Sisältöjulkaisija

angle-left Kontiolahtelaiset nuoret suunnittelevat kunnalle oman juhlavuosileivonnaisen

Kontiolahtelaiset nuoret suunnittelevat kunnalle oman juhlavuosileivonnaisen

Kontiolahdelle valitaan keväällä juhlavuosileivonnainen. Kontiolahden koulun 8.-luokkalaiset ovat tällä viikolla aloittaneet Kontiolahden juhlavuosileivonnaisen suunnittelun. Leivonnaisia suunnitellaan ja valmistetaan kotitalouden valinnaistunneilla pienryhmissä, ja myöhemmin keväällä leivonnaisten joukosta valitaan Kontiolahden virallinen juhlavuosileivonnainen. Kyseessä on Master Chef -tyyppinen kisailu, joka toteutetaan leikkimielisellä asenteella.

Oppilaat suorittavat keväällä 2023 kotitalouden oppitunneilla opintokokonaisuuden, jossa käsitellään suomalaista ruokaperinnettä. Opintoihin on kuulunut myös haastatella omaa perhettä, tiedustellen heidän ruokamuistojaan.

– Ehkä oppilaat ovat saaneet haastatteluiden ja täten ruokaperinteiden kautta ideoita myös juhlavuosileivonnaisiin, kertoo kotitalouden opettaja Minttu Heinonen.

Juhlavuosileivonnaista suunnittelevat oppilaat pohtivat muun muassa sitä, mitä raaka-aineita leivonnaisen toteuttamiseen voisi käyttää.

– Mansikat ja perunat ovat tälle alueelle perinteisiä raaka-aineita, jotka saattaisivat toimia myös juhlavuosileivonnaisessa, oppilaat pohtivat.

Oppilaat mainitsivat myös mustikat, lakat, suklaan, vadelmat ja makkaran – eli vielä on pohdittava, ovatko leivonnaiset suolaisia vai makeita.

Juhlavuosileivonnainen valitaan huhtikuussa virallisessa raatitilaisuudessa, jossa tuomarina on muun muassa kunnanjohtaja Jari Tuononen. Raati täydentyy vielä kevään edetessä ja tarkemmasta valintatilaisuuden ajankohdasta ja paikasta ilmoitetaan maaliskuun loppupuolella.

Voittajaleivonnaisen resepti tulee kaikkien ladattavaksi Kontiolahden kunnan juhlavuosisivustolle – ehkäpä pääsemme maistelemaan juhlavuosileivonnaisia Kontiolahdella pitkin vuotta!