Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Siun sotessa annettu noin 6 000 koronarokotetta – riskiryhmien rokotusten käynnistäminen riippuu rokotteiden saatavuudesta

Siun sote: Siun sotessa annettu noin 6 000 koronarokotetta – riskiryhmien rokotusten käynnistäminen riippuu rokotteiden saatavuudesta

Siun soten alueella on keskiviikkoaamuun 27.1.2021 mennessä annettu yhteensä 5 982 koronavirusrokotetta, joista 1. rokotusannoksia on 5 523 ja 2. rokoteannoksia 459 kappaletta. Tähän mennessä 1. rokoteannos on annettu kaikille koronapotilaiden ja koronanäytteiden kanssa työskenteleville sote-ammattilaisille ja infektiovastaanottojen henkilöstölle. Näiden ryhmien osalta käynnissä on jo 2. rokotuskierros, Siun sote tiedottaa.

Tämän viikon aikana (vko 4) 1. rokotukset saadaan päätökseen myös ikäihmisten asumispalveluyksiköissä. Hoivakotien 2. rokotuskierros käynnistyy viikolla 6. Käytössä olevaa BioNTechin ja Pfizerin rokotetta annetaan kaksi annosta noin kolmen viikon välein.

Siun sote kertoo koronavirusrokotuksista ja niiden etenemisestä verkkosivuillaan osoitteessa: https://www.siunsote.fi/koronarokotukset. Sivuille on tulossa lähiaikoina myös koronarokotusten etenemistä havainnollistava kuvaaja, josta voi tarkkailla rokotusten etenemisestä eri rokotusjärjestykseen määritellyissä ryhmissä.
THL:n sivuilla voi puolestaan seurata rokotusten etenemistä koko Suomessa. Palvelu löytyy osoitteesta https://www.thl.fi/episeuranta/rokotukset/koronarokotusten_edistyminen.html. Tietojen lähteenä on THL:n rokotusrekisteri, joka päivittyy 1–2 päivän viiveellä.

Siun soten alueella koronavirusrokotukset ovat edenneet sitä mukaa kuin rokotuksia on maakuntaan saapunut. Vaikeudet rokotteiden saatavuudessa vaikuttavat myös Siun soten rokotustahtiin.

– Rokotteiden alkuperäiset toimitusmäärät eivät ole toteutuneet, vaan rokotteita on saatu selvästi vähemmän, kuten koko Suomessa. Tämä vaikuttaa erityisesti massarokotusten aloitukseen, joka siirtyy myöhemmäksi. Tarkkaa aikataulua ei vielä tiedetä, koska Suomeen tulevien rokotteiden määriä ei vielä tarkkaan tiedetä, ylilääkäri Jukka Heikkinen kertoo.

Seuraavana rokotusvuorossa yli 80-vuotiaat

Seuraavaksi Siun soten alueella käynnistyvät ikänsä puolesta riskiryhmään kuuluvien rokotukset. Ikä on merkittävin vakavan koronataudin riskitekijä. Tämän vuoksi riskiryhmien rokotukset käynnistyvät iäkkäimmistä henkilöistä.

Ensimmäisenä rokotusvuoroon tulevat 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat henkilöt. Tähän rokotusryhmään kuuluu noin 8 000 ihmistä, mikä on noin 5,5 prosenttia kaikista yli 15-vuotiaista pohjoiskarjalaisista. Rokotusten käynnistämisen aikataulu riippuu rokotteiden saatavuudesta.

– Tämänhetkisen arvion mukaan yli 80-vuotiaiden rokotukset päästään aloittamaan helmikuussa. Tämä kuitenkin edellyttää, että rokotuksia tulee lähiviikkoina suunnitelmien mukaisesti, Heikkinen arvioi.

80-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokotusten jälkeen, rokotusvuoroon tulevat 75–79-vuotiaat ja seuraavaksi 70–74-vuotiaat. Iän perusteella riskiryhmään kuuluvien rokotusten jälkeen vuorossa ovat sairautensa puolesta riskiryhmään kuuluvat.

Riskiryhmien rokotusten käynnistymisestä tiedotetaan tekstiviestillä

Siun sote lähettää kulloinkin rokotusvuorossa olevalle ryhmälle tekstiviestillä tiedon rokotusten käynnistymisestä sekä ohjeet ajanvaraukseen. Verkko- ja puhelinajanvaraus avataan, kun rokotukset käynnistyvät. Eri ryhmien rokotusten käynnistymisestä tiedotetaan myös Siun soten viestintäkanavissa.

– On tärkeää, että nyt maltetaan odottaa ajanvarauksella tapahtuvien rokotusten käynnistymistä. Riskiryhmien rokotukset aloitetaan heti kun rokotteita saadaan riittävästi maakuntaan. Kulloinkin rokotusvuoroon tulevan ryhmän rokotusten käynnistymisestä tiedotetaan, terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen sanoo.

– Ensimmäisen riskiryhmän eli 80-vuotiaiden tai sitä vanhempien rokotusten käynnistyessä on myös tärkeää, että vain kyseiseen ikäryhmään kuuluvat varaavat aikoja rokotuksiin, jotta iäkkäimmät saadaan rokotettua ensimmäisenä. Rokotusten yhteydessä varmistetaan henkilön kuuluminen kyseiseen rokotusryhmään, jotta voidaan varmistaa rokotusjärjestyksen noudattaminen, Kaipiainen jatkaa.

Koko väestön rokotusten alkamisaikaa on vaikea arvioida vielä tässä vaiheessa, koska aikataulu riippuu täysin rokotteiden saatavuudesta. Siun sotella on kuitenkin valmius käynnistää rokotukset heti, kun rokotteita saadaan väestörokotuksia varten.

Väestön rokotukset eli yli 16-vuotiaiden rokotukset järjestetään terveysasemien yhteydessä pois lukien Joensuun kantakaupungin alue, missä rokotukset järjestetään erillisessä rokotuspisteessä. Rokotusten ajankohdat ja tarkemmat paikat sekä ajanvarauskäytännöt tiedotetaan siinä vaiheessa, kun rokotukset päästään aloittamaan.