Sisältöjulkaisija

angle-left Uimakoulussa yhdistyvät leikkiminen ja oppimisen riemu

Uimakoulussa yhdistyvät leikkiminen ja oppimisen riemu

On heinäkuun kahdeskymmenes päivä ja pienet uimakoululaiset saapuvat uimaopettaja Elina Peltolan luokse toiseksi viimeistä kertaa. Vierevänniemen uimarannalla on paljon väkeä paikalla viettämässä helteistä maanantaipäivää. Puihin on ripustettu riippumattoja, rannalla syödään eväitä ja grillataan makkaraa nuotiopaikalla. Frisbeegolfradalla on vilkasta ja muutamalla beach volley -kentistä on ulkopelit käynnissä.

Uimakouluja on järjestetty tänä kesänä Vierevänniemessä, Onttolassa, Kulhossa, Varparannalla, Kontioniemessä ja Lehmossa. Uimaopettajina toimivat Kontiolahden kunnan erityisryhmien liikunnanohjaaja Eija Pennanen ja Itä-Suomen yliopistossa luokanopettajaksi opiskeleva Elina Peltola.
– Normaalisti kaikki halukkaat on pystytty ottamaan mukaan uimakouluun. Nyt poikkeustilanteen vuoksi ryhmäkokoja pienennettiin Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ohjeistusten mukaisesti, eikä täten kaikille riittänyt uimakoulupaikkoja, erityisryhmien liikunnanohjaaja Eija Pennanen harmittelee.
– Uimataidon tärkeyttä ei voi painottaa liikaa. Toivotaan, että ensi kesänä voitaisiin tarjota jälleen kaikille halukkaille uimaopetusta, Pennanen jatkaa toiveikkaana.

Pennasella on uimaopettajan kokemusta yli 25 vuoden ajalta. Kontiolahden kunnalla hän on työskennellyt vuodesta 2001 asti. Rantauimakoulujen organisoinnin ja opetuksen lisäksi Pennasen työnkuvaan kuuluu muun muassa sovelletun liikunnan suunnittelu ja ohjaaminen sekä kuntosalitoiminta.
– Heinäkuun lopulla meillä on vielä uima- ja liikuntaleiri lapsille täällä Vierevänniemen ympäristössä. Leiripaikat täyttyivät nopeasti, Pennanen kertoo suositusta leiristä.

Kontiolahden kunnalla työskentelee uimaopettajana tänä kesänä myös Miehikkälästä kotoisin oleva Elina Peltola, 21 vuotta. Peltola on käynyt vuonna 2017 uimaopettajatutkinnon Mikkelissä ja opettanut uimakouluissa sen jälkeen Miehikkälässä, Virolahdella ja Sulkavalla.

Itä-Suomen yliopistossa luokanopettajaksi sekä kemian ja matematiikan aineenopettajaksi opiskeleva Peltola on harrastanut lapsesta asti yleisurheilua ja seiväshyppyä. Myös SM-tasolla nuorten sarjassa mainetta niittänyt yleisurheilija ei vielä tiedä, jatkaako seiväshypyn parissa tulevaisuudessa. Uimaopettajana hän jatkaisi mielellään Kontiolahdella myös ensi kesänä.
– Täällä Kontiolahdella on ollut kyllä kiva olla töissä. Yhteistyö työkavereiden sekä uimakoululaisten vanhempien kanssa on toiminut loistavasti, Joensuusta käsin töissä käyvä Peltola kertoo.
– Uimakoululaiset ovat olleet innokkaita ja harjoitelleet ahkerasti vapaa-ajalla uimakoulussa opittuja asioita. Moni on oppinut tässä heinäkuussa uimaan. Kyllähän se onnistumisen riemu palkitsee myös opettajaa, Peltola summaa.

Yksi tänä kesänä uimaan oppineista uimakoululaisista on Luukas Taipale, 7 vuotta. Ennen kesän uimakoulua Taipale oli uinut vain pieniä pätkiä avustuksella.
– Luukaksen uimataidot ovat kehittyneet muutaman viikon aikana hurjan paljon. Nyt keskiviikkona viimeisellä uimakoulukerralla Luukas saa ensimmäisen uimakoulumerkkinsä merihevosen, innokkaan uimarin äiti Heli Taipale kertoo.

Parasta uimakoulussa lasten mukaan on ollut tietysti uiminen, mutta myös apuohjaajien vetämät pelit ja leikit. Tänään apuohjaajina leikittämässä uimakoululaisia ovat kunnan kesätyöntekijät Anni Nissinen ja Janni Hyttinen. Leikkien ja uinnin lomassa lapset ovat tutustuneet toisiinsa ja saaneet uusia kavereita.
– Luukas on kyllä viihtynyt hyvin. Todennäköisesti tullaan ensikesänäkin.

 

Uimakoululaisia Vierevänniemen uimarannalla