Sisältöjulkaisija

angle-left Vuoropäiväkoti Aamuvirkku avautuu elokuussa

Vuoropäiväkoti Aamuvirkku avautuu elokuussa

Luonnos tulevasta tilaustaideteoksesta


Lehmoon rakenteilla oleva Vuoropäiväkoti Aamuvirkku on pian valmis. Kesän aikana seinään valmistuu ihastuttava muraali.

Vuoropäiväkoti Aamuvirkku avaa ovensa 2. elokuuta. Nyt vielä rakenteilla oleva Aamuvirkku aloittaa toimintansa Lehmossa samassa pihassa Peltosirkun päiväkodin kanssa. Nimi on äänestetty tulevan päiväkodin lasten huoltajien ja varhaiskasvatuksen henkilöstön ehdotusten pohjalta. Toiveena oli, että nimi sointuisi Peltosirkun kanssa ja kuvastaisi jollakin tapaa vuoropäiväkotia. Lapset puolestaan ovat osallistuneet ryhmien nimien mietintään.

Tulevana kesänä alkaa päiväkodin kalustus ja tällä hetkellä suunnittelu on kuumeisesti käynnissä. Lasten kanssa on rakennettu unelmien päiväkoteja kysyen, mitä lapset haluavat uuteen päiväkotiin. Aamuvirkkuun hankitaan monipuolisia ja laadukkaita liikunta- ja ulkoiluvälineitä. Pihalle tulee pelikenttä ja sisätiloihin muun muassa lepohuoneisiin puolapuut sekä mahdollisuus liikkumiseen. Lisäksi lukemisen merkitys on huomioitu, joten joka ryhmään on suunniteltu lukemiseen soveltuva paikka.

Päiväkotiin tulee tilaustaideteos

Aamuvirkun vieressä olevaan Päiväkoti Peltosirkkuun hankittiin vuonna 2017 juuri valtakunnan tietoisuuteen ponnistavalta taiteilijalta Ninka Reittu-Kuurilalta teosten sarja, jonka aiheet hän sai lehmolaisilta lapsilta sadutustekniikalla. Nyt naapuriin rakentuvan päiväkodin julkisivuun tilattiin teos samalta taiteilijalta. Muraali valmistuu seinään kesän aikana, ja se paljastetaan juhlallisesti päiväkodin avajaisten yhteydessä.

Teoksen toteutuksesta vastaavat Ninka Reittu-Kuurila ja muraaleista tunnettu joensuulainen taiteilija Katja Kouvalainen. Reittu-Kuurilan näkyvin työ lienee Joensuun kirjastoauto, joka on kokonaan hänen Messi ja Mysteeri -kirjansa kuvituksen peittämä.

Reittu-Kuurila on lähestynyt teoksen teemaa vahvasti luontokulmasta. Lähtökohtana on luonnon lisäksi ollut turvallisuus ja iloisuus.

– Kaikissa ideoissani on puita. Maalauksessa on aamuvarhainen, ja pohjamaalaamattomalle taustalle tulee muutama yötä kuvaava irrallinen detalji, kyseessä kun on vuoropäiväkoti. Luonnoksissa esiintyy eläimiä ja eläintenpoikasia. Hoivan ja läheisyyden nostan aika korkealle kuvissa, kertoo taiteilija Ninka Reittu-Kuurila.

Kuten Peltosirkussa myös tässä taidekohteessa kuunnellaan lasten ääntä. Päiväkoti on yhteinen rakennus, ja lasten osallisuus oman ympäristönsä kehittämisessä huomioidaan toteutuksessa.

– Päiväkodeissa tehtävän sadutuksen kautta lapset saavat kertoa taiteilijalle tärkeistä teemoista, joita he haluavat turvallisessa ja viihtyisässä päiväkodissa nähdä, kommentoi kunnan kulttuurituottaja Kristiina Isaksson.

Taidehankkeilla on aina tavoitteena kehittää alueen omaleimaisuutta, nostaa rakennusten profiilia ja tarjota alueen asukkaille taide-elämyksiä lähiympäristössä sekä kehittää ja edistää asukkaiden hyvinvointia. Taiteen keinoin voi vaikuttaa viihtyisyyteen ja arkipäivän kokemuksiin.

Luonnos tulevasta tilaustaideteoksesta