Sisältöjulkaisija

angle-left Kesän parhaat retket ovat lähellä

Kesän parhaat retket ovat lähellä

Kontiolahti on helmi luontoliikkujalle – retkelle pääsee pyörällä, jalkaisin, meloen tai soutaen. Luonto on täällä lähellä joka ilmansuunnassa.

Retkeilyharrastusta aloittelevan kannattaa suunnata merkityille reiteille, kuten Kontionpolkujen monikäyttöreitistölle. 5–13 kilometrin mittaiset reitit ovat vaihtelevia esitellen kulkijalleen Jaamankankaan, Höytiäisen rantatöyräät sekä Kontiorannan ja Kontioniemen alueet. Reitit on merkitty molempiin suuntiin, joten eksymisen vaaraa ei ole. Reiteillä liikkuu paljon maastopyöräilijöitä, ja halutessaan pyörän voi vuokrata joko Kontiolahden satamasta tai ampumahiihtostadionilta.

Jos kartanlukutaito on hallussa, reittien suunnittelu Retkikartta-palvelussa tai Maanmittauslaitoksen Karttapaikassa onnistuu helposti. Retkipyöräilyyn sopisi hyvin vaikkapa Kontiolahden kuvankauniita vaarakyliä esittelevä reitti kirkonkylältä Pyytivaaran ja Jakokosken kautta Mönniin ja Selkielle. Taukoa tarvitsevalle mielenkiintoisia käyntikohteita löytyy matkalta monta: Pyytivaaran laella oleva torni, Jakokosken museokanava tai Mönnin kylätalo.
Luontoliikkumisen konkareille suosittelemme yli 60 kilometrin patikkaretkeä Kolinpolkua pitkin kohti Kolin kansallismaisemaa. Matkalla voi majoittua esimerkiksi Urkkalammen laavulla tai Ryläyksen kodassa ja tutustua samalla Ryläyksen kiviputoukseen.

Päiväretkikohteeksi sopii hyvin Kontiolahden ja Joensuun rajalla sijaitseva Kolvananuuron rotkolaakso. Alueella kulkee viiden kilometrin rengasreitti laavuineen. Polku on erittäin haastava ja kivikkoinen, joten tähän kohteeseen kannattaa varata riittävästi aikaa ja hyvät kengät. Lisätietoja reitistä löytyy Metsähallituksen sivulta: www.luontoon.fi/kolvananuuro.

Järviluonnon ystäville Höytiäinen tarjoaa kauniiden maisemien lisäksi useimmiten myös kalansaalista. Höytiäisen saarista Jouhteninen lienee suosituin päiväretkikohde mielenkiintoisen historiansa, 2000-luvulla maisemaa muuttaneen trombin sekä suojeltujen harjujen ja rantojen vuoksi. Saaressa on kaksi lyhyehköä rengasreittiä tulipaikkoineen. Lisätietoja Jouhtenisesta löytyy: www.luontoon.fi/jouhteninen.

Lapsiperheille sopivia retkikohteita on useita. Välilammen laavu sijaitsee Jaamankankaalla Kontionpolkujen varrella, mutta laavun välittömään läheisyyteen pääsee myös autolla. Myös Kiviniemen luontotila Herajärven kierroksen solmukohdassa on hyvä kohde lapsiperheelle. Pihapiirissä on tilaa leikkiä, ja lapsille unohtumaton kokemus voi olla salmen ylittävä vetoköysilautta. Samalla reissulla voi yöpyä luontotilan aitoissa tai kokeilla astetta jännittävämpää yöpymistä laavussa tai Ahvenlammen autiotuvassa.

Mistä kohteesta sinä ajattelit kesäretkesi aloittaa?

Ilmasta kuvattu Kolvananuuro.