Sisältöjulkaisija

angle-left Ilmalaivat kuvaavat Kontioniemen alueesta digitaalisen kopion

Ilmalaivat kuvaavat Kontioniemen alueesta digitaalisen kopion

Kontiolahden kunta ja ilmasta kuvattuun dataan erikoistunut yritys Kelluu rakentavat yhdessä Kontioniemen alueesta digitaalista kopiota. Kopion avulla Kontioniemen 1100 hehtaarin alueesta saadaan tarkkaa tietoa tulevaisuuden suunnitelmia varten. Digitaalinen kopio mahdollistaa alueen suunnittelun ja kehittämisen virtuaalisesti.

Lentoja tehdään Kontioniemen alueella touko-kesäkuun aikana. Muodoltaan ilmalaiva muistuttaa soikiota, jota peittää heijastava pinta. Ilmalaiva on äänetön ja päästötön, joten ympäristölle siitä ei koidu melu- tai päästöhaittaa. Pituudeltaan ilmalaiva on noin 12 metriä ja se lentää noin 120 metrin korkeudessa. Tekoälyä hyväksi käyttävä ilmalaiva pysyy ilmassa yli 12 tuntia ja sen operointia valvotaan etäyhteyden kautta. Kelluulla on Traficomin myöntävä lupa lentää myös asutulla alueella.

- Operointi ilmalaivoillamme on turvallista. Siitä kertoo myös hyvä yhteistyömme viranomaisten kanssa. Tällä hetkellä teemme samanlaisia lentoja esimerkiksi Joensuun alueella ja tulokset ovat olleet vaikuttavia, kertoo Kelluun kaupallinen johtaja Jiri Jormakka.

Digitaalinen kopio, jota myöskin digitaaliseksi kaksoseksi kutsutaan, on tarkka 3D-malli kuvatusta alueesta, johon on yhdistetty esimerkiksi tarkkaa tietoa metsän tilasta, pinnanmuodoista, kasvillisuudesta ja ilmanlaadusta.

- Digitaalinen kaksonen auttaa suunnittelemaan ja hyödyntämään Kontioniemen aluetta paremmin. Se voi esimerkiksi parantaa ampumahiihtostadionin ympärivuotista käyttöä ja tehdä kuntamme maankäytön suunnittelusta tehokkaampaa. Lisäksi se toimii virtuaalisena esittelymateriaalina esimerkiksi sijoittajille, matkailijoille ja alueesta kiinnostuneille asukkaille, Kontiolahden kunnan maankäyttöpäällikkö Marja-Liisa Sykkö summaa hyötyjä.