Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa viikolla 52

Siun sote: koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa viikolla 52

Pohjois-Karjalassa todetaan runsaasti koronavirustartuntoja päivittäin. Riskiryhmien kolmansia koronarokotuksia on tehostettu rokotesuojan parantamiseksi. Tällä hetkellä yli 70-vuotiaista 3. koronarokoteannoksen on saanut 84,5 prosenttia.

Viikolla 52 uusia tartuntoja todettiin yhteensä 617 tapausta, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 193. Pohjoiskarjalaisilla tartuntoja oli 552. Viikkokohtainen luku on koko pandemia-ajan suurin. Kuluvalla viikolla perjantaiaamuun mennessä maakunnassa on todettu noin 600 tartuntaa. Seurannassa olevia tartunnan saaneita on tällä hetkellä kaikkiaan hieman alle tuhat.

Viikolla 52 tartuntoja todettiin kaikissa Pohjois-Karjalan kunnissa. Ulkomailta saatuja tartuntoja oli kahdeksan. Nykyisessä epidemiatilanteessa tartuntojen alkuperää ei pystytä enää pääsääntöisesti selvittämään.

- Koronatilanne Pohjois-Karjalassa on vakava. Tartuntoja todetaan ennätyksellisen paljon ja tartunnan voi saada käytännössä mistä vain. Koronalta suojautumisen keinot on nyt syytä ottaa tehostetusti käyttöön. Muistetaan kasvomaskin käyttö, hyvä käsi- ja yskimishygienia ja otetaan koronarokotteet. Lähikontakteja toisten ihmisten kanssa kannattaa myös välttää mahdollisuuksien mukaan, palvelupäällikkö Jukka Heikkinen sanoo.

Pahentuneen koronatilanteen vuoksi vierailuja keskussairaalassa rajoitetaan

Siun sote rajoittaa vierailuja keskussairaalan tiloissa nopeasti heikentyneen koronatilanteen vuoksi. Lauantaista 8.1.2022 klo 7 alkaen sairaalassa voivat vierailla vain:

  • hoidossa olevien lasten läheiset ja hoitoon osallistuvat oireettomat henkilöt
  • synnyttäjien oireettomat läheiset, kuten lapsen isä tai muu tukihenkilö.
  • Saattohoidossa olevan tai muuten vakavasti sairaan potilaan oireettomat läheiset. Vierailuista on sovittava erikseen hoitavan yksikön kanssa.

Lisäksi poliklinikkakäynnille tai päivystykseen tulevan henkilön mukana voi olla tarvittaessa yksi tukihenkilö tai saattaja. Muut vierailut sairaalan tiloissa on kielletty perjantaihin ajalla 8.-21.1.2022.

Vierailujen rajoittamisella pyritään turvaamaan potilaiden ja henkilökunnan turvallisuus tilanteessa, jossa koronavirus leviää hyvin herkästi. Rajoitustoimilla pyritään myös varmistamaan henkilöstön riittävyys vaikeassa koronatilanteessa.

Ajanvarausvastaanotolle tai vierailulle ei voi tulla, jos henkilöllä on vähäisiäkään tartuntataudin oireita, kuten yskää, kurkkukipua, kuumetta, hengenahdistusta, lihaskipuja tai päänsärkyä tai jos tietää altistuneensa koronavirukselle. Keskussairaalan lisäksi myös muissa Siun soten yksiköissä voidaan rajoittaa vierailuja koronatilanteen vuoksi. Mahdollisesta vierailusta on aina sovittava etukäteen.

Pohjois-Karjalassa voimassa olevat alueelliset suositukset ja rajoitukset on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset.

Pohjois-Karjalan tilannekuvatyöryhmä ei kokoontunut viikolla 1. Työryhmän seuraava kokous on 13.1.2022.

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa viikolla 52 (27.12.2021–2.1.2022)

  • Koronavirustartuntojen määrä pohjoiskarjalaisilla: 552, muutos edellisviikkoon +359
  • Tartunnan saaneista rokottamattomia 26 %, 1. rokotuksen saaneita 4 %, 2–3 rokotetta saaneilla 66 %. Rokotustieto puuttuu 4 %.
  • Tartuntojen alkuperä tiedossa: tarkkaa tietoa ei enää saatavilla
  • 14 vrk ilmaantuvuus (20.12.-2.1.2022): 463,47, muutos +295,11
  • Ilmaantuvuus rokottamattomilla tai osittain rokotetuilla 494,89, täysin rokotetuilla 325,28.
  • Koronasta aiheutuva terveydenhuollon kuormitus: vaikea*

*Terveydenhuollon kuormitus mittaa Siun soten keskussairaalassa ja terveyskeskussairaaloissa hoidettavina olevien koronapotilaiden määrää suhteessa käytettävissä oleviin hoitopaikkoihin ja resursseihin asteikolla vähäinen – kohtalainen – vaikea