Sisältöjulkaisija

angle-left Pysy liikkeessä!

Pysy liikkeessä!

Kuvituskuva sauvakävelijästä

UKK-instituutin yli 65-vuotiaiden liikkumisen suosituksen keskiössä ovat lihasvoiman ja tasapainon harjoittaminen, sydämen sykettä kohottava eli reipas liikkuminen sekä paikallaanolon tauottaminen. Nykyinen tutkimusnäyttö on osoittanut, että kevytkin liikuskelu voi alentaa verensokeri- ja rasva-arvoja sekä vilkastuttaa verenkiertoa ja vetreyttää lihaksia ja niveliä. Arkiliikkumisen ohella kannattaa hyödyntää monet ikäihmisille soveltuvat liikkumismahdollisuudet.

Kontiolahden kunnassa monipuoliset liikkumis- ja virkistysmahdollisuudet ovat keskeinen osa ikäihmisten hyvinvoinnin edistämistä. Yli 65-vuotiaille ikäihmisille suunnatut lihaskuntoa ja toimintakykyä ylläpitävät, maksuttomat ryhmät kokoontuvat viikoittain Lehmossa, kirkonkylällä, Jakokoskella, Paiholassa ja Varparannalla. Ikäihmisten ryhmätoimintaa kunnassa koordinoi erityisliikunnanohjaaja, mutta yksin hänen työpanoksellaan ei kaikkia ryhmiä ehdittäisi ohjata, vaan ryhmätarjonnan laajuudesta saadaan kiittää vapaaehtoisia vertaisohjaajia. Myös Joensuun seudun kansalaisopisto ja monet yhdistykset järjestävät kunnan alueella ikäihmisille sopivia liikuntaryhmiä.

Vesiliikunta on ikääntyneille hyvä liikkumismuoto, sillä veden noste vähentää muun muassa nivelille tulevaa painetta ja mahdollistaa myös liikkumisrajoitteisten harjoittelun. Kontiolahden liikuntapalvelut järjestää viikoittain kuljetuksen ohjattuun vesivoimisteluun Liperin uimahalliin. Vesivoimistelusta jokainen osallistuja maksaa pienen osallistumismaksun, mutta kuljetus on maksuton.

Luontoliikunnan ja ulkoilun ystäville liikkumismahdollisuudet ovat erinomaiset. Paiholaan valmistui tänä syksynä uusia, lyhyehköjä luontopolkuja yhteistyössä Master-yhtiöiden kanssa. Paiholassa lyhin, yhden kilometrin reitti on esteetön. Lähtöpaikka ja opastus Paiholan luontopoluille on Kesäkahvila Jokirannan vierestä (Niemenkartanontie). Uusimpana kohteena kuntaan on rakenteilla noin kilometrin mittainen esteetön reitti Jaamankankaan esteettömälle tulipaikalle. Reitti opasteineen valmistuu keväällä 2022.

Jaamankangas on hyvä kohde myös talviulkoiluun. Tasainen maasto mahdollistaa kävelyn ja hiihtämisen hieman huonommallakin tasapainolla. Napakympintien ja Taskisentien risteyksen uudelta pysäköintialueelta pääsee suoraan niin ladulle kuin Salpalinja Winter Trail -talvipolulle.

Vaikka Kontiolahden kunta onkin toistaiseksi ikärakenteeltaan nuorehko, ikäihmisille sopivia liikkumisympäristöjä huomioidaan jo valmistelussa olevassa liikuntapaikkasuunnitelmassa. Yhtenä keskeisenä yhteistyötahona ikäihmisten tarpeiden kuulemisessa on eläkeläisneuvosto. Koko kunnan yhteisenä tahtotilana on vahvistaa ikäihmisten toimintakykyä, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä myös liikkumisessa.

Jos tätä artikkelia lukiessa tuli mieleen, että jotakin liikuntalajia olisi kiva kokeilla tai että tarvitsee hieman tukea liikunnan aloittamiseen, erityisliikunnanohjaaja auttaa liikuntaneuvonnan keinoin. Lisätietoja ryhmätoiminnasta ja liikuntaneuvonnasta on nettisivulla: www.kontiolahti.fi/ohjattu-liikunta.

Kuvituskuva sauvakävelijästä