Sisältöjulkaisija

angle-left Piirakoista bingoon, sarkatampista mobiilipeliin

Piirakoista bingoon, sarkatampista mobiilipeliin

Keskuskadun varrelta löytyy houkutteleva pariovi, joka kutsuu kurkistamaan sisään. Ovi houkuttelee sisälle koululaisia, kuntalaisia ja matkailijoita.

Kotiseutukasvatus on osa varhaiskasvatuksen ja koulujen opetussuunnitelmaa, ja sen tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten tietämystä kotiseudusta, sen perinteistä ja paikalliskulttuurista. Lapsen ja nuoren oma lähipiiri on luonnollinen lähtökohta opetukselle. Paikallisyhdistykset, kuten Kontiolahti-seura, on tärkeä yhteistyökumppani. Vanhemmat sukupolvet opastavat nuorempia, ja eri-ikäiset lapset ja aikuiset toimivat yhdessä. Oppimista tapahtuu tarinoiden, kuvien ja videoiden avulla. Erityisen tärkeitä ja motivoivia ovat tutustumiskäynnit. Kotiseutukasvatus voi olla valinnaisaineiden toteuttamista Kotiseutukeskuksessa, mobiilipelejä museossa, vaihto-oppilaiden kanssa leipomista tai draamallinen teemapäivä perinnepihalla.

Kotiseutukasvatus opastaa lapset lähialueensa kulttuuriympäristön ja kulttuuriperinnön sekä historiallisen kehityksen tuntemukseen – se myös muistuttaa heidän mahdollisuuksistaan vaikuttaa oman kulttuuriympäristönsä tulevaisuuteen.
Kontiolahti-seuran ylläpitämät Kotiseutukeskus ja Kotiseutumuseo ovat tulleet tutuiksi lähisukupolville kiehtovina oppimisympäristöinä ja kurkistusikkunoina lähimenneisyyteen.

Elämyksellinen tutustuminen paikallismuseoon

Kontiolahden paikallismuseo sijaitsee Keskuskadun varrella 1871 rakennetussa viljamakasiinissa. Rakennuksen omistaa Kontiolahden kunta ja esineistö on Kontiolahti-seuran, joka talkoovoimin ylläpitää museota ja vastaa aukiolosta ja museon esittelystä. Museon esineistö on pääosin koottu 1950 ja 1960-luvuilla paikallisilta asukkailta. Kontiolahti-seura on keväällä 2021 käynnistänyt museon perusnäyttelyjen uudistamisen rakennuksen alakerran tiloista.
Museossa on paljon Kontiolahden kulttuuriin ja historiaan liittyvää materiaalia. Alakerran näyttelyt kertovat muun muassa Höytiäisen kalasaunoista, vanhoista metsästystavoista, maanviljelystä menneinä vuosina, Ristisaaren uittotyömaasta sekä eri ammattikuntien vanhoista työkaluista. Löytyypä sieltä myös jyhkeä sarkatamppi, jolla Kuusojassa tampattiin seutukunnan hienointa sarkaa.

Uudistustyötä jatketaan kesällä 2022 yhdessä Kontiolahden kunnan teknisen toimen ja Pohjois-Karjalan museon kanssa korjaamalla rakennuksen perusteita ja uudistamalla yläkerran sisustusta ja näyttelyä. Työ on vielä kesken, mutta tavoitteena on tarjota elämyksellinen ja toiminnallinen tutustuminen paikallishistoriaan eri-ikäisille museokävijöille. Bingoa voi pelata myös museossa, museoesineistä voi etsiä kuvista tuttuja esineitä, selvittää niiden käyttötarkoituksen ja puhelinsovelluksen avulla päästä mukaan kiehtovalle aikamatkalle. Tavoitteena on, että jatkossa kaikki kunnan 5.-luokkalaiset pääsisivät tutustumaan paikallismuseoon osana historian opetusta.

Kotiseutukeskus tuo perinteet elävästi esille

Kotiseutukeskus sijaitsee vanhalla asuinpaikalla peltoaukeaman reunalla kirkonkylässä. Päärakennus on alun perin Kulhon Hovila, jonka hirsirunko on noin 200-vuotias. Se on siirretty nykyiselle paikalleen Kulhosta 1990-luvun alussa. Päärakennus on sisustettu 1800- ja 1900-lukujen vaihteen tyyliin. Pihapiirissä on myös suuri kivinavetta 1880-luvulta ja vanhan jakokoskelaisen mallin mukaan rakennettu sauna.

Kotiseutukeskus on pohjoiskarjalainen talo, jossa esitellään seudun talonpoikaisperinnettä elävässä muodossa. Pohjois-Karjalassa vanhakantainen suurperheen tupa oli elämisen keskus, mahtava liesiuuni antoi lämmön ja valon ja siinä tehtiin ruoka. Retkellä Kotiseutukeskukseen voi eläytyä vanhan talon päivän puuhiin: leivotaan piirakoita ja leipää, harjoitellaan langan kehräämistä ja veistellään puusta tarve-esineitä. Salikamarissa tarjotaan sitten herrasväen vieraillessa kahvit, oikein sokerikakun kanssa.

Kuva: Kontiolahti-seura

Museon pariovet