Kontiolahdella syksyn aikana järjestetyt yhteisötaideprojektit ovat keränneet runsaasti myönteistä palautetta. Syksyllä Kontiolahden kuntaan yhteisötaiteilijaksi palkattu teatteriohjaaja Tiia-Mari Mäkinen on työskennellyt kaikenikäisten paikallisten asukkaiden kanssa loka–joulukuun aikana. Mäkinen toteutti useita yhteisöllisyyttä lisääviä projekteja kunnan alueella ja käytti toteutuksissa osallistavia ja taidelähtöisiä menetelmiä. Syksyn aikana toteutetuilla projekteilla pyrittiin edistämään sukupolvien välistä dialogia, asuinyhteisön moninaisuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Yhteisötaiteen lähtökohtana on yhteisö, jossa projekteja toteutetaan yhteisön jäsenten voimin erilaisten taiteellisten ja osallistavien menetelmien kautta. Yhteisötaideprojektit ovat vuorovaikuttamisen taidetta, jossa tekijyys on jaettu kaikkien osallistujien kesken.
Kontiolahdella projekteja on toteutettu useissa yhteisöissä, joihin lukeutuvat nuorille ja eläkeläisille suunnattu Elävät kirjeet -projekti, toiminnalliset työpajat kunnan päiväkodeissa, kansainvälinen videokirjeenvaihto kontiolahtelaisten ja lontoolaisen nuorten välillä, nuorten ompeluprojekti, kyläilyä kunnan kylissä sekä Kontiolahden joulunavauksen valmistaminen, johon osallistettiin kaikenikäisiä kontiolahtelaisia.
Elävät Kirjeet -kirjeenvaihto oli etänä järjestetty projekti, johon osallistuivat 15–23-vuotiaat nuoret ja eläkeläiset. Projektiin osallistui yhteensä yksitoista paria, jotka kirjoittivat toisilleen kirjeitä nimettömänä viiden viikon ajan annettujen teemojen pohjalta. Teemoja olivat muun muassa rakkaus, lapsuus, onnellisuus ja oman elinympäristön havainnointi sekä arkipäiväisyyden tutkiminen ja sanallistaminen. Projekti sai molemmilta ikäpolvilta suuresti kiitosta, ja sen koettiin edistävän kuulluksi tulemisen tunnetta ja avaavan uusia keskustelumahdollisuuksia ikäpolvien välille.
Kunnan kahdeksassa päiväkodissa järjestettiin yhteensä yli kuusikymmentä työpajaa, jotka suunnattiin 3–5-vuotiaille ja eskari-ikäisille lapsille. Työpajat olivat interaktiivisia kokonaisuuksia, joihin lapset osallistuivat liikkeen ja toiminnallisten aktiviteettien kautta. Työpajat painottivat leikillisyyden kautta oppimista ja innostivat lapsia mielikuvituksen hyödyntämiseen päivittäisissä askareissa.
Nuorille suunnatuilla työpajoilla osallistujat suunnittelivat ja ompelivat itselleen bomber-takit ja aloittivat videokirjeenvaihdon isobritannialaisten nuorten kanssa. Kansainvälisyys korona-aikana saattaa olla haastavaa matkustusrajoitteiden vuoksi, mutta kontiolahtelaiset nuoret saivat syksyn aikana ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua Lontoossa asuviin nuoriin etänä. Videokirjekaverit olivat pohjoislontoolaisessa Jacksons Lane -kulttuurikeskuksessa sirkusta harrastavia nuoria. Kirjeenvaihdon kautta nuoret tutustuivat toisiinsa ja esittelivät muun muassa omaa kotiseutuaan. Osallistujien haaveena on vierailla toistensa maissa tulevaisuudessa – sitten kun se on taas turvallista.
Kunnan kylissä oli tarkoitus järjestää kohtaamisia, joissa kyläläiset pääsisivät kertomaan kotikylänsä tapahtumista ja merkittävistä paikoista elinympäristössään. Kohtaamisten kautta oli tarkoitus kartoittaa kylien elämää ja nostaa esiin sieltä kumpuvia tarinoita. Harmillisesti syksyn aikana pahentuneen koronatilanteen vuoksi suurin osa näistä työpajoista piti perua. Mäkinen ennätti kuitenkin vierailla Kunnasniemellä, jossa vastaanotto oli mitä mukavin. Kylien kohtaamisia suunnitellaan uudelleenjärjestettäväksi vuonna 2021.
Kontiolahden joulunavaus järjestettiin tänä vuonna virtuaalisena tapahtumana. Joulunavauksen yhteyteen järjestettiin joulukorttihaaste, johon osallistuivat Kontiolahden kylät, koulut ja päiväkodit. Joulukorttihaasteen tekijät lähettivät videoidun joulukortin kaikille kontiolahtelaisille, ja nämä kortit tulivat osaksi Kontiolahden virtuaalista jouluavaustapahtumaa. Kontiolahden koulun 8.-luokkalaisten tanssiryhmät valmistivat yhteisötaiteilijan johdolla jouluaiheiset varjoteatteriesitykset, jotka tulivat osaksi videospektaakkelia. Joulunavaukseen osallistui myös päiväkoti-ikäisiä lapsia, jotka esittivät kiperiä kysymyksiä niin kunnanjohtaja Jere Penttilälle, Kaisa Mäkäräiselle kuin Joulupukillekin.
Projektit ovat olleet onnistuneita kokonaisuuksia ja osallistujilta on tullut paljon myönteistä palautetta ja kiitosta toteutustavoista ja sisällöistä.
Osallistujat ovat kiitelleet erityisesti projektien luomaa yhteisöllisyyden tunnetta, oman elämän tutkimista ja sanallistamista sekä kuulluksi tulemisen kokemusta.
”Minusta on ihanaa, kun on sellainen olo, että jotakuta kiinnostaa minun elämäni”, eräs iäkkäämpi osallistuja mainitsi projektien yhteydessä.
– Suomen pimeimpinä kuukausina Kontiolahden vapaa-aikapalveluiden toimin järjestetty taidetoiminta on tuonut paljon valoa ihmisten elämään ja yhteisöön kuulumisen kokemus on ollut arvokasta, yhteisötaiteilija Tiia-Mari Mäkinen kertoo.
Maanantaina 14.12.2020 Kontiolahden ja Lehmon kirjastoilla on avattu yhteisötaidenäyttelyt, jotka esittelevät Kontiolahden yhteisötaideprojekteja. Näyttelyissä on esillä yhteisötaideprojekteihin osallistuneiden henkilöiden itsevalmistamia taiteellisia tuotoksia. Näyttelyt ovat molemmissa kirjastoissa erilaiset ja niissä voi vierailla 22.1.2021 asti.