angle-left

Blogit

Kesäyrittäjyys

Kesä lähestyy kovaa vauhtia ja koulut päättyvät. Moni nuori on saanut kesäksi töitä. Onko yrittäjyys vaihtoehto kesätyöllistymiseen? Varmasti! Tästä blogista saat vinkkejä sivutoimiseen yrittäjyyteen, kesäyrittäjyyteen ja kevytyrittäjyyteen liittyen.

Kevytyrittäjyys

Viimeisen viiden vuoden aikana on yleistynyt niin kutsuttu kevytyrittäjyys. Kyseessä on nimestään huolimatta käytännössä laskutuspalvelu tai ulkoistettu kirjanpito- ja tilitoimistopalvelu, jossa palveluntuottaja huolehtii kaikesta yrityksen taloushallintoon ja kirjanpitoon liittyvästä ja henkilö itse keskittyy varsinaiseen toimintaan eli tuotteiden myyntiin tai palveluiden tuottamiseen. Se, onko kyseessä ”oikea yritys” vai laskutuspalvelu, riippuu palveluntuottajasta.

Esimerkiksi Osuuspankki tarjoaa kevytyrittäjäpalvelua, jossa perustetaan ihan oikean yritys ja y-tunnus. Näillä tiedoilla loput hoitaa OP, jonka kautta järjestetään tilipalvelut, kirjanpito, verojen tilitykset ja tarvittaessa jopa kassapääte. Ja mikä parasta, koska tämän palvelun kautta saat y-tunnuksen, olet ihan oikeasti yrittäjä. Joten jos joskus päätät laajentaa päätoimiseksi yrittäjäksi, voit hakea starttirahaa!

Sen sijaan lukuisat muut kevytyrittäjäpalvelut ovat niin kutsuttuja laskutuspalveluita. Näihin henkilö toimittaa verokorttinsa ja sopii palvelun ehdoista. Tässä kevytyrittäjämallissa ei avata y-tunnusta, joten kyseessä on enemmän työsuhteen kaltainen järjestely, jossa ”palkka” maksetaan henkilön tilille laskutuksen perusteella vähennettynä palveluntuottajan kuluilla ja muilla kuluilla. Tällä toimintamallilla toimii valtaosa kevytyrittäjäpalveluista kuten Eezy, Ukko.fi tai Talenom.

Kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto itsensä työllistämiseen sivutoimistesti, esimerkiksi työn tai opiskeluiden ohella. Se sopii hyvin myös yritysidean kokeilemiseen. Näin olen kevytyrittäjänä voi hyvin toimia, vaikka koulun kesälomalla! Kevytyrittäjäksi, kuten myös ”oikeaksi” yrittäjäksi voi ryhtyä kuka tahansa laillisesti suomessa oleskeleva ulkomaalainen luvan saatuaan tai suomen kansalainen.

 

4H-Yrittäjyys ja kesäyrittäjyys

4H on useassa maassa toimiva yhdistys, jonka tehtävänä lasten ja nuorten kanssa tehtävä työ. 4H tarjoaa nuorelle mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä. 4H on kehittänyt oman 4H-yritys toimintamallin, jossa nuorelle nimetään yritysohjaaja, käydään tarvittaessa 4H-yrittäjyyskurssia ja perustetaan oma 4H-yritys. Tämä soveltuu 13–28 vuotiaille nuorille 50 – 7000 euron liikevaihdon vuosittaiseen toimintaan eli loistavasti vaikka kesäajan toimintaan koulujen loma-ajoille.

Kesäyrittäjyys muuten voi olla monenlaista toimintaa, ja toteutusmuotona voi olla vaikkapa kevytyrittäjän laskutuspalvelu, 4H-yritys tai vaikkapa oikeista yritysmuodoista toiminimi, joka on kevyin yhtiömuoto hallinnoltaan.

Esimerkkejä kesäyrittäjyydestä löytyy lukuisia. Esimerkiksi Paiholan kesäkahvila Jokirannan yrittäjät pyörittävät toimintaa upeissa Pielisjoen rantamaisemissa jo kolmatta kesää kesäyrittäjinä. Kesäkahvila palvelee turisteja ja paikallisia asukkaita tarjoten makoisat pullat, jäätelöt ja muut herkut kesäpäivään.

Kontionloikka Oy auttaa sinua kaikkiin yrityksesi perustamiseen liittyvissä kysymyksissä Kontiolahdella maksutta ja luottamuksellisesti. Tunnemme hyvin erilaiset kevytyrittäjäpalvelut, joten olethan rohkeasti yhteydessä, kun mietit yrittäjyyttä!

 

Jarkko Peiponen
Yritysvalmentaja
Kontionloikka Oy
+358 50 472 4144
jarkko.peiponen@kontiolahti.fi

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Kontiolahden alueen kasvu luo uskoa tulevaan

Kontiolahdella vuoden 2020 viimeisen puolen vuoden kaikkien toimialojen yhteenlaskettu...

Yrityksen kehittäminen

Yksiyrittäjän tai pienen yrityksen kehittäminen Valtaosa perustettavista yrityksistä...

Ota yhteyttä:

JARKKO PEIPONEN

TOIMITUSJOHTAJA KONTIONLOIKKA OY
 050 472 4144
jarkko.peiponen@kontiolahti.fi