Sisältöjulkaisija

angle-left Kontiolahden kunta onnistui kääntämään tuloksen plussalle

Kontiolahden kunta onnistui kääntämään tuloksen plussalle

Kontiolahden kunta teki määrätietoista työtä menokehityksen taittamiseksi, ja vuoden 2019 tulos oli odotettua parempi. Tulos oli 40 000 euroa ylijäämäinen ja yli kaksi miljoonaa euroa ennakoitua parempi. Positiiviseen tulokseen vaikutti erityisesti toimintakulujen hallinta, mistä huolimatta palvelut on pidetty ennallaan ja kehitetty eteenpäin.

– Ylijäämäinen tilikauden tulos vaikeiden aikojen jälkeen antaa uskoa myös tulevaan. Kuntatalous ei ole helpottumassa, mutta henkilöstön ja luottamushenkilöiden sitoutuminen uudistumiseen on ihailtavaa, toteaa kunnanjohtaja Jere Penttilä.

Vuoden 2019 aikana Onttolaan valmistui uusi koulu ja lähiliikuntapaikka. Samanaikaisesti päivitettiin myös muiden koulujen oppimisympäristöjä. Kunta rakensi kunnallistekniikkaa edelleen laajasti koko Kontiolahden alueella. Uutena avauksena oli Kärjen alueen rakentaminen. Strateginen yleiskaava valmistui kesällä 2019 ja Kontioniemen vapaa-ajankeskuksen kehittäminen sai uuden suunnan.

Kunta päätti historiansa suurimmista investoinneista. Tulevien vuosien aikana käynnistyy kahden yhtenäiskoulun rakentaminen kirkonkylälle ja Lehmoon, sote-asema kirkonkylälle sekä uusi päiväkoti Lehmoon.

Kontiolahden kunnan asukasmäärä laski hieman vuonna 2019. Syntyvyys on pysynyt ennallaan ja on edelleen selvästi kuolleisuutta korkeampi. Työttömyysaste alkoi nousta hieman loppuvuodesta, mutta silti työttömyysaste oli koko vuonna alhaisempi kuin aiemmin.

Kontiolahden kunnan ylijäämäksi muodostui 0,2 miljoonaa euroa. Verokertymä kasvoi 6,9 prosenttia edelliseen vuoteen nähden ja valtionosuudet 6,0 prosenttia. Vuosikate oli 5,2 miljoonaa euroa. Kunnan lainakanta pysyi samalla tasolla edelliseen vuoteen nähden. Tilikauden ylijäämän jälkeen kumulatiiviseksi ylijäämäksi muodostui 15,9 miljoonaa euroa.

Tilinpäätös on kunnanhallituksen käsittelyssä maanantaina 30.3.2020.