Talousarviota valmistellaan kunnissa useiden muutosten ja epävarmuustekijöiden keskellä, minkä vuoksi tulevat vuodet tulevat olemaan taloussuunnittelun osalta haasteelliset. Vuoden 2025 alusta voimaantulevan TE-palveluiden muutoksen myötä maakunnan kunnat ovat perustaneet yhteisen työllisyysalueen. Muutos on kunnissa iso, se tulee vaikuttamaan niin palveluiden tarjontaan sekä kuntien kustannusrakenteeseen. Muutosta on tehty hyvässä yhteistyössä maakunnan kuntien kanssa.
Kontiolahden kunnan taloudellinen tilanne on heikentynyt merkittävästi vuoden 2024 aikana verotulojen ja valtionosuuksien vakiintuessa sote-uudistuksen jälkeiselle ajalle. Toteutuneet mittavat investoinnit ovat aiheuttaneet omat haasteensa kasvaneiden suunnitelman mukaisten poistojen, korkokustannusten ja käyttökustannusten takia.
Kumulatiivista ylijäämää kunnalla oli 17,3 miljoonaa euroa vuoden 2023 lopussa. Vuoden 2024 viimeisessä osavuosiraportissa on kunnan alijäämäksi tälle vuodelle arvioitu -2,3 miljoonaa euroa. Kunnanjohtajan talousarvioehdotuksessa vuodelle 2025 esitetään -1,3 miljoonaa euron alijäämää. Myös suunnitelmavuodet 2026 ja 2027 ovat alijäämäisiä. Vuoden 2026 alijäämäksi arvioidaan noin 0,7 miljoonaa euroa ja vuoden 2027 alijäämäksi noin 0,3 miljoonaa euroa. Suunnitelmavuosien arvio perustuu oletukseen, että toimintamenot saavat kasvaa vuositasolla ainoastaan 2,5 prosentin palkkojen yleiskorotuksen verran. Suunnitelmavuosiin sisältyy muun muassa verotulojen ja valtionosuuksien kehitykseen sekä sote-kiinteistöjen yhtiöittämiseen liittyviä riskejä.
– Toiminnallisten ja rakenteellisten uudistuksien tekeminen on tullut ajankohtaiseksi ja uusista menoja lisäävistä toimista on pyritty pidättäytymään. Talousarvio pitää sisällään sopeutustoimia, joilla käyttötalouden nettomenojen kasvua pystytään hillitsemään, toteaa Kontiolahden kunnanjohtaja Jari Tuononen.
– Toimenpiteet koskevat muun muassa palveluiden tuottamista ja palveluiden tasoa, avustuksia, toimitilojen kustannussäästöjä sekä tulorahoituksen vahvistamista. Olennaista palvelutason heikennystä ei kuitenkaan ole luvassa, Tuononen jatkaa.
Talouden tasapainottamista vuodelle 2025 on tehty nettomenojen kasvua hillitsemällä, ja tulevana vuotena kunnan toimintakate eli nettomenot ovat -46,3 miljoonaa euroa. Vaikka käyttötaloutta on sopeutettu, niin toimintakate kasvaa eli nettomenot suurenevat 3,1 miljoonaa euroa (7,1 %) verrattuna vuoden 3/2024 muutettuun talousarvioon. Muutos johtuu valtaosaksi TE-palveluiden siirtymisestä kunnille ja palkkojen noususta. Myös nämä edellä mainitut asiat aiheuttavat epävarmuutta lähivuosina. TE-palveluiden todelliset kustannukset näyttäytyvät kunnille vasta vuoden 2025 aikana. Kunta-alan sopimusneuvottelut ovat vasta käynnistymässä ja tulevien vuosien palkankorotusten taso selviää vasta kevään 2025 aikana.
Taloussuunnitelmassa investointitaso on sopeutettu kestävämmälle tasolle velkaantumiseen liittyvien riskien kasvun, korkotason nousun ja korkean investointitason menoja lisäävien vaikutusten rajoittamiseksi. Kontiolahden suuret rakennusinvestoinnit on saatu päätökseen, kun Lehmon yhtenäiskoulun rakennusprojekti valmistui vuodenvaihteessa 2023–2024. Merkittävien investointien vuoksi kunnan lainakanta on nyt ennätyksellisen suuri. Investoinneista aiheutuvat poistot rasittavat kunnan käyttötaloutta merkittävästi tulevina vuosina.
Hallintopäällikkö Pasi Ruohtulan mukaan myönteistä on se, että taloussuunnitelmakaudella 2025–2027 kunnan lainakanta kääntyy viimein laskuun. Suunnitelmakaudella lainakannan arvioidaan laskevan 5,8 miljoonaa euroa. Uutta pitkäaikaista lainaa otetaan vuonna 2025 enintään 6,0 miljoonaa euroa. Ensi vuoden lopussa lainaa kunnalla arvioidaan olevan noin 3 781 euroa per asukas, kun vuoden 2024 lopussa sitä arvioidaan olevan 3 872 euroa per asukas. Manner-Suomen kuntien lainakanta asukasta kohden vuoden 2023 lopussa oli 3 334 euroa. Vuoden 2025 nettoinvestoinnit ovat kunnanjohtajan talousarvioehdotuksessa noin 4,0 miljoonaa euroa. Koko taloussuunnitelmakauden investointien arvioidaan olevan noin 13,1 miljoonaa euroa.
Kuntastrategian mukaisesti kunta jatkaa parhaiden olosuhteiden luomista yrittämiseen ja työntekoon. Kunnan tytäryhtiöiden Kontiolahden Yrityspalvelu Oy:n ja Kontionloikka Oy:n keskeisin tehtävä on yritysten kasvun ja kehittämisen mahdollistaminen sekä Kontiolahden alueen matkailun kehittäminen.
Kontiolahden kunnallisveroprosentti vuodelle 2025 on 8,8 prosenttia (8,4 prosenttia vuonna 2024) ja arvio kunnallisverokertymästä on 7,3 prosenttia vuotta 2024 suurempi. Kiinteistöveroprosentit säilyvät edelleen keskiarvon alapuolella verrattuna koko maahan ja Pohjois-Karjalaan. Kontiolahden kunnan yhteisöverokertymän arvioidaan pysyvän vuoden 2024 tasolla.
Valtiovarainministeriön 7.10.2024 julkaisemien laskelmien mukaan Kontiolahden kunnan vuoden 2025 valtionosuuksien määräksi on arvioitu yhteensä 17,5 miljoonaa euroa vuodelle 2025. Vuoden 2024 valtionosuudet ovat arviolta 16,4 miljoonaa euroa. Vaikka euromääräisesti valtionosuudet näyttävät kasvavan, tosiasiassa valtionosuudet pienenevät peräti 1,2 miljoonaa euroa, koska TE-palveluiden siirtyminen valtiolta kuntien vastuulle aiheuttaa kunnalle noin 2,3 miljoonan euron lisäkulut.
Kontiolahden väkimäärä ylitti 15 000 asukkaan rajapyykin syksyllä 2021. Lokakuun 2024 lopussa kunnan asukasluku oli 15 048. Kontiolahdella syntyvyys on kuolleisuutta suurempi ainoana kuntana Pohjois-Karjalassa. Mittavien investointien kautta kunta on panostanut palveluihin ja kehittänyt kunnan toimintaympäristöjä kuntastrategian mukaisesti.
Kontiolahden kunnanhallitus käsittelee kunnanjohtajan talousarvioesityksen 2.12. kokouksessaan ja kunnanvaltuusto päättää asiasta 9.12.