angle-left

Blogit

Yrittäjyyskasvatus ja oppilaitosyhteistyö kehittää opiskelijoista yrittäjyysosaajia!

Kunnan elinkeinopalveluita tuottavana yhtiönä teemme Kontionloikassa hyvin monella tavalla yhteistyötä alueemme koulujen ja oppilaitosten kanssa. Meille on tärkeää olla mukana tukemassa opiskelijoiden yrittäjyys-, opiskelu- ja ryhmätyötaitojen kehittymistä.


Paikallista toimintaa Kontiolahdella
Paikallisesti olemme olleet mukana yläkoulujen yrittäjyyspäivässä, joka on perinteisesti järjestetty aina kevättalvella. Tämä noin sadalle innokkaalle nuorelle järjestetty tapahtuman on myös meille hyvä tilaisuus keskustella opiskelijoiden ja yritysten kanssa ajankohtaisista aiheista. Tilaisuudessa parasta antia ovat erityisesti yrittäjien omat uratarinat, joita ovat olleet kertomassa esimerkiksi Puuartistin Miikka Kotilainen.

Vuoden 2019 aikana kokeilimme ensimmäistä kertaa yhdessä Riverian ja yrittäjyystiimin kanssa Nuori Yrittäjä 6H-yrittäjyysleirin järjestämistä kuutosluokkalaisille. Kolmesta kehittämispäivästä koostuneessa toiminnallisessa työpajassa kaikki Kontiolahden alakoulujen kuutosluokkalaiset pääsivät ryhmissä kehittämään yritysideoita kiertotalouden tuotteille. Kekseliäiden nuorten ideoina syntyivät muun muassa kierrätysmuovista valmistelut sandaalit.

Juuri ennen korona-aikaa, tammikuussa 2020 olimme mukana yläkoulujen kanssa toteutetussa Ysien Yrityskyläilyssä. Yhden päivänä aikana kaikki Kontiolahden ysit pääsivät tutustumaan metalli- ja muoviteollisuuden urapolkuihin ja yritysten toimintaan Jaaman yritysalueella. Tutuiksi tulivat muun muassa Ase-Utran maailmanluokan osaaminen äänenvaimenninvalmistuksessa sekä Medisizen vastaava osaaminen lääketeollisuuden toimialalla.

Korkeakoulujen kanssa yhdessä
Sekä Itä-Suomen Yliopiston, että Karelia ammattikorkeakoulun kanssa olemme toimineet tiiviissä yhteistyössä heti Kontionloikan kehitysyhtiötoiminnan aloittamisesta alkaen. Allekirjoittaneen toimesta on muun muassa pidetty lukemattomia luentoja eri opiskelijaryhmille, aiheina muun muassa yrittäjyys, yritysrahoitus ja matkailu. Viimeisimmät näistä on toteutettu etäyhteyksiä hyödyntäen. Olen myös sparrannut ja neuvonut opiskelijoiden yritysideoita niiden alkutaipaleella.     

Muutamaan otteeseen olen päässyt arvioimaan opiskelijoiden kurssitöitä ja -projekteja. Esimerkiksi International Business -koulutusohjelman Innovation Month -kurssi tai kontiolahtelaisen Master Yhtiöiden järjestämä Paihola Hachathon -tapahtuma ovat hyviä esimerkkejä myös alueen yritysten ja oppilaitosten välisestä yhteistyöstä.

Kontionloikka tai Kontiolahden kunta ovat myös olleet toimeksiantajina erilaisille korkeakouluopiskelijoiden kurssitöille. Esimerkiksi keväällä 2019 UEF:n kansainvälisen matkailun maisteriopiskelijat tutkivat Kontiorannan matkailualueen potentiaalia ja matkailuliiketoiminnan trendejä. Kesälle 2020 tarjosimme myös yhdessä kunnan kanssa matkailun viestintään liittyvän harjoittelupaikan Karelia ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijalle.
Yksi yhteistyön väline kehittämiseen ovat hankkeet, joiden toteuttajan ohjausryhmissä olemme hyödyntäneet korkeakoulujen osaajia. Samoin myös meidän henkilöstöämme osallistuu korkeakoulujen hankkeiden ohjausryhmien työskentelyyn.

Tulevaisuudessa  myös uutta yhteistyötä?
Paljossa olemme olleet siis kahden vuoden aikana mukana.  Mitä emme ole tehneet onkin kenties helpomi luetella. Opinnäytetyön tekijää emme ole vielä aktiivisesti etsineet, vaikka aiheita varmasti olisi.  Samoin tet-harjoittelupaikkoja ei meiltä kukaan ole vielä kysynyt. Myöskään päiväkotien yrittäjyyskasvatukseen emme vielä ole päässeet osallistumaan.  Näissäkin aiheissa yhteistyö on mahdollista, joten olethan yhteydessä meihin! 

Yrittäjyyskasvatus ja oppilaitosyhteistyö on meille kehittämisyhtiössä lähes päivittäistä toimintaa. Parhaimmillaan se tarjoaa unohtumattomia hetkiä ja onnistumisen iloa. Haluamme ehdottomasti olla mukana auttamassa paikallisia nuoria omaksumaan yrittelijään toimintatavan sekä kasvamaan tulevaisuuden osaajiksi.

Hyvää uutta vuotta toivottaen:
Kontionloikka Oy:n yritysvalmentaja Jarkko Peiponen

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Toinen toisiamme kirittäen pääsemme kohti tavoitteita

Kontiolahteen on tulvinut tällä viikolla onnitteluja ja iloista mieltä. Pohjois-Karjalan...

Ennakoi, ole joustava ja rakenna positiivista tulevaisuutta

Vuosi 2020 on taputeltu ja uusi vuosi jo pitkällä meneillään. Kontiolahden yritysneuvonnassa...

Ota yhteyttä:

JARKKO PEIPONEN

TOIMITUSJOHTAJA KONTIONLOIKKA OY
 050 472 4144
jarkko.peiponen@kontiolahti.fi