Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Alle 65-vuotiaiden koronarokotukset käynnistyvät piakkoin

Siun sote: Alle 65-vuotiaiden koronarokotukset käynnistyvät piakkoin

Siun soten koronarokotukset ovat edenneet siihen vaiheeseen, että riskiryhmään kuulumattomien alle 65-vuotiaiden rokotukset voidaan aloittaa arviolta viikolla 20, Siun sote tiedottaa.

Siun soten koko tiedote aiheesta:

Koronarokotusten ajanvarauksen käynnistymisen tarkka ajankohta riippuu rokotteiden menekistä riskiryhmien rokotuksissa ja rokotteiden saatavuudesta.
- Saamme koronarokotteita maakuntaan viikoittain tuhansia annoksia, joten rokotukset etenevät hyvää vauhtia. Viimeistään heinäkuun loppuun mennessä kaikki halukkaat saavat 1. rokoteannoksen, toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen sanoo.

Siun sote tiedottaa rokotusvuoroista ja ajanvarauksen käynnistymisestä verkkosivuillaan osoitteessa www.siunsote.fi/koronarokotukset.
Alle 65-vuotiaat rokotetaan ikäryhmittäin vanhimmista nuorimpiin edeten. Siun sote on tehnyt laskelmia rokotettavista ikäryhmistä sekä arvioidusta rokotteiden saatavuudesta seuraavien viikkojen aikana. Suunnitelmien mukaan alle 65-vuotiaiden rokotukset toteutetaan seuraavien ikäryhmien mukaisesti:

•    60–64-vuotiaat
•    55–59-vuotiaat
•    50–54-vuotaat
•    45–49-vuotiaat
•    40–44-vuotiaat
•    16–39-vuotiaat, ikäryhmän jako tarkentuu myöhemmin

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan rokotusryhmiä voidaan laajentaa ikäryhmittäin arviolta 1–2 viikon välein rokotteiden menekin mukaan. Rokotusten etenemiseen vaikuttaa rokotteiden saatavuus ja se, että Siun sote rokottaa samanaikaisesti myös aiemmin rokotettujen henkilöiden 2. rokoteannoksia. 

Koronarokotukset järjestetään jatkossakin ajanvarauksella ja rokotuspisteitä on kaikissa Pohjois-Karjalan kunnissa. Rokotuspisteiden verkostoa tarkennetaan parhaillaan ja siihen saattaa tulla jotakin muutoksia. Siun sote tiedottaa rokotuspisteistä tarkemmin samalla, kun tiedotetaan alle 65-vuotiaiden koronarokotusten ajanvarauksen käynnistymisen tarkemmasta ajankohdasta.

Muutokset ovat mahdollisia

Siun sote seuraa jatkuvasti rokotteiden menekkiä ja tekee tarvittaessa muutoksia rokotusryhmiin. Muutokset voivat tapahtua nopeastikin, mikäli rokotusaikoja uhkaa jäädä käyttämättä. Rokotusryhmät pidetään hieman suurempina kuin mitä rokotteita on kulloinkin varattavissa, jotta varmistetaan, ettei rokotetta mene hukkaan.

Edellisen rokotusryhmän oikeus koronarokotukseen jatkuu seuraavien ryhmien aikana. Koronarokotuksia jatketaan Siun soten alueella siihen saakka, kunnes kaikki halukkaat ovat saaneet koronarokotuksen.

- Kaikki halukkaat saavat koronarokotukset, vaikka oman ikäryhmän varsinainen rokotusten ajanvarausvuoro olisi mennyt ohi. Aiemmin rokotusvuorossa olevilla ryhmillä säilyy mahdollisuus varata koronarokotusaika myös nuorempien tullessa rokotusvuoroon, Kaipiainen muistuttaa.

Rokotusvuorossa ovat parhaillaan yli 65-vuotiaat sekä sairauden perusteella riskiryhmiin kuuluvat yli 16-vuotiaat henkilöt. Siun soten koronarokotuksissa on tällä hetkellä käytössä Biontech-Pfizerin ja Modernan rokotteita.

Vältä toisen koronarokoteannoksen ajan siirtämistä

Koronarokotuksen 2. rokoteannos annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta. 2. rokotteen rokotusaika annetaan samalle rokotuspisteelle, missä 1. rokote on otettu.
Annettua 2. rokotusaikaa ei tule perua kuin välttämättömästä syystä. Ajan siirtäminen on vaikeaa tilanteessa, jossa rokotteita on saatavilla yhä rajallinen määrä. Mikäli rokotusajan siirtäminen on välttämätöntä, ota yhteyttä omalle terveysasemalle. Uutta rokotusaikaa ei voi aikaistaa, vaan uusi aika annetaan 12–15 viikon päähän ensimmäisestä rokotteesta.