Sisältöjulkaisija

angle-left Luontokohteiden ennallistaminen edistyy Kontiolahdella

Luontokohteiden ennallistaminen edistyy Kontiolahdella

Kontiolahden kunnan luontokohteiden kunnostustyöt etenevät hyvää vauhtia. Kunta sai vuosille 2021 ja 2022 harkinnanvaraista Kunta-Helmi-ennallistamisavustusta Jaamankankaan eteläosasta lähtevän Paskolähteen puron kunnostamiseen ja Kiviniemen tilan perinnebiotooppien ennallistamiseen.

Paskolähde ja Paskolähteen puro muodostavat yhtenäisen luontokokonaisuuden, jossa laajasta luonnontilaisesta avolähteestä eli Paskolähteestä purkautuva pohjavesi toimii Pyhäselkään laskevan Siilaisenpuron yhtenä alku-uomana. Kyyrönsuon lakkautetun turvetuotantoalueen läpi kulkeva Paskolähteen puro ennallistetaan luonnontilan kaltaiseksi lähdepuroksi. Suurimmat muutostyöt on alueella saatu valmiiksi. Vielä on jäljellä käsin tehtäviä viimeistelytöitä.

– Ennallistettua aluetta on 1,2 kilometriä ja kokonaisuudessaan lähdepuro on 1,8 kilometriä pitkä. Suomessa ei tiettävästi ole montaa kohdetta, jossa on näin pitkällä alueella ennallistettu lähdepuroa, Kontiolahden kunnan ympäristöpäällikkö Antti Suontama kertoo.

Kyyrönsuon alueella, aivan Paskolähteen puron välittömässä läheisyydessä on myös toinen kunnostustyö käynnistynyt. Kontiolahden kunta on saanut Pohjois-Karjalan ely-keskukselta vesienhoitoavustusta lakkautetulle turvetuotantoalueelle kosteikon perustamiseen. Turvetuotantoalueen kuivemmat osat tullaan metsittämään.

Kunta sai Kunta-Helmi-ennallistamisavustusta myös Kiviniemen tilan perinnebiotooppien eli niittyjen ja metsälaidunten ennallistamiseen. Kiviniemen tila sijaitsee Herajärven kierroksen varrella, Kolin kansallispuiston välittömässä läheisyydessä. Alueen niityt ja metsälaitumet ovat päässeet hoidon puutteessa vuosien varrella pusikoitumaan. Kiviniemen tilalle on kesän aikana tehty noin 1100 metriä perinneaitaa valmiiksi, jotta alueelle voidaan ensi vuonna ottaa lampaita laiduntamaan. Työllä on merkittävät vaikutukset matkailukohteen maisema- ja luontoarvoihin.