Sisältöjulkaisija

angle-left Kontiolahden kunta kannustaa Soolotalkoilla asukkaita haitallisten vieraslajien torjuntaan

Kontiolahden kunta kannustaa Soolotalkoilla asukkaita haitallisten vieraslajien torjuntaan

Vieraslajien pysäyttäminen on tärkeää luonnonsuojelutyötä. Omaehtoinen talkoilu sopii niille vieraslajitoiminnasta innostuneille, jotka eivät pysty osallistumaan yhteistalkoisiin tapahtumien sijainnin, aikataulun tai hankalan koronatilanteen vuoksi. Vieraslajien torjuntaan tarvitaan aina maanomistajan lupa – siksi jo yli 30 Suomen kuntaa on osoittanut alueiltaan erillisiä Soolotalkoo-kohteita.

Myös Kontiolahden kunta on mukana 22.8.2021 saakka jatkuvassa Soolotalkoot-kesäkampanjassa, jossa torjutaan haitallisia vieraslajikasveja: jättipalsamia, komealupiinia ja kurtturuusua. Kunnan alueella on kuntalaisia varten osoitettu torjuntakohteita, joissa voi vapaasti käydä kitkemässä tai niittämässä. Soolotalkoot-kohteen tunnistaa paikalle pystytetystä Soolotalkoot-kyltistä. Katsothan tarkemmat toimintaohjeet Vieraslajit.fi-sivuston Soolotalkoot-kampanjasivuilta.

#Soolotalkoot-kampanjaa koordinoi CBC DIAS (Syke, Luke) ja VieKas LIFE (Suomen luonnonsuojeluliitto) -vieraslajihankkeet.

Komealupiinin kukinta on jo pitkällä. Siemenkodat tulee kerätä ja toimittaa poltettavaksi, vaikkapa Vaskelan risunkeräyspisteelle, jossa otetaan vastaan säkitettyä vieraslajijätettä tiistaisin klo 15.00 – 17.30. Lisäksi lupiinia voi niittää raivaussahalla tai viikatteella se käy kätevästi, tämä heikentää kasvien kasvua. Kasveja voi myös kaivaa ylös juurineen, joka on tehokas tapa vähentää kasvin leviämistä. Juuret tulee myös hävittää vieraslajijätteenä. 

Kontiolahden soolotalkoiden lupiinikohteet kartalla:

Lehmo

Lehmo

Kirkonkylä

Jättipalsami alkaa kukintaansa ja nyt on hyvä aika torjua sitä. Kasvit voi nyppiä juurineen ja leikata juuren irti, vaikkapa puutarhasaksilla. Kasvinosat läjitetään yhteen kohtaan kitkentäpaikalla ja poljetaan kasa tiiviiksi. Aluetta voi näin myöhemmin seurata. Soolotalkoopaikoilla kasvinosat kerätään metrin etäisyydelle kyltistä. Jos kasvin kukinta on jo edennyt pidemmälle ja siemeniä on mahdollisesti ehtinyt muodostua torjuntaan ei enää tulisi ryhtyä, sillä se lisää siementen leviämistä.

Kontiolahden soolotalkoiden jättipalsamikohteet kartalla:

Kirkonkylä, Sataman ja Vierevänniemen välinen Rantaraitti

Kirkonkylä, Keskuskadun varsi, vanhan hautausmaan läheisyydessä

Lehmo, Rauhalantie, Ukonpellontie, Pellavapolku

Kirkonkylä, kevyenliikenteenväylän varsi Kajaanintien tuntumassa, Yläpihantien kohdalla

Hirsikankaan ja Vaskelan vastaanottopisteillä otetaan erillisillä lavoilla vastaan vieraslajikasvijätettä. Lisätietoa saat jätehuollon nettisivuilla.

Kampanjasivut
Kampanjan Facebook-ryhmä
Some-aihetunnisteet: #soolotalkoot #vieraslajit #kareliacbc #viekaslife