angle-left

Blogit

Katse eteen ja suupielet ylöspäin

Kunnat elävät ehkä historiansa vaikeimmassa taloustilanteessa. Valtionosuusleikkaukset ja verotulojen heilahtelut ovat johtaneet tilanteeseen, jossa monet kuntaorganisaatiot korottavat veroja ja etsivät säästöjä yhteistoimintaneuvottelujen avulla.

Olisi helppoa vaipua voivotteluun, nostaa kädet ilmaan tai vaihtoehtoisesti laittaa kädet taskuun. Myös Kontiolahdella on ollut kolmen ylijäämäisen vuoden jälkeen kaksi vaikeampaa vuotta. Emme kuitenkaan ole epätoivoisia, päinvastoin.

Ensi vuoden talousarvio on rakennettu nollakasvulle ja nykyisille veroprosenteille. Ainoastaan Siun soten tuottamille palveluille tulee menolisäyksiä 1,1 miljoonaa euroa. Yt-neuvotteluja ei käydä, vaan muutosta haetaan pitkäjänteisesti. On pienimuotoinen ihme, että olemme pystyneet rakentamaan ensi vuoden talousarvion näistä lähtökohdista niukasti positiiviseksi.

Valtuustomme kaksi vuotta sitten hyväksymä kunnan kasvustrategia tavoittelee uusia asukkaita, työpaikkoja ja lisää verotuloja. Kasvustrategia on oikeaksi osoittautunut valinta, sillä positiivisella kasvulla ja oikealla asenteella on paljon helpompi suuntautua tulevaan.

Seuraavan kolmen vuoden investoinnit ovat 45 miljoonaa euroa. Rakennamme kaksi yhtenäiskoulua, laajan palvelun sote-aseman kirkonkylälle ja päiväkodin Lehmoon. Näiden lisäksi hankimme maata, tuemme joukkoliikennettä, kaavoitamme, rakennamme kunnallistekniikkaa, uusia liikuntapaikkoja, puistoja, leikkikenttiä ja kevyen liikenteen väyliä.

Panostamme myös matkailun kehittämiseen yhdessä Arctic Brands Groupin kanssa. Ekologinen urheilu- ja liikuntamatkailu on tulevaisuutta. Asiasta tarkemmin Kontiolahti-lehdessämme.

Kaikkia toiveita emme kuitenkaan voi toteuttaa ja viranhaltijamme ja luottamushenkilömme joutuvat koko ajan pohtimaan asioiden vaikuttavuutta ja sitä, miten suuntaamme resurssit mahdollisimman oikeudenmukaisesti.

Meidänkin nuori väestö ikääntyy ja se lisää paineita palveluiden järjestämiseksi. Ikääntyminen ei ole kuitenkaan negatiivinen asia. Eläkkeellä olevat ovat aiempaa terveempiä ja heidän aktiivisuutensa luo positiivista virettä kaupan alalle, järjestöihin tai vaikkapa tapahtumien järjestämiseen ja vapaaehtoistyöhön.

Olemme Kontiolahdella asettaneet taloustavoitteet, joiden raameissa on pysyttävä – tilanne on hallinnassa ja teemme koko ajan töitä, että se myös pysyy hallinnassa.

Kuntapolitiikassa vuositason muutoksiin reagoidaan usein voimakkaasti. Pidempi perspektiivi osoittaa, että hyviä aikoja seuraa aina huonompia ja päinvastoin. Kannattaa katsoa vaikeitakin asioita rakentavasta vinkkelistä, se antaa uskoa tulevaan.

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Tule kasvun imuun!

Kontiolahdelle syntyi kertalaakista yli sata työpaikkaa. Kunnan elinvoiman, vetovoiman ja...

Kasvuhalu on asenne, joka antaa positiivista energiaa

Olen ollut pian 20 vuotta kunta-alalla töissä ja joka syksy on ollut tilanne, että erityisesti...

Ota yhteyttä:

JARKKO PEIPONEN

TOIMITUSJOHTAJA KONTIONLOIKKA OY
 050 472 4144
jarkko.peiponen@kontiolahti.fi