Sisältöjulkaisija

angle-left Avoimen keskustelukulttuurin puolestapuhuja

Avoimen keskustelukulttuurin puolestapuhuja


Kontiolahden kunnanjohtajana aloittanut Jari Tuononen haluaa antaa oman työpanoksensa kehittyvän ja kasvavan kunnan hyväksi.
Jari Tuononen, 39, saapuu ensimmäistä kertaa valintansa jälkeen Kontiolahden kunnantalolle ja kiinnittää välittömästi huomiota aamuliikenteessä olevien koululaisten määrään.

– Täällä on elämää! Kontiolahdella on hyvä vire päällä ja kunta kehittyy joka saralla, Jari Tuononen aloittaa.

11. toukokuuta Kontiolahden kunnanjohtajana aloittanut Tuononen näki avautuneen paikan hienona tilaisuutena ja luontaisena jatkumona työuralleen. Hänellä on entuudestaan noin kymmenen vuoden kokemus kunta-alalta. Jari Tuononen saapui Kontiolahden kunnantalolle Höytiäisen toiselta puolelta, sillä hän työskenteli Polvijärven kunnanjohtajana yli neljä vuotta.

– Polvijärvellä ei ollut mitään poistyöntäviä tekijöitä, mutta Kontiolahti työpaikkana veti tässä tapauksessa vielä enemmän puoleensa. Olemme asuneet yli kymmenen vuotta Puntarikoskella ja olemme olleet tyytyväisiä kontiolahtelaisia. Perheen koti on siis täällä.

Tuonosen mukaan moni asia säilyy ennallaan, kun siirtyy uuteen työhön naapurikunnasta. Esimerkiksi Siun sote, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja muu maakunnallinen yhteistyö ovat tuttuja, minkä hän kokee eduksi.

Kunta-alan kokemusta Tuononen on ennen Polvijärveä kartuttanut ollessaan muun muassa talous- ja hallintojohtajana Kiteellä sekä Tuusniemellä kunnanjohtajan viransijaisena ja hallintojohtajana.

Lisää avoimuutta ja osallisuutta

Tuoreen kunnanjohtajan mielestä Kontiolahdella on kuntalaista ajatellen moni asia hyvin. Tulevaisuudessa talouteen kuitenkin tuovat paineita Kontiolahden historian suurimmat investoinnit. Myös väestön ja kunnan henkilöstön ikääntymisen tuomat muutokset tulee kunnanjohtajan mukaan ottaa huomioon niin palveluissa kuin johtamisessakin.

Kuntaan Jari Tuononen haluaa omalta osaltaan olla lisäämässä myös avoimuutta ja osallisuutta.

– Siihen ei ole mitään ihmelääkettä mutta haluan yhdessä päättäjien ja muiden toimijoiden kanssa etsiä keinoja, miten osallisuuden kokemusta voidaan lisätä.

Jari Tuononen näkee Kontiolahden vetovoimaisena asukkaille ja yrityksille mutta muistuttaa myös pitovoiman tärkeydestä.

– Sen lisäksi, että tavoittelemme kasvua, meidän täytyy huolehtia myös siitä, että olemassa olevat asukkaat viihtyvät ja saavat tarvitsemansa palvelut kunnasta.

Ei yksin vaan yhdessä

Jari Tuononen painottaa, että kunnanjohtaja ei yksin saa kaikkea aikaan. Hän uskoo yhdessä tekemisen voimaan. Yhteistyöhön tarvitaan Tuonosen mukaan niin kunnan henkilöstö, luottamushenkilöt, asukkaat, yritykset, yhdistykset kuin muutkin yhteistyökumppanit.

Tärkeässä roolissa on avoin keskustelukulttuuri. Tuonosen mukaan kunnanjohtajan työssä tarvitaan ristikkäisten arvojen yhteensovittamista.

– Haluan löytää asioissa kompromissit ja tässä olen omasta mielestäni onnistunutkin.

Tuononen kuvailee itseään rennoksi mutta tarttuu rohkeasti myös epäkohtiin.

– Olen alkuun tarkkailija ja sitten toimin. Haluan katsoa asioita pitkäjänteisesti. Toisaalta olen hallinnollisissa asioissa tarkka ja vaadin itseltäni paljon enkä halua viedä huolimattomasti valmisteltuja asioita päätettäväksi. Vaikeimmista asioista on hyvä keskustella luottamushenkilöiden kanssa etukäteen yllätysten välttämiseksi.

Kunnanjohtaja tavattavissa

Kunnantalolle vasta aloittanut kunnanjohtaja ei halua linnoittautua. Tuononen sanoo, että haluaa tavata kuntalaisia heti kun vallitseva koronatilanne sen sallii. Toiveissa on, että tulevana kesänä tapaamisia voi tavalla tai toisella järjestää. Ensitilassa kuntalaisia varten järjestetään suora lähetys, jossa Tuononen vastaa hänelle esitettyihin kysymyksiin.

Tuononen kertoo olevansa äärimmäisen kiinnostunut kuulemaan, miten myös kontiolahtelaisilla yrityksillä menee. Hän haluaa käydä mahdollisuuksien mukaan alueen yrityksissä tutustumassa.

– Minua voi aina kutsua kylään. Haluan jalkautua yrityksiin – alkaa muutenkin tämä Teams-elämä riittää.

Kunnanjohtaja on myös yhdistysten käytettävissä aikataulun puitteissa. Tuononen nostaa esiin esimerkiksi kylät, joissa tehdään paljon hyvää työtä.

– Nostan hattua yhdistysten tekemälle työlle. Se on iso voimavara Kontiolahdelle.

Vapaalla mieluiten luonnossa

Vapaa-ajallaan Jari Tuononen suuntaa mieluiten luontoon. Erityisesti Höytiäinen on ollut tärkeä hänelle jo nuorena, jolloin järvellä saattoi hurahtaa monta päivää putkeen. Nykyisin hän pyrkii joka kesä käymään veneilemässä tilaisuuden tullen.

Kävelyyn, juoksuun ja maastopyöräilyyn soveltuva Jaama Trail -reitistö ulottuu Tuonosen kodin nurkille, mitä on näppärä hyödyntää. Lisäksi sienestys on koko perheen yhteinen juttu, ja sienikoriin kerätään niin korvasienet, kantarellit kuin suppilovahverotkin. Sienestys puolestaan linkittyy vahvasti viikonloppuharrastukseen eli ruuanlaittoon. Reseptit valikoituvat sesongin mukaan.

– Vaimo hoitaa arkiruuat ja minä kokkaan viikonloppuisin. Esimerkiksi paistettu kuha, sienirisotto tai parsa hollandaisekastikkeella toimivat hyvin, Tuononen makustelee.

Kunnanjohtaja live-lähetyksessä

Kontiolahden uusi kunnanjohtaja vastaa kuntalaisten esittämiin kysymyksiin suorassa lähetyksessä tiistaina 1.6. kello 17. Kontiolahden kunta striimaa lähetyksen Youtube-kanavallaan. Kuntalaiset ovat etukäteen voineet esittää kysymyksiä, joihin Jari Tuononen vastaa lähetyksen aikana.

Tervetuloa seuraamaan lähetystä!

Jari Tuononen