Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Poh­jois-Kar­ja­la siir­tyy ko­ro­na­vi­ruk­sen le­viä­mi­sa­luei­den jouk­koon

Siun sote: Poh­jois-Kar­ja­la siir­tyy ko­ro­na­vi­ruk­sen le­viä­mi­sa­luei­den jouk­koon

Siun sote tiedotaa, että Pohjois-Karjalan koronavirustilanne on huonontunut nopeasti, ja maakunta siirtyy leviämisalueiden joukkoon.

Leviämisalueita koskevat, aiempaa tiukemmat ravintolarajoitukset astunevat maakunnassa voimaan uuteenvuoteen mennessä. Ravintolarajoituksista päättää valtioneuvosto.

Aluehallintovirasto tulee lisäksi pyytämään jo tällä viikolla Siun sotelta lausuntoa korkean ja kohtaisen riskin yleisötilaisuuksien kieltämisen sekä korkean ja kohtalaisen riskin yleisötilojen sulkemisen tarpeellisuudesta tartuntatautilain 58- ja 58g-pykälien mukaisesti.

Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä kokoontui 28.12. aikaistettuun kokoukseen arvioimaan tilannetta sekä voimassa olevien suositusten ja rajoitusten riittävyyttä.

– Leviämisalueita koskevat rajoitukset tulevat astumaan voimaan myös Pohjois-Karjalassa, se on selvä. Lisäksi itse kunkin olisi nyt viisasta välttää turhien riskien ottamista ja kaikkia ei-välttämättömiä kontakteja, toteaa tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajana toiminut toimialuejohtaja Jarmo Kukkonen Siun sotesta.

Pohjois-Karjalassa voimassa olevat alueelliset suositukset ja rajoitukset on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset

Puhelinpalvelut ruuhkautuneet

Siun soten puhelinpalvelut ovat ruuhkautuneet koronavirukseen ja rokotuksiin liittyvistä tiedusteluista.

Tartunnanjäljityksen ruuhkautumisen takia kaikille positiivisen testituloksen saaneille ei voida enää soittaa saman päivän aikana. Siun sote muistuttaa, että jos koronavirustaudin oireet eivät vaadi kiireellistä hoitoa, ei päivystykseen tai terveysasemalle tarvitse soittaa positiivisen testituloksen saatuaan. Kaikille tartunnan saaneille lähetetään jatkossa ensin tekstiviesti, jossa on linkki verkkosivuilta löytyviin ohjeisiin.

– Pysy kotona, tutustu ohjeisiin ja odota rauhassa Siun soten yhteydenottoa. Tämä on perusneuvo tartunnan saaneille. Päivystykseen tai terveysasemalle tulee tietysti soittaa, jos oireet käyvät vaikeiksi ja tarvitsee apua niiden hoitamiseen, muistuttaa infektioylilääkäri Jennifer Sieberns Siun sotesta.

Rokotusajanvaraus kannattaa tehdä ensisijaisesti verkossa, jossa uusia aikoja tulee varattavaksi aina lauantaisin klo 12 ja maanantaisin klo 8. Terveysasemien puhelinpalveluista koronarokotusaikoja ei voi varata.

Kolmannen rokotuksen voi ottaa eri valmisteella kuin aiemmat rokotukset

Kolmannet koronarokotukset ovat käynnissä ja aikoja on edelleen vapaana useilla terveysasemilla. Käytössä on Modernan rokote, jonka voi ottaa, vaikka aiemmat rokotukset olisivat olleet eri rokotevalmisteella.

– Rokote kannattaa ottaa nyt, vaikka se olisikin eri merkkiä kuin aiemmin. Tehosteannoksen ottaminen on tärkeää, jotta vasta-aineiden määrä nousee mahdollisimman korkealle, kannustaa Sieberns.

Yli 200 koronatartuntaa viime viikolla

Pohjois-Karjalassa todettiin viikolla 51 yhteensä 229 koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 101. Pohjoiskarjalaisilla tartuntoja todettiin 193. Viime viikolla päivittäin todettiin keskimäärin 20–25 uutta koronavirustartuntaa. Sunnuntain ja maanantain aikana todettiin viitisenkymmentä tapausta päivässä.

Koronatartunnoista 30 % todettiin rokottamattomilla henkilöillä ja yksi prosentti yhden rokoteannoksen saaneilla. 67 % tartunnoista todettiin 2–3 rokotusannosta saaneilla henkilöillä. Rokottamattomien tai vasta yhden rokotuksen saaneiden keskuudessa ilmaantuvuus, eli tartuntojen määrä 100 000 asukasta kohden, on 268,27, kun rokotetuilla ilmaantuvuus on 142,4.

Tartuntoja todettiin viikolla 51 lähes kaikissa Pohjois-Karjalan kunnissa. Eniten tartuntoja on viimeisen kahden viikon aikana todettu 30–39-vuotiailla sekä 60–69-vuotiailla. Sairaalahoitoon on päätynyt useampi henkilö kuin aiempina viikkoina, mutta tehohoidon tarve ei ole vielä kasvanut.

Pohjois-Karjalan tilannekuvatyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 13.1.2021 klo 15. Kokousta aikaistetaan, jos se on tarpeen.

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa viikolla 51 (20.–26.12.2021)

    Koronavirustartuntojen määrä pohjoiskarjalaisilla: 193, muutos +98
    Tartunnan saaneista rokottamattomia 30 %, 1. rokotuksen saaneita 1 %, 2–3 rokotetta saaneilla 67 %.
    Rokotustieto puuttui 2 % tartunnan saaneista.
    Tartuntojen alkuperä tiedossa: tieto viikolta 51 ei ole vielä käytettävissä
    14 vrk ilmaantuvuus (13.-26.12.2021): 162,41, muutos +92,02
    Ilmaantuvuus rokottamattomilla tai osittain rokotetuilla 268,27, täysin rokotetuilla 142,4.
    Koronasta aiheutuva terveydenhuollon kuormitus: kohtalainen*

*Terveydenhuollon kuormitus mittaa Siun soten keskussairaalassa ja terveyskeskussairaaloissa hoidettavina olevien koronapotilaiden määrää suhteessa käytettävissä oleviin hoitopaikkoihin ja resursseihin asteikolla vähäinen – kohtalainen – vaikea.