Sisältöjulkaisija

angle-left Huolestuttaako korona? Omaolo-palvelusta löytyy nyt koronavirustaudin kansallinen oirearvio

Huolestuttaako korona? Omaolo-palvelusta löytyy nyt koronavirustaudin kansallinen oirearvio

Koronavirukseen liittyvät yhteydenotot ovat lisääntyneet merkittävästi kaikissa terveydenhuollon kanavissa valtakunnallisesti: puhelinpalveluissa, terveysasemilla ja yhteispäivystyksissä, Siun sote tiedottaa.

Tässä Siun soten tiedote kokonaisuudessaan:

Siun sote tiedotti 14.3.2020 puhelinpalveluidensa olevan tällä hetkellä hyvin kuormittuneita koronavirukseen liittyvistä yhteydenotoista.
Jotta kaikille olisi tarjolla luotettavaa ja säännöllisesti päivittyvää tietoa sekä mahdollisuus rauhoittaa huoltaan koronavirustartunnasta, kansalliseen sosiaali- ja terveydenhuollon verkkopalvelu Omaoloon on nyt avattu koronavirustaudin (COVID-19) oirearviokysely. Kysely on toteutettu yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Kustannus Oy Duodecimin kanssa. Sen sisällön päivittämisestä vastaa Kustannus Oy Duodecim, ja tietoja päivitetään aina tilanteen muuttuessa.

Koronavirustaudin kyselylomake mahdollistaa yhdenvertaisen palvelun ajasta ja asuinpaikasta riippumatta. Oirearviokyselyn toimintasuositukset ovat kansallisia ja niitä on täydennetty paikallisilla ohjeistuksilla, kun yhteydenotto ammattilaiseen on tarpeen.
Kuntalainen saa nopeasti luotettavan tiedon omasta tilanteestaan ja tarvittaessa ohjauksen suoraan oikealle ammattilaiselle. Kriittisten oireiden toimintasuosituksissa ohjataan soittamaan Päivystysapu 116 117 -palveluun tai oman alueen terveysneuvontaan. Jos oireet ovat lievempiä, Omaolo-palvelu antaa itsehoito-ohjeita ja muuta neuvontaa. Kiireellisissä, henkeä uhkaavissa tilanteissa soitetaan aina hätänumeroon 112.

Koronavirustaudin oirearviokyselyn tavoitteina on:
varmistaa voimakasoireisten henkilöiden hoitoon pääsy,
saada iäkkäät ja riskiryhmiin kuuluvat henkilöt ammattilaisten puhelimitse tehtävään arvioon keskivaikeissa oireissa,
ohjata kotikaranteeniin ne henkilöt, joilla on suurehko taudin ennakkotodennäköisyys sekä
ohjeistaa sairaaloissa tai hoivayksiköissä työskenteleviä henkilöitä laitosepidemioiden välttämiseksi.

Edellä mainittujen lisäksi oirearviolla pyritään keventämään terveydenhuollon tämänhetkistä puhelinruuhkaa ja ammattilaisten työkuormaa. Näin hoitoa ja resursseja voidaan kohdistaa paremmin henkilöille, jotka tarvitsevat sitä kulloinkin eniten.
Koronavirustaudin oirearvio on kaikkien Suomen asukkaiden käytettävissä suomeksi ja ruotsiksi – myös niillä alueilla, missä Omaoloa ei ole vielä otettu ammattilaisten käyttöön. Siun soten alueella Omaolo-palvelu on ollut käytössä keväästä 2019. Oirearvio on lääkintälaitedirektiivin mukainen lääkinnällinen laite ja sillä on CE-merkintä.

Koronavirus on huomioitu kattavasti Omaolo-palvelun sisällöissä. Koronavirustautiin keskittyvän kyselyn lisäksi koronavirus on otettu huomioon muissakin siihen mahdollisesti liittyvissä Omaolon oirearvioissa. Näitä ovat hengitystietulehduksen, kurkkukivun ja korvakivun oirearviot.

Lisätietoa koronaviruksesta:

Ajantasainen tieto koronatilanteesta sekä toimintaohjeet Siun soten alueella
Kattava tietopaketti koronaviruksesta (mm. vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin)
Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta