angle-left

Blogit

Seinänousu

Jos Kontiolahdelta pitää nimetä kaikkein mieluisin paikka, minulle se on ampumahiihtostadion maastoissa sijaitseva seinänousu.

Seinänousua parempaa kuntoilupaikkaa saa hakea. Kesällä mäkeä voi kävellä, juosta tai rullaluistella, talvella hiihtää. Seinänousussa kunto kohoaa ja syke nousee.

Seinänousu on jyrkkä ja sopivan mittainen. Vaikka se on haastava, se ei ole mahdoton. Jokainen pääsee sen ylös mutta halutessaan siitä saa todella vaikean.

Huippu-urheilussa seinänousu on jo legendaarinen. Nousussa on ratkaistu monia kilpailuja. Kuuluisin on Kaisa Mäkäräisen hiihto ampumahiihdon MM-kisoissa vuonna 2015, jolloin hän viimeisen ampumapaikan jälkeen hiihti yli puoli minuuttia muita nopeammin ja nousi pronssille. Seinänousun Kaisa suorastaan leijui muiden ohi.
Kaisan nousu MM-pronssille kotikisoissa Kontiolahdella valittiin Suomen Urheilugaalassa Vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi. Käypä katsomassa kisan loppuratkaisut – kylmät väreet kulkevat varmuudella lävitsesi.

Vertauskuvallisesti seinänousu on erittäin osuva. Mielikuva Pohjois-Karjalasta ja sen kunnista on synkkä: väestö on ikääntynyttä, väki vähenee, työttömyys on korkealla ja etäisyydet ovat pitkät. Aikamoinen seinänousu siis kiivettävänä.

Mutta Kontiolahti on selättänyt seinänousunsa hienosti. Kuntalaisten ja työpaikkojen määrä kasvaa, työttömyys on maakunnan alhaisin, työllisyysaste korkein, väki on Itä-Suomen nuorinta, parhaiten toimeentulevaa ja koulutetuinta, lasten määrä on suhteellisesti suurin, syntyvyys on maakunnan kunnista ainoana suurempi kuin kuolleisuus ja kunnan tulot tulevat ainoana kuntana enemmän verotuloista kuin valtionosuuksista.

Etäisyydetkin ovat inhimilliset – kunta sijaitsee yliopistokaupungin vieressä, tie- ja raideyhteydet etelään ovat hyvät ja lentokenttä on parinkymmenen minuutin päässä. Venäjänkin läheisyyden voi kääntää vahvuudeksi.

Seinänousun päältä on huikean hienot maisemat Höytiäiselle. Luonto on Kontiolahden valtteja muutoinkin. Höytiäinen ja Pielisjoki ovat mahtavia vesistöjä, pieniä järviä ja lampia on useita, vaaramaisemia ja komeita kallioita ja rotkolaaksoja kuten vaikkapa Kovananuuro.

Seinänousu on myös osa monipuolisia reitistöjämme. Hiihtoladut ovat kansainväliselläkin mittapuulla vaikeat, mutta löytyy meiltä helpompia latujakin lähes sata kilometriä. Maastopyöräilyyn ja polkujuoksuun soveltuvat Kontionpolut ovat kansallisesti tunnustetut ja moneen kertaan kehutut. Sienestystä, marjastusta, suunnistusta ja frisbeegolfia voi harrastaa vaikkapa seinänousun läheisyydessä.

Seinänousu on loistava symboli Kontiolahdelle. Jotta seinänousut tuntuisivat jatkossakin kevyiltä, pitää harjoitella jatkuvasti, pitää olla halua uusiutua ja ottaa uusia metodeja käyttöön. Ja mikä tärkeintä, asenteen pitää olla kunnossa.

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Yliopistokaupunkiseudut menestyvät yhteistyöllä

Kunnat kehittyvät entistä voimakkaammin eri suuntiin. Yliopistokaupungit ja niiden aivan...

Ota yhteyttä:

JARKKO PEIPONEN

TOIMITUSJOHTAJA KONTIONLOIKKA OY
 050 472 4144
jarkko.peiponen@kontiolahti.fi