angle-left

Blogit

Ennakoi, ole joustava ja rakenna positiivista tulevaisuutta

Vuosi 2020 on taputeltu ja uusi vuosi jo pitkällä meneillään. Kontiolahden yritysneuvonnassa teimme ennätyksellisen vuoden. Palvelimme alueen yrityksiä yhteensä noin 900 kertaa. Kasvua edelliseen vuoteen asiakaskontakteissa oli 30 prosenttia. Kasvokkaiset tapaamiset olivat ennätyksellisen vähissä, mutta onnistuimme silti olemaan yrityksille avuksi hyödyntäen teknologiaa ja verkon kautta tapahtuvaa viestintää.

Aktiivisesta vuodesta on tosin nyt vaikea iloita, koska työmme keskittyi yritysten auttamiseen vaikeassa tilanteessa. Uusia yrityksiä perustettiin Kontiolahteen yhteensä 55 kappaletta ja toimintansa lopetti 34 yritystä. Yritysten nettolisäys, +21 yritystä pysyi aikaisempien vuosien tasolla.

Meistä suuri osa on kohdannut menneen vuoden aikana muutoksia työssään tai arjessaan. Etätyö on noussut uuteen arvoonsa ja tämän myötä työ- ja perhe-elämä ovat kietoutuneet vahvemmin yhteen yrittäjäperheitä vastaavasti myös palkansaajaperheissä. Kotikoulu opetti sekä koulun henkilökuntaa, oppilaita että myös vanhempia täysin uudenlaiseen toimintamalliin. Kaikki tapahtui nopeasti. Uusia ratkaisuja oli keksittävä ja tilanteeseen oli sopeuduttava. Kaikessa on puolensa. Tulevaisuus näyttää palaammeko innolla entiseen, vai hyödynnämmekö oppiamme etätyöstä ja etäkoulusta jatkossa aiempaa joustavammin.

Vaikka teollisuustuotanto onkin elpynyt, näkyy yrityskentässä tälläkin hetkellä suurta epävarmuutta. Erityisesti palvelut ovat kärsineet liikevaihdon pudotuksesta menneenä vuonna. Näistä ennen kaikkea matkailu- ja ravitsemusalan liikevaihto putosi dramaattisesti. Lähialuematkailu ja  luontoliikuntakohteet kuitenkin vetivät liikkujia puoleensa. Kontiolahdella tätä tarvetta palvelemaan haluttiin tuoda paikalliset kohteet paremmin esille ja avattiin matkailusivusto PLAY Kontiolahti.

Meillä on nyt suuria toiveita tulevalle vuodelle. Odotamme elpymistä ja teemme jokainen oman osamme sen mahdollistamiseksi. Toteutamme Pohjois-Karjalassa yrityspalveluverkostona selviytymissuunnitelmaa koronakriisistä kasvuun. Palvelemme alueen yrityskenttää kehittämisen, kasvun ja rahoituksen kysymyksissä.

Yritysneuvontaamme liittyi vuoden 2020 aikana ennakointityökalun kehittäminen. Toivomme, että alueemme yritykset hyödyntävät jatkossa ennakointityökaluun kuuluvaa skenaariotyöskentelyä ja ennakoivat omassa tuote- ja palvelutarjonnassaan toimialojen kysynnän muutokset sekä taustalla vaikuttavat tulevaisuuden trendit. Yrittäjä, ota rohkeasti yhteyttä ennakointityökalun kokeilemiseksi omassa toiminnassasi!

Mitä tästä mullistavasta ja yllättävästä ajasta lopulta jää käteen? Muistamme paremmin, että tulevaisuus on aina hämärän peitossa. Oivallamme selkeämmin, että tulevaisuuden työt ja yrittäjyys ovat yhä enemmän jotain sellaista, josta emme vielä tiedä. Olemme todennäköisesti oppineet olemaan joustavampia suhtautumisessamme muutoksiin.

Huomaamme, että voimme nähdä uusia mahdollisuuksia ja suhtautua positiivisesti tulevaan, vaikka asiat eivät menneetkään suunnitellusti.

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Yrittäjyyskasvatus ja oppilaitosyhteistyö kehittää opiskelijoista yrittäjyysosaajia!

Kunnan elinkeinopalveluita tuottavana yhtiönä teemme Kontionloikassa hyvin monella tavalla...

Rahoituksella potkua yrityksellesi!

Alkavan yrityksen rahoitus Yrityksen alkuvaiheen suunnittelu on tärkeää. Hyvän suunnittelun...

Ota yhteyttä:

JARKKO PEIPONEN

VT. TOIMITUSJOHTAJA, YRITYSVALMENTAJA, KONTIONLOIKKA OY
 050 472 4144
jarkko.peiponen@kontiolahti.fi