Sisältöjulkaisija

angle-left Siun soten uusi lastensuojeluyksikkö perustetaan Kontiolahdelle

Siun soten uusi lastensuojeluyksikkö perustetaan Kontiolahdelle

Siun sote perustaa uuden lastensuojeluyksikön Kontiolahdelle. Lastensuojeluyksikkö Paikkis aloittaa toimintansa portaittain kevään 2021 aikana, Siun sote tiedottaa.

Siun soten koko tiedote aiheesta:

Uuden lastensuojeluyksikön toivotaan tuovan helpotusta lastensuojelun asiakkaan olevien perheiden tilanteeseen. Siun soten omana toimintana tarjottavalla palvelulla pyritään myös vaikuttamaan ostopalvelujen kasvaviin kustannuksiin.

- Lastensuojelun sijaishuoltopaikkoja ei ole Pohjois-Karjalassa ja lähimaakunnissa riittävästi ja sijoituksia on jouduttu tekemään välillä hyvin kauas lasten ja nuorten kotiseudulta. Tämä vaikuttaa paitsi lasten ja vanhempien tapaamisiin ja kotilomien järjestämiseen myös kuntoutuksen onnistumiseen, kertoo toimialuejohtaja Leena Korhonen Siun soten perhe- ja sosiaalipalveluista.

Lastensuojelu on lähtökohtaisesti vanhemmuuden tukemista, jotta lapsi tai nuori voi kasvaa ja kehittyä omassa kodissaan. Joskus elämäntilanteet ovat kuitenkin sellaisia, että lapsen etu vaatii tilanteeseen puuttumista tavalla, joka voi tarkoittaa äärimmillään sijaishuollon järjestämistä.

- Sijaishuollon sijainnilla on merkitystä. Meillä on paremmat mahdollisuudet sijoitusaikana tehdä työtä koko perheen, sekä lapsen että vanhempien kanssa, ja hyödyntää oman alueemme monialaista verkostoa. Hyvin toimiva kuntoutus myös mahdollisesti lyhentää sijaishuoltojaksoa, mikä on kaikkien etu silloin, kun se on mahdollista, lastensuojeluyksikkö Paikkiksen palveluesimies Kirsi Minkkinen lisää.

Uutta lastensuojeluyksikköä varten remontoidaan ja kunnostetaan Kontiolahden Paiholasta vuokrattavat tilat.

- Tiloista tehdään mahdollisimman hyvin uuteen käyttötarkoitukseen soveltuvat. Tilat toimivat lasten kotina, joten remontoinnissa on erityisesti huomioitu kodinomaisuus. Kodikkuutta tarjoaa myös ympäröivä kyläyhteisö ja maaseutumainen ympäristö, kertoo Minkkinen.

Lastensuojeluyksikkö Paikkiksen käyttöön tulee kolme kerrosta entisestä sairaalakiinteistöstä ja se tarjoaa sijaishuoltoa 13–17-vuotiaille. Lastensuojeluyksikkö työllistää palveluesimiehen lisäksi 28 työntekijää ja tarjoaa lyhyt- ja pitkäaikaista sijaishuoltoa 21 lapselle.

- Järjestämme Paikkiksessa avoimet ovet ensi keväänä ennen varsinaisen toiminnan aloittamista. Toivotamme kaikki alueen asukkaat tervetulleiksi keskustelemaan ja tutustumaan yksikköömme sekä sen toimintaan. Remonttiaikataulun tarkentuessa tiedotamme avoimista ovista tarkemmin lähempänä ajankohtaa, Minkkinen lisää.