Sisältöjulkaisija

angle-left Onttola sai oman Sykkyrämyyrynsä koulun seinään

Onttola sai oman Sykkyrämyyrynsä koulun seinään

Onttolassa lapset saavat nyt päivittäin ihailla kunnan hankkimaa prosenttitaidetta, kun kuvittaja Ilona Partanen maalasi muraalin koulun seinään.

Kontiolahden kunta haki viime kesänä taiteilijaa koulun käytävälle tulevien teosten tekijäksi. Onttolan koulun entinen oppilas Ilona Partanen lähetti portfolionsa aikaisemmista töistään ja tarinan, jossa hän kertoi omien satuhahmojensa synnystä. Partasen kirjojen hahmot ovat heränneet eloon Onttolan kanavan ja hänen koulutiensä varrella. Oli aivan selvää, että koulun seinille piti saada omat sykkyrämyyryt seikkailemaan. Partanen valittiin tekemään sisätaideteokset ja samalla päätettiin tilata häneltä myös ulkoseinään seinämaalaus eli muraali.

Syksyllä koulun seinään ilmestyi pikkuhiljaa värikäs teos, jossa pienet ötökät ja horsmakiitäjät seikkailevat. Lapset pääsivät välitunneilla seuraamaan taiteilijan työtä ja keskustelemaan hänen kanssaan työn edetessä. Koulun kakkosluokkalaisille järjestettiin Ilona Partasen vetämänä hahmotyöpaja, jonka antina syntyi viehättäviä kartonkihahmoja, joista osa eli vain öisin, osa söi ruuaksi betonia ja osan maailma oli aina pelkästään puolikas kaikesta. Koulun viitos- ja kuutosluokkalaiset saivat työstää omia hahmojaan kangaskasseihin glitter- ja samettimateriaaleista. Prosenttitaide voi olla myös osallistavaa ja osallisuutta lisäävää eikä pelkästään irrallisia taideteoksia julkisissa tiloissa.

Rakentamisvaiheessa investoidulla prosenttitaiteella saadaan lisättyä viihtyisyyttä ja turvallisuutta sekä nostettua alueen ja kiinteistön arvoa. Tuomalla taidetta arkiympäristöön ihmiset myös oppivat katsomaan taidetta. Prosenttitaide on investointi ihmisten viihtyvyyteen ja sillä luodaan kunnan mainetta. Taiteen edistämiskeskus myönsi kunnalle 20 000 euroa avustusta prosenttitaideprojektiin.

Lapset tekevät kangaskasseja.