angle-left

Blogit

Lähde elämysmatkalle Herajärven retkeilykeskukseen


On kesän kauneimpia päiviä. Ajamme kuutisenkymmentä kilometriä autolla Joensuusta Romppalaan, Herajärven retkeilykeskukseen. Juhannuksen jälkeinen viikko on Kiviniemessä vilkas. Retkeilijöitä on liikkeellä niin Jyväskylästä, Tampereelta kuin Kuopiostakin. Monelle Kiviniemi on levähdyspaikka, jonne tullaan saunomaan ja majoittumaan pitkän vaelluspäivän päätteeksi. Toiset pysähtyvät täällä täyttämässä juomapullonsa, jäävät samalla jäätelölle ja lataavat hetken mukana kulkevaa elektroniikkaa. Pehtoorin tuvassa pelataan korttia, puhutaan spontaanisti tuntemattomien ihmisten kanssa ja silitellään tilalla asustelevaa Sylvesteri-kissaa. Herajärven retkeilykeskus on kiehtova kohtaamispaikka.


Herajärven kierros on suosittu retkeilyreitistö. Moni aloittaa vaelluksen Ukko-Kolilta ja suuntaa seuraavaksi Ryläyksen kiviputouksen kautta Herajärven retkeilykeskukseen. Retkeilykeskuksesta puhutaan sekä Kiviniemen luontotilana, että Herajärven retkeilykeskuksena. Vaelluksella opasteet ohjaavat Kiviniemeen.
 
Kiviniemessä on elämyksellisiä majoitusvaihtoehtoja tarjolla. Voit telttailla, vuokrata riippumaton käyttöösi, majoittua vanhassa hirsisessä riihessä tai tunnelmallisessa ympäri vuoden palvelevassa aitassa. Myös Kiviniemen laavu palvelee yöpaikkaa vailla olevia retkeilijöitä. Tilaa riittää myös asuntoautoille- ja vaunuille.


Pihapiirissä olevassa kivijalkanavetassa on jääkaappi ja ruokailutilat retkeilijöille. Viehättävän navetan saa vuokrattua yksityistilaisuuksiin.

Olemme poikenneet Ryläyksen kiviputouksella ja saapuneet väsyneinä ja nälkäisinä takaisin Kiviniemeen. Olen varannut keittoruuan ja aamupalan puhelimitse etukäteen. Pehtoorin tuvassa on autenttinen pohjoiskarjalainen tunnelma: yrittäjäperheen isäntä Hannu Lehtonen on tehnyt uskomattoman hyvää savulohikeittoa. Tuvassa on hirsiset seinät ja näyttävä leivinuuni, ikkunoissa roikkuu valkoiset pellavakappaverhot. Uusia majoittujia saapuu, jokainen toivotetaan tupaan tervetulleeksi. Sylvesteri-kissa seuraa tilannetta sivusta ja valikoi kenen luokse tulee seuraavaksi kehräämään.

Herajärven retkeilykeskus herättää muistoja omasta lapsuuden mummolastani. Sitä tuntee olevansa samalla tavalla ruokittavana, tuvassa jutellaan mukavia ja väki vaihtuu jatkuvasti. Koen, että täällä on säilynyt pala sitä perinteistä Pohjois-Karjalaa, jossa olen itse saanut kasvaa ja jota enää hyvin harvassa paikassa on.


Saunomme myöhään yöhön ja käymme uimassa Herajärvessä. Aurinko laskee, kuhina Kiviniemen tilalla tasaantuu, matkailijoiden äänet hiljentyvät. Vielä viimeistä telttaa pystytetään kolmen miehen voimin. Taivas muuttuu hetkessä vaaleanpunaiseksi, tummat pilvet kaikkoavat. Ilta viilenee +28 asteen hellepäivän päätteeksi.
Isäntä Hannu Lehtonen on virittänyt saunoessamme meille kaksi riippumattoa koivikkoon. Päästessäni ensin riippumattoon- ja sen jälkeen makuupussiin sisälle, en kuitenkaan malta ruveta heti nukkumaan. Katselen pitkään lumoutuneena ylös puiden latvoihin ja seuraan, kun linnut lentelevät puusta toiseen. 


Vaikka kello lähenee jo yhtä, kesäkuinen yö on valoisa. Aamulla herätys soi seitsemän jälkeen ja lähdemme heti aamupalan syötyämme kartoittamaan Kiviniemen ympäristöä Herajärvelle sup-laudalta käsin. Lähtö kannattaa, sillä vaaramaisemat näyttäytyvät aivan uudessa valossa järveltä käsin.

Palatessani kunnantalolle kaivan pöytälaatikosta Kiviniemen käyttösuunnitelman, jonka Kontiolahden kunnan Matkailun kehittämistyöryhmä on julkaissut 19.9.1996. Tuolloin lähes 24 vuotta sitten, jolloin yritystoimintaa Kiviniemessä ei vielä ollut, käyttösuunnitelmaan on kirjattu: ’’Kiviniemen kulttuurimaisemaan sopivaa oheismateriaalia ja -toimintaa ovat esimerkiksi pärehöylä, tervamiilu, sahaus juusterilla tai metsämuseonäyttely’’.

Toistaiseksi alueella ei ole matkailuyrittäjää, jonka mukana pääsisi sahaamaan juusterilla tai tutustumaan alueen tervanpolttohistoriaan. Aktiviteettitarjontaa on kuitenkin laajalti. Herajärven retkeilykeskus vuokraa muun muassa sup-lautoja, kumilauttoja, fatbike-pyöriä ja inkkarikanootteja retkeilijöille. Talviaikaan Herajärven retkeilykeskuksella pääsee pilkkimään, lumikenkäilemään ja moottorikelkkasafareille.

Kiviniemen laavulla ja kunnan saunalla on puut valmiina retkeilijöille maksutta. Omia puita tai kirvestä ei tarvitse mukaan.

Herajärven retkeilykeskus
www.kiviniementila.fi
Facebook
Instagram: @kiviniemen
Mustalahdentie 27
81160 Kontiolahti
puh. 040 015 9204

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Jazzahtava iskelmä ihastuttaa navettakonsertissa

On heinäkuun ensimmäinen päivä. Lintujen heleän viserryksen ja kahden...

Puulajipuistossa Felix Riikosen kädenjäljissä - Alapihan Arboretum

Kontiolahden Jakokosken kylän historia on monipuolinen. Erityisesti sen yhdellä pihapiirillä,...

Ota yhteyttä: