Sisältöjulkaisija

angle-left Robokerhoissa tehty pitkäjänteisesti työtä

Robokerhoissa tehty pitkäjänteisesti työtä

Ensin mieluummin lasketaan kuin kokeillaan. Robottien rakentamisessa hyötyä on matemaattisista taidoista, kolmiulotteisesta hahmottamisesta ja loogisesta ajattelusta. Lisäksi uusien innovaatioiden kehittäminen vaatii hoksottimia.

Muun muassa näitä ominaisuuksia on vuoden 2020 Robomestareilla. Kontiolahtelainen Koodikarhut-joukkue voitti Ylen Robomestarit lokakuussa. Voitto Oulun Bittipolliiseista ratkesi finaalissa muun muassa kahden erikoisuuden vuoksi. Joukkue asensi taistelurobottiin lisärenkaat, joiden ansiosta robotti selviytyi vaikeasta rampista varmoin ottein. Lisäksi heidän tuli rakentaa robotti, joka jaksoi nousta mahdollisimman pitkälle jyrkkää ramppia pitkin. Kontiolahtelaiset pesivät robotin renkaat juuri ennen nousua, jotta renkaissa ollut pöly ei haitannut suoritusta – ja se ratkaisi koko osuuden.

Joukkueeseen kuuluivat Aatu Mehtätalo (kuvassa vas.), Nuutti Fadjukoff, Samuel Tuononen, Simo Piironen, Teemu Koukkari, Juho Ratilainen, Rasmus Lehikoinen, Maija Kuronen, Jesse Riihiilä, Irina Kudinova ja Santra Valkonen. Finaaliin osallistuneet Fadjukoff, Piironen, Kudinova ja Koukkari kertovat, että joukkueessa oli monipuolista osaamista. Jokainen sai halutessaan toimia joukkueen kapteenina.

– Olemme oppineet ohjelmoimaan ja rakentamaan robotteja entistä paremmin ja monipuolisemmin.

Joukkueet saivat viikoittain uuden tehtävän rakentaa robotteja omalla paikkakunnallaan. Viikon lopuksi he esittelivät keksintönsä tuomaristolle. Kisaan osallistuminen vaati riittävästi ohjaajia, jotta kisamatkojen lisäksi kolme kertaa viikossa pidetyt robokerhot saatiin sujuvasti hoidettua. Tähän haluttiin kunnassa antaa mahdollisuus, ja se saa ohjaajien keskuudessa kiitosta.

Innostusta jo vuosia

Kontiolahtelaisten menestys Robomestareissa ei ollut sattumaa. Kontiolahdella on jo pitkään tehty innostuneesti ja pitkäjänteisesti työtä robotiikan ympärillä. Robottien rakentaminen tuli kontiolahtelaislapsille ensimmäisen kerran mahdolliseksi vuonna 2004, kun Reetta Lempinen, Markku Tukiainen ja muutama innostunut opettaja perustivat kirkonkylälle Kontiolahden teknologiakerhon. Seuraavina vuosina toiminta laajeni useille kyläkouluille ja luotiin myös kansallista yhteistyötä niin eri puolella Suomea olevien koulujen ja yliopistojen kesken sekä kansainvälistä yhteistyötä RoboCupJunior-organisaation ja Comenius-hankkeiden kautta. Historiaan mahtuu kymmeniä robotiikan SM-kisojen podium-sijoja sekä mestaruuksia myös RoboCupJunior MM-kisoissa.

Nykyisin Kontiolahdella pyörivät robokerhot liittyvät vahvasti Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan koordinoimaan Innokas-verkostoon, joka kannustaa luomaan uusia tapoja 2000-luvun taitojen oppimiseen teknologiaa hyödyntämällä. Innokas-verkoston myötä kouluilla on ollut mahdollisuus osallistua hankkeisiin, joiden avulla kouluille saatiin
hankittua tarvittavia laitteita. Tämän ansiosta robokerhoja on toiminut useilla kouluilla. Ennen korona-aikaa kunnan omia robokerhoja on toiminut Kirkonkylän, Kontiolahden, Kylmäojan ja Kontioniemen kouluilla sekä aiempina vuosina myös Jakokosken, Varparannan, Lehmon, Onttolan ja Kulhon kouluilla. Robotiikkakerhotoiminta palkittiin kunnan nuorisopalkinnolla joulukuussa.

Koodikarhut-joukkue