angle-left

Blogit

Vipinää marsukerhossa Selkiellä

 

Selkie, maalaiskylä 20 minuutin ajomatkan päässä Joensuun keskustasta. Kylänraitti hohkaa menneiden vuosikymmenten nostalgiaa. Hiekkatien vartta koristavat toinen toistaan idyllisemmät maalaistalot. Selkien vaaramaisemia värittää vehreät niityt. On kesäkuun kymmenes päivä. Nurmi on vielä märkä sateen jäljiltä.


 

Saavumme osoitteeseen Selkientie 27 B. Harjakattoinen, keltamultamaalilla maalattu 1800-luvun hirsitalo vangitsee katseen. En ehdi kauaa ihastella taloa ulkorakennuksineen, kun perheen 2-vuotias koira Roi saapuu jo tervehtimään. Roi on tuotu marsukerhon ajaksi ulos, vaikka leikkisä koira mielellään osallistuisikin pienten jyrsijöiden hoitamiseen.
– Roi ja marsut tulevat hyvin toimeen keskenään. Nythän meille on tulossa seitsemän marsun ja koiran lisäksi viikonloppuna poni, Selkie Green Care -yrittäjäperheen poika Lauri Hietaharju kertoo.

Tänään on marsukerholaisten ensimmäinen kokoontuminen. Seitsemän tyttöä istuvat tunnelmallisen tuvan lattialla piirissä. Kaikki tuijottavat hievahtamatta silmät kiiluen salaatinlehtiä syöviä pieniä jyrsijöitä. Toinen kerhon ohjaajista, Annariitta Hietaharju kertoo kerholaisille marsunhoidon perusteista.

Ensimmäisellä kerhokerralla opetellaan muun muassa sitä, miten marsua ruokitaan ja kuinka marsua tulee pitää sylissä. Lapset pääsevät kerhon päätteeksi kirjaamaan marsupassiin kaikki uudet oppimansa asiat. Tulevilla kerroilla opetellaan muun muassa itse kuivaamaan voikukanlehtiä ja nokkosta ruuaksi marsuille.
 


5-vuotias marsukerholainen oman äidin sylissä ruokkimassa hoitomarsuaan. Myös vanhemmat ovat tervetulleita mukaan kerhoon.
 


Huli ja Vili syömässä kerholaisten antamia herkkuja. Tänään kerhossa opittiin, että marsujen C-vitamiinin tarve on suuri. Siksi C-vitamiinia ripoteltiin jauhemuodossa ruuan joukkoon.

Pihalle rakennetaan parhaillaan eläinkotia jota tulee asuttamaan loppukesästä lampaita ja vuohia. Etsinnässä on myös viikonloppuna saapuvalle ponille lajitoveri talliin. Selkie Green Care -maatilan avajaisia päästään viettämään loppukesästä.
– Menee todennäköisesti elokuun puolelle, kun pääsemme pitämään virallisia avajaisia. Toki tänne saa tulla tutustumaan aiemminkin, Green Care -yrittäjä Annariitta Hietaharju kertoo.

Hietaharjut ovat työskennelleet eläinten ja nuorten parissa ennenkin. Perheen isä, Kari Hietaharju aloitti Piispalan luonto-, liikunta-, ja nuorisomatkailukeskuksen johtajana vuonna 1992.  Myös perheen äiti Annariitta Hietaharju työskenteli Piispalassa syksyyn 2019 asti. Perheyrityksessä mukana oleva tytär Ilona Hietaharju, 25, on ammatiltaan eläintenhoitaja. Hän on käynyt Green Care -pilottikoulutuksen Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Ajatus oman Green Care -maatilan perustamisesta on kytenyt pitkään. Vanhaa sukutilaa on restauroitu ja uusia tiloja rakennettu jo 14 vuoden ajan. Tänä kesänä haaveesta tulee vihdoin totta, ja vuosien työ palkitaan.

Elokuussa Kontiolahdella avataan ekologisia arvoja ajava matkailu- ja hyvinvointiyritys, joka tarjoaa luonto- ja eläinavusteisia hyvinvointipaketteja.
– Green Care -konsepti on lyhykäisyydessään hyvinvointia luonnosta ja eläimistä, Annariitta Hietaharju summaa.

1800-luvun tunnelmaa on saatu säilytettyä Hietaharjujen kodissa konservoimalla vanhoja seinähirsiin maalattuja kuvioita. Seiniin on maalattu kuvioita aikana, jolloin tapetit eivät olleet vielä Suomessa yleistyneet.

Yhteystiedot:
Selkie Green Care Oy
Selkientie 27 B, 81235 Lehtoi
puh. 040 765 8538
Facebook -sivut

Marsukerho kokoontuu klo 12-13 loppukesän ajan 17.6., 24.6. ja 1.7.
Nähdään Selkiellä!

 

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Ei mikään tavallinen pubi

Pub Lehmon yrittäjä Hanna Naumanen on parhaillaan desinfioimassa karaokemikrofonia edellisen...

Kesäpäivä Vellikellossa kahvitellen

Kesäkahvila Vellikelloa pyörittää kesän aikana yhteensä 18 nuorta työntekijää.  Matkaa...

Ota yhteyttä: