Koronasivusto

Olemme koostaneet tälle sivulle kaikki koronavirukseen liittyvät uutiset. Tällä sivulla kerromme koronaviruksen vaikutuksista Kontiolahden kunnan palveluihin. Lisäksi sivun oikeasta laidasta Ota yhteyttä -osiosta näet yhteyshenkilöt, joilta voit kysyä aiheesta lisää. 

Siun soten sivuille puolestaan on koottu kuntalaisille suunnatut ohjeistukset koronavirukseen liittyen. Sivuilla on ajantasainen tieto koronatilanteesta ja toimintaohjeet.

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Koulujen avautuminen ja riskiryhmiin kuuluvien turvaaminen - tietoa ja ohjeita Siun soten alueelle

Siun sote: Koulujen avautuminen ja riskiryhmiin kuuluvien turvaaminen - tietoa ja ohjeita Siun soten alueelle

Lapset palaavat varhaiskasvatukseen ja peruskoulujen lähiopetukseen hallituksen päätöksen mukaisesti 14.5.2020. Koulujen avautumisen myötä kouluterveydenhuollon palvelut palaavat kouluille toukokuun aikana, Siun sote tiedottaa. Kouluterveydenhoitajan tavoittaa puhelimitse ja Wilman kautta ja yhteydenottopyynnön voi jättää myös verkkoajanvarauksen kautta.

Siun soten koko tiedote aiheesta:

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto palvelee edelleen myös keskitetyn puhelinpalvelun kautta arkisin ma–pe klo 7.30–15.00 numerossa 013 330 2841. Puhelinpalveluun voivat olla yhteydessä koululaisten ja vanhempien ohella myös opettajat ja muut lasten ja nuorten kanssa toimivat tahot.

– Tämä poikkeustilanne on vaativa kaikille, joten huolten ja pelkojen kanssa ei kannata perheiden jäädä yksin. Lapsen asiat on hyvä ottaa puheeksi heti kun huolia ilmenee, yhteistyössä voimme varhaisessa vaiheessa auttaa parhaiten. Puhelinpalvelussa terveydenhoitajamme auttavat eteenpäin, muistuttaa ylilääkäri Sanni Penttilä Siun soten koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta.

Touko–kesäkuun aikana tehdään ensisijaisesti 9.-luokkalaisten terveystarkastuksia ja aloitetaan tulevien 1.- ja 7.-luokkalaisten määräaikaistarkastukset. Kevään aikana peruuntuneet tarkastukset pyritään huomioimaan tulevien tarkastusten aikataulutuksessa.

– Keväältä peruuntuneiden tarkastusaikojen tilalle ei heti pystytä tarjoamaan uusia aikoja. Perheen yhteydenoton perusteella voidaan aika tarvittaessa järjestää jo aiemmin, kertoo Penttilä.
Koulukuraattorit ja -psykologit ovat tavoitettavissa Wilma-viesteillä, puhelimitse tai sähköpostilla. Yhteystiedot löytyvät koulujen verkkosivuilta tai Wilmasta. Tapaamiset järjestetään pääsääntöisesti puhelimitse tai etäkäynnillä. Koulupsykologin oppimistutkimukset järjestetään kasvotusten huoltajan tai opiskelijan niin halutessa.

Huolestuttaako kouluun palaaminen?

Päivähoitoon ja kouluun palattaessa on tärkeää noudattaa yleisiä hygieniaohjeita ja muistaa, että kotiin jäädä heti, jos lieviäkään infektiotaudin oireita ilmenee. Koronavirustartuntaa epäiltäessä tulee ottaa yhteyttä omalle terveysasemalle tai Päivystysapuun 116 117. Jos epäilet koronavirustartuntaa, lisätietoja Siun soten nettisivuilla.

Lapsilla koronainfektio on harvinaisempi kuin aikuisilla, ja sairastuneiden lasten taudinkuva on lievempi. Mikäli lapsella ei ole ollut rajoituksia varhaiskasvatuksen tai lähiopetuksen suhteen influenssa- tai RSV-kaudella, ei ole syytä jäädä pois päivähoidosta tai koulusta myöskään koronavirusepidemian aikana.

– Päivähoitoon ja kouluun voivat osallistua terveet lapset ja nuoret sekä he, joiden perussairaus, esimerkiksi astma tai sydänsairaus, on hoitotasapainossa ja diabeetikot, joilla ei ole merkittäviä lisäsairauksia. Myös reumaa tai tulehduksellista suolistosairautta sairastavat lapset voivat osallistua. Edellä mainituilla vaikean koronavirustaudin riski ei ole lisääntynyt, kertoo Pohjois-Karjalan keskussairaalan lastenkeskuksen ylilääkäri Tiina Reijonen.

Vain pieni osa lapsipotilaista kuuluu riskiryhmään, mutta riskiryhmään voi kuulua muukin perheenjäsen. Tarvittaessa lääkärintodistuksen lapsen kotiin jäämisestä kirjoittaa riskiryhmäläistä hoitava lääkäri.
Kouluun menoa ei suositella lapsille ja nuorille, joilla on harvinaisia, vaikea-asteisia sairauksia tai jotka tarvitsevat vahvempaa lääkitystä esimerkiksi syövän tai elinsiirron vuoksi. THL ja yliopistosairaaloiden lastenklinikat ovat määritelleet nämä lasten riskisairaudet: Yliopistosairaalat: Lasten koronavirus (COVID-19) -riskiryhmiä koskeva ohje 4.5.2020.

Jos lapsi tai nuori kuuluu edellä mainittuihin riskiryhmiin tai siihen kuuluminen on epäselvää, voi ottaa yhteyttä keskussairaalan lasten ja nuorten poliklinikan puhelinpalveluun 013 330 2117 arkisin ma–pe klo 7.30–15.30. Puhelinpalvelu kokoaa tiedot lääkäreille poissaolotodistusten kirjoittamista varten. Hoitava lääkäri tekee yksilöllisen arvion mukaan päätöksen riskiryhmäläisen kotiin jäämisestä. Tarvittaessa päätös tehdään myös sisaruksille.

Jos vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluva on samassa taloudessa asuva aikuinen, tekee vastaavan arvion aikuisen hoitava lääkäri. Tällöin voi ottaa yhteyttä häntä hoitavaan terveydenhuollon yksikköön.

Koronavirustilanteeseen liittyvää erityisesti lapsia, nuoria ja perheitä koskevaa tietoa ja ohjeita löytyy kootusti THL:n sivuilta.

Ota yhteyttä:

Kontiolahden kunnan yleiset linjaukset

Sivistystoimi (varhaiskasvatus sekä koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalvelut

Tekninen toimi

Henkilöstö

Viestintä

Yritysasiat

JARKKO PEIPONEN

TOIMITUSJOHTAJA KONTIONLOIKKA OY
 050 472 4144
jarkko.peiponen@kontiolahti.fi