Uimarannat

Tervetuloa uimaan Kontiolahden kunnan upeille uimarannoille!

Uimarantamme poikkeavat toisistaan muun muassa varustetasonsa suhteen. Palvelujensa perusteella rannat jaetaan EU:n asettamat laatukriteerit täyttäviin EU-rantoihin ja tavallisiin, palvelutasoltaan vaatimattomampiin uimarantoihin. Lisäksi kylillämme on uimapaikkoja.

Yleisiä uimarantoja on seitsemän, joista viisi on EU-rantoja. Perusvarustus uimarannoilla ovat pukukopit, WC:t, ilmoitustaulu ja pelastusvälineet. Rannat ovat:


Uimapaikat ovat seuraavilla kylillä: Nuottiniemi (Mönni), Hiekkaniemi (Pyytivaara), Latvajärvi (Romo), Salolahti (Kunnasniemi), Havukkalampi (Selkie), Hirviranta (Lehmo, Höytiäinen), Hirvisärkkä (Lehmo, Höytiäinen) HUOM! Uimarannalle käännytään Lukkorannantien risteyksestä. Aavaranta (Rantakylä), Herneniemi (Venejoki), Häikänniemi (Puntarikoski), Kylänranta (Rantakylä), Majaniemi (Puntarikoski), Rantala (Venejoki), Riihilahti (Varparanta), Ylinen (Selkie), Rekilampi (Kulho) ja Museokanava (Jakokoski). Uimapaikat eivät ole terveysviranomaisen jatkuvan valvonnan piirissä ja huolehdimme ylläpidosta yhdessä kylien kanssa.


EU-uimarannan tulee täyttää seuraavat vaatimukset:
•    Uimakausi alkaa 15.6. ja päättyy 31.8.
•    Uimakauden alkuun mennessä ranta tarkistetaan ja siivotaan.
•    Rantaa käyttää uimakaudella yli 100 henkilöä päivässä.
•    Ranta huolletaan kesän aikana säännöllisesti.
•    Rannan minimivarustuksena ovat pukusuojat, wc, pelastusrengas, roska-astia, opastaulu, koirakieltokyltti sekä opastettu pelastusajoneuvoreitti.
Uimarantojen varustetaso vaihtelee vielä kohteittain. Perusvarustukseen kuuluvat pukusuojat, wc, pelastusrengas, opastaulu, poijut sekä roska-astia. Keväisin uimarannat tarkastetaan ja siivotaan kahden metrin syvyyteen asti.
 
Uimaveden laatu ja valvonta
Joensuun seudun ympäristöterveydenhuolto seuraa uimaveden mikrobiologista laatua. Näytteenoton yhteydessä mitataan myös veden lämpötila ja tarkkaillaan mahdollista levien esiintyvyyttä. Samalla seurataan uimarannan ja sen varustelun asianmukaisuutta. Liikuntapalvelut vastaa uimarantojen kunnossapidosta. 

Uimakaudella tarkoitetaan 15.6.–31.8. välistä ajanjaksoa, jolloin uimavesistä tutkitaan kaksi eri mikrobia, jotka ovat ulostesaastutukseen viittaavat: 
- Escherichia coli bakteerit (esiintyy ihmisten ja tasalämpöisten eläinten ulosteessa). 
- Suolistoperäiset enterokokit (esiintyy etenkin eläinten, mutta myös ihmisen ulosteessa. 

Mikäli tutkimustulokset osoittautuvat heikentyneiksi, seurantaa tihennetään. 
Uimavedelle asetetut toimenpiderajat ovat seuraavat: 
-Suolistoperäiset enterokokit: 400 
-Escherichia coli: 1000 

Tarvittaessa uinnin kielto- ja rajoittamisilmoitukset antaa ympäristöterveydenhuolto uimisen välttämistä koskevan ohjeen tai uimakielto-ilmoituksen terveyshaittojen ehkäisemiseksi. 

Uimarantojen vesitutkimuksien kooste vuosilta 2018-2022
 

Pidetään uimarannat turvallisina ja siistinä!
Roskaaminen ja ilkivalta aiheuttavat huolta ja harmia uimarantojen käyttäjille. Uimarantoja huolletaan kesän aikana säännöllisesti, mutta tarvitsemme tietoa myös uimarantojen käyttäjiltä. Ranta pysyy siistinä ja mukavana, kun muistamme muutaman perussäännön:
•    Käytä rantaa uimiseen, ei esimerkiksi pyöräilyyn tai mopoiluun.
•    Kotieläimet eivät ole tervetulleita rannalle. Ethän myöskään ruoki lintuja rannalla!
•    Älä leiki uimarannan varusteilla tai vahingoita niitä.
•    Pakkaa eväspaperit ja muut roskat kotiin vietäviksi tai laita ne uimarannan roska-astiaan.
•    Jos havaitset turvallisuutta vaarantavia vikoja tai puutteita, ota yhteys uimarannan ylläpitäjään.