Sisältöjulkaisija

angle-left Kontiolahdella avataan Muistojen Raja -museo

Kontiolahdella avataan Muistojen Raja -museo

Muistojen Raja -museo avaa ovensa Kontiorannan Kasarmi 1 -rakennuksessa lauantaina 28. lokakuuta 2023. Avajaislauantaina museossa pääsee vierailemaan kello 11.30–14.00 välillä.

Muistojen Raja -museo taltioi Kontiolahden alueen maanpuolustus- ja sotahistoriaa. Museo tuo esiin kontiolahtelaisten sotilaiden ja lottien sekä kotirintaman muistoja, tarinoita ja esineistöä monenlaisissa muodoissa. Museo on rakennettu Kontiorannan vanhan varuskunnan alueella sijaitsevaan Kasarmi 1 -rakennukseen syksyn aikana. Projektin on mahdollistanut Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Kontiolahden kunta.

Muistojen Raja tutkii Kontiolahden aluetta nimensä mukaisesti erilaisten muistojen rajapintojen kautta: mitä muistoja, ihmisiä, organisaatioita, sotia ja toimintaa alueella on ollut? Museo on aikamatka, jolla vierailijat voivat astua takaisin menneeseen aikaan useista eri näkökulmista käsin.

Museossa on esillä esineistöä, valokuvia, sotien aikaisia videotaltiointeja, henkilöhaastatteluja sekä kokemuksellisia huonetiloja, joissa hyödynnetään lavastustaidetta ja audiovisuaalista tarinankerrontaa. Huonetiloissa vierailijat pääsevät tutustumaan menneeseen aikaan kokemuksellisten ympäristöjen kautta: jatkosodan aikaisessa korsussa vierailija astuu takaisin asemasodan aikaan, kaatuneiden metsä kuljettaa kokijansa sodan kovuuden keskelle, Marokon Kauhun huone ylläpitää Aarne Juutilaisen legendaa, ja varuskunnan makuutuvassa tutustutaan Kontiorannan varuskunnan historiaan.

Projektin taiteellisena johtajana on toiminut Kontiolahden kunnan juhlavuosikoordinaattori Tiia-Mari Mäkinen, ja sen toteuttajia ovat olleet ammattitaiteilijat artesaani-visualisti Harri Asikainen ja äänisuunnittelija Jone Väänänen. Museon historiaa ja esineistöä ovat kartoittaneet Panu Rouvinen, Ilpo Saarelainen ja Jarkko Peiponen.

Museon teemassa yhdistyvät ajatus Kontiolahden alueesta Suomen itäisenä ja maanpuolustuksellisesti merkittävänä maantieteellisenä raja-alueena, mutta samaan aikaan museon nimellä halutaan nostaa esiin uhka muistojen katoavaisuudesta: milloin olemme astuneet muistojen rajan yli niin, ettei muistoja ja niitä kantavia ihmisiä ole enää mahdollista tavoittaa?

Muistojen Raja aloittaa pitkäjänteisen perinnetiedon taltioimisprosessin Kontiolahdella, ja tulevina vuosina museota pyritään laajentamaan kartoittamalla ja keräämällä lisää aiheeseen liittyviä muistoja, esineitä ja historiallista materiaalia.

Tervetuloa Muistojen Raja -museoon, jossa menneisyys herää eloon!

 

Vuonna 2023 museo on auki seuraavasti:

Avajaispäivänä 28.10.2023 kello 11:30-14
1.-30.11.2023
ke-pe klo 14–19
la klo 10­–14

Osoite: Kasarmi 1, Jääkärintie 21, Kontioranta
Museoon on vapaa pääsy.