Kotiseutukeskus
Vierevänniementie 5, 81100 Kontiolahti
Pohjoiskarjalaista talonpoikaiskulttuuria esittelevä talo pihapiireineen ja saunoineen. Kotiseutukeskuksen omistaa ja sitä ylläpitää Kontiolahti-seura ry. Seura järjestää tiloissa näyttelyitä, leirikouluja, kokouksia ym. tilaisuuksia. Kotiseutukeskus on suosittu juhlien viettopaikka, joka henkii menneen ajan tunnelmaa idyllisessä maalaismaisemassa.

Vesitorni
Vuonna 1975 rakennettu Kontiolahden vesitorni sijaitsee kylän korkeimmalla kohdalla, aivan Kajaanintien varrella. Tornista on hulppeat näkymät. Torni ei ole avoinna yleisölle. Alueella autoilijoiden levähdyspaikka.