Sisältöjulkaisija

angle-left Uudet johtamisratkaisut helpottavat arkea päiväkodeissa

Uudet johtamisratkaisut helpottavat arkea päiväkodeissa

 

Päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa on muokattu merkittävästi johtamiseen liittyviä järjestelyitä. Esimiehet ovat vahvasti olleet mukana rakentamassa muutosta.

Pöydän ympärillä on käynnissä aktiivinen keskustelu. Varhaiskasvatuksessa työskentelevät esimiehet luettelevat liudan hyviä puolia, joita vuoden kokeilu uudistetuissa johtamisen järjestelyissä on tuonut tullessaan. Virallisesti syksystä alkaen kahdeksan päiväkodin johtaminen on ollut neljän esimiehen vastuulla, lisäksi perhepäivähoidon ja esiopetuksen johtamisen vastuita on muutettu.

Esimiehet ovat osallistuneet työnkuvien muokkaamiseen, joka lähti alun perin liikkeelle varhaiskasvatuslain muuttumisen jälkeen. Hyvinä puolina muutoksessa on koettu työn tekemisen laadun paraneminen ja toiminnan suunnittelun helpottuminen.

Muutos on vaikuttanut henkilöstöön, koska aiemmin osa päiväkodinjohtajista toimi myös ryhmissä. Nyt toimintaa on aiempaa helpompi suunnitella, kun työparin ei tarvitse välillä poistua toisiin tehtäviin. Tämä nopeuttaa asioidenhoitoa ja antaa enemmän aikaa henkilöstölle. Lasten kannalta muutos toi tasapuolisuutta, vaikka jokainen päiväkoti on yhä omannäköisensä. Kokeilun aikana esimiehille on luotu yhtenäisiä käytänteitä mutta samalla jaettu kokonaisvastuualueita työnkuormittavuuden vähentämiseksi.

Tällä hetkellä Pirkko Turunen toimii Paiholan, Kontiorannan ja Karhunpesän päiväkotien johtajana, Marja Kauppinen johtaa Kulhon ja Peltosirkun päiväkoteja ja Heidi Norpan vastuulla ovat Aurinkokellon päiväkoti, avoin varhaiskasvatus ja palveluohjaus. Tero Hurskainen johtaa Onttolan ja Päivänpaisteen päiväkoteja. Jussi Rytkösen vastuualueeseen kuuluu esiopetus ja kirkonkylän perhepäivähoito ja Tellervo Mustoselle muiden alueiden perhepäivähoito ja palveluohjaus.

Työssä koetaan olevan vielä alkusuoralla. Muutoksen sisäistäminen ottaa aina oman aikansa. Esimiehet ovat aloittaneet lähiesimiestutkinnon opinnot, jotka tukevat matkaa muutoksen tiellä.

Esimiehet saman pöydän äärellä.