angle-left

Blogit

Sotilaskodista Suomen parhaat munkit?

Kontiolahden Onttolassa sijaitseva Rajasotilaskoti on toiminut alueella palvelevien varusmiesten ja henkilökunnan virkistyspaikkana jo vuosikymmenien ajan. Kukapa asepalveluksen suorittanut ei muistelisi kaiholla varusmiesaikojaan ja ”sotkun” herkkuja. Kaikista parhaalle ne maistuivat kesken rankan metsäleirin, jonne Sotilaskodin auto aina piipahti ilahduttamaan varusmiesten arkea. Kävimme testaamassa sotilaskodin tarjontaa, sillä kahvila palvelee myös alueen asukkaita ja ohikulkijoita.

Vapaa-ehtoisista voimaa
Rajasotilaskodin toimintaa Onttolassa pyörittää Rajasotilaskotiyhdistys ry, jonka aktiivisiin vapaaehtoisiin lukeutuu noin parin kymmenen henkilön joukko. Onttolan paikallisosaston jäsenmäärä on noin 60 vapaaehtoista rajasotilaskotisisarta. Yhdistyksellä on myös palkattuja työntekijöitä, jotka hoitavat sotilaskodin kahvion ja muun toiminnan päivittäisen pyörittämisen. Vapaaehtoiset sotilaskotisisaret taas ovat mukana erityisesti iltaisin ja viikonloppuisin, kun sotilaskoti on avoinna varusmiehille ja heidän läheisilleen. Kontiolahden Sotilaskotiyhdistys ry.n myyntiauto Metsänhenki on myös tuttu näky erilaisissa tapahtumissa maakunnan alueella. Toimintaa toteutetaan paljon yhdessä Kontiolahden Sotilaskotiyhdistyksen kanssa. Myös sotilaskodin tunnuksin liikennöivät henkilöautot voi bongata aika ajoittain liikenteestä.

Kahvila ja kioski palvelee
Aamulla sotilaskodissa poikkeavat aamukahvilla varusmiesten ja kantahenkilökunnan lisäksi myös alueella työskentelevät työporukat ja Onttolan asukkaat. Lapsille sotilaskodin kahvio toimittaa lähikioskin virkaa. Satunnaisia ohikulkijoita ja paikallisia asukkaita houkuttelevat hyvät tuotteet, edulliset hinnat ja ”sotku” oma tunnelma. Monet asepalveluksensa Onttolan kankailla suorittaneet tulevat aika ajoin sotilaskotiin muistelemaan vanhoja.

Sotilaskodin toiminta on kuitenkin pääosin suunniteltu varusmiehille. Aukioloajat vaihtelevat ja varsinkin iltaisin sotilaskoti on avoinna varusmiesten ohjelman mukaan. ”Meillä on täällä todella hyvä työilmapiiri ja työtehtävät ovat monipuolisia. Varusmiehet ovat kaikista parhaita asiakkaita ja heiltä saa aina vain kiitosta”, kertoo sotilaskodissa kaksi vuotta työskennellyt Nelli Kankainen. ”Esittelemme myös mielellämme sotilaskodin toimintaa ja historiaa vierailijaryhmille. Meillä käy paljon vieraana esimerkiksi maanpuolustusyhdistyksiä. Kannattaa olla meihin yhteydessä ja sopia vierailusta ennakkoon”, kertoo Nelli Kankainen.

Suomen parhaat munkit?
Onttolan Rajasotilaskoti on hieman erilainen paikka lounastaa tai hörpätä aamukahvit. Muistolaatat seinillä sekä kirjahyllyn julkaisut kertovat rajamiesten historiasta ja perinteistä. Kun Kontiorannassa sijainnut varuskunta lakkautettiin vuonna 2013, ei ”sotkun” Suomen parhaita munkkeja enää nykyisin muualta Pohjois-Karjalassa saakaan, kuin Onttolan rajasotilaskodista. Kannattaa siis poiketa, mikäli mieli vetää vaikkapa muistelemaan varusmiesaikoja. Aukioloajat päivittyvät sotilaskodin Facebook -sivuille viikoittain.    

Yhteystiedot:
Rajasotilaskotiyhdistys ry
Onttolan rajasotilaskoti
Ampujantie 2
80510 ONTTOLA
p. 029 5412321

Lisätietoa Facebookista tai Instagramista.

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Kontionpolut kutsuvat!

Kesällä on mahdollista rentoutumisen ja löhöilyn lomassa myös nauttia luonnosta ja erilaisista...

Ohjelmapalvelut koko Pohjois-Karjalan alueella!

Kontiolahdella kotipaikkaansa pitävä Finland Travel Company Oy tarjoaa laadukkaat ja...

Ota yhteyttä: