Kontiorannasta kehittyy monipuolisen puurakentamisen ja luontomatkailun esikuva: Kontiorannan Puulaakso. Puurakentamiseen ja luontomatkailuun erikoistunut paikallisten yrittäjien ryhmä tekee Kontiolahden kunnan kanssa Kontiorannan matkailualueen kehittämisestä aiesopimuksen, joka on lähtölaukaus Puulaakson rakentamiselle. Kontiolahden kunnanhallitus käsittelee aiesopimusta kokouksessaan 25. huhtikuuta ja kunnanvaltuusto 30. toukokuuta.
Kontiorannan matkailualueella on voimassa oleva asemakaava, ja aluetta tullaan rakentamaan vaiheittain. Tavoitteena on, että Puulaaksossa on vuoteen 2030 mennessä 500 vuodepaikkaa sekä huomattava määrä eri alojen yrityksiä, kuten hyvinvointi- ja aktiviteettitarjontaa. Vuoden 2022 loppuun mennessä rakentaminen käynnistyy Lohkarekylästä.
Koko alueen rakentamisen työllistämisvaikutus on suoraan tai välillisesti noin 40–60 henkeä. Suurimpia yksittäisiä rakennushankkeita ovat entisen sotilaskodin tontille rakennettava ainutlaatuinen puukylpylä saunoineen, tapahtumakeskus ja ranta-alueelle rakennettava puuhotelli. Valmistuttuaan alueen palvelut työllistävät sesongista riippuen noin 30–60 eri alojen ammattilaista. Toimija hakee alueelle yhteensä kuuden vuoden aikana 20–25 miljoonan rahoitusta. Ensimmäinen rahoituskierros käynnistyy syyskuussa 2022.
Alueen viihtyvyyttä lisäävien virkistyspaikkojen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Puulaakson ystävät ry -yhdistys. Puulaakso Kontioranta Oy -yritys vastaa majoituskapasiteetin kasvattamisesta ja lomakylien rakentamisesta. Yhdistyksen perustajajäseniä ovat teknologiayritys ThingLinkin perustaja Ulla-Maaria Koivula Engeström, matkailuyrittäjä Lauri Tukiainen, puurakentamisen kehittämistehtävissä toimiva Ville Mertanen, Puuartisti Oy:n perustaja Miikka Kotilainen, Vivaret Oy:n perustaja Jonathan Carle, ohjelmapalveluyritys Karu Survival Oy:n perustaja Mikko Kettunen ja valokuvaaja Risto Takala.
– Kontiorannan alue on vertaansa vailla sijaintinsa, historiansa ja luontonsa puolesta. Haluamme tehdä siitä ainutlaatuisen paikan, jonne tullaan viihtymään ja virkistäytymään läheltä ja kaukaa. Olemme erittäin iloisia siitä, että Kontiolahden kunta on valinnut meidät yhteistyökumppaniksi tässä hankkeessa ja sitoudumme tekemään työtä alueen hyväksi pitkällä tähtäyksellä, toteaa Puulaakson ystävät ry:n puheenjohtajana aloittava Ulla-Maaria Koivula Engeström.
Kontiolahden kunnan lähtökohta alueen luovuttamiseen on ollut matkailun edistäminen ja uusien työpaikkojen saaminen kuntaan.
– Arvostamme erityisesti paikallisten yrittäjien ja toimijoiden aktiivisuutta alueen kehittämisessä. Nyt löytynyt toimija edustaa vahvaa osaamista puurakentamisessa, matkailun ohjelmapalveluissa ja elämysliiketoiminnassa. Yksi tärkeistä kriteereistä on se, että alue on avoin niin matkailijoille kuin kuntalaisillekin, kertoo Kontiolahden kunnanjohtaja Jari Tuononen.
Inspiraatio alueen historiasta ja luonnosta
Jääkauden luomat siirtolohkareet ja Salpalinja ovat inspiroineet Puulaakson ensimmäisten rakennuskohteiden arkkitehtuuria. Punaisen hiekkarannan jäätelökioski ja Ristilahteen sijoitettava kalamaja muistuttavat suuria rantakiviä. Lohkarekylän veistosmaisista mökeistä avautuu näkymä Höytiäiselle.
Puulaakson uudisrakennukset rakennetaan osaksi luontoa ja rakennukset maastoutuvat ympärillä olevaan luontoon. Alueelle rakennettavat rakennukset ovat nähtävyyksiä jo itsessään. Rakennusten hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni ja rakennukset ovat siirrettävissä myös toiseen paikkaan. Tarjolle tulee eri hinta- ja varustelutasoisia majoitusvaihtoehtoja.
– Puulaakson kehittämisessä voi olla mukana monella tavalla ja esimerkiksi kannatusjäseneksi voivat liittyä paikalliset yritykset ja yksityishenkilöt, kertoo yhdistyksen toimintasihteeri Ville Mertanen.
Havainnekuva lohkarekylästä (Havainnekuva: Ateljee Sotamaa)