Sisältöjulkaisija

angle-left Lehmon koulun 2B-luokka nappasi voiton Yritys Hyvä -kilpailussa

Lehmon koulun 2B-luokka nappasi voiton Yritys Hyvä -kilpailussa

Yhdessä tekeminen, mielikuvituksen valloilleen päästäminen ja sinnikkyys toivat Lehmon koulun 2B-luokkalaisille voiton valtakunnallisessa Yritys Hyvä -kilpailussa. Luokka osallistui kilpailuun suunnittelemalla ja toteuttamalla tulevaisuuden kaupungin.

Yritys Hyvä -kilpailu järjestetään vuosittain ja sen tavoitteena on innostaa osallistujia yrittämään. Kilpailussa on omat kilpailusarjansa perusopetukseen, toiselle asteelle sekä opettajaksi opiskeleville. Yrittäjän päivänä syyskuussa on perinteisesti julkaistu kilpailutehtävät, joista osallistuja voi valita itsellensä mieluisimman. Tehtävää on aikaa tehdä noin puoli vuotta, jonka jälkeen työ lähetetään kilpailuun. Kilpailun järjestävät Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Yksityisyrittäjäin säätiö.

Lehmon koulun 2B-luokka lähti syyskuussa ideoimaan, miltä tulevaisuuden kaupunki voisi näyttää, millaisia työpaikkoja ja ammatteja siellä olisi, missä ihmiset tai muut asukkaat asuisivat ja millaisia palveluja tarvitsisivat. Reilun parinkymmenen oppilaan luokka jakautui pienempiin työskentelyryhmiin ja jokainen ryhmä toteutti yhden kaupunginosan työtä varten. Lopuksi työt yhdistettiin yhdeksi suureksi kaupungiksi.
– Kestävää kehitystä silmällä pitäen työ toteutettiin kierrätysmateriaaleista, joita haalittiin muun muassa jämäkangas ja -puupalikkalaatikoista sekä kaappeihin kertyneistä aarrelaatikoista, työn ohjaajana toiminut Emma Laakkonen kertoo.

Ryhmätyöskentelytaidot paras palkinto

Yritys Hyvä -kilpailu sopii erinomaisesti osaksi yrittäjyyskasvatusta ja monen oppiaineen sisältöjä. Yrittäjyyskasvatuksella ei kuitenkaan tarkoiteta vain sitä, että kaikista oppilaista haluttaisiin kasvattaa yrittäjiä. Yrittäjyyskasvatuksella opetetaan muun muassa työelämätaitoja, omien vahvuuksien löytämistä ja hyödyntämistä, sinnikkyyttä sekä luovuutta ja rohkeutta kokeilla uutta ja yrittää. Näitä tärkeitä taitoja projekti opetti myös 2B:n oppilaille.

Kun tehdään ryhmässä suurta ja pitkäkestoista projektia lukukauden verran, esimerkiksi ryhmätyötaidot ehtivät kehittyä valtavasti. Oppilaat kertovatkin yhtenä päällimmäisenä muistonaan projektista sen, että opittiin kuuntelemaan kavereita, tekemään kompromisseja ja toimimaan yhdessä yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.

– Tämä projekti oli valtavan tykätty oppilaiden keskuudessa ja se motivaatio, jolla oppilaat työhön panostivat, oli mahtavaa katsottavaa, Laakkonen muistelee.

Palkintogaala Helsingissä

Tänä vuonna Yritys Hyvä -kilpailuun osallistui yli 1440 lasta ja nuorta yhteensä 669 työllä. Töiden joukosta kilpailulautakunta on valinnut 25 voittajatyötä sekä 20 kunniamaininnan saajaa. Voittajille on luvassa kunniakirjojen lisäksi myös rahapalkintoja.

Palkintogaala järjestetään Helsingissä Keskustakirjasto Oodissa perjantaina 20.5.2022. Tilaisuudessa esitellään voittajatyöt sekä tutustutaan töiden tekijöihin. Myös Lehmon koulun 2B:n oppilaita on haastateltu etänä lähetystä varten.

Palkintogaalaa voi seurata livelähetyksenä netin kautta 20.5.2022 kello 12.30–13.30. Tallenne jää myös myöhemmin katsottavaksi.

Linkki tapahtumaan

Yritys hyvä -kilpailutyö