Sisältöjulkaisija

angle-left Lammaslomat ja paimenviikot toteutettiin Kontiolahden Kiviniemessä ensimmäistä kertaa viime kesänä

Lammaslomat ja paimenviikot toteutettiin Kontiolahden Kiviniemessä ensimmäistä kertaa viime kesänä

Lammaslomat ovat jatkoa Kiviniemen tilan luonnonlaitumien ennallistamistöihin, jotka käynnistyivät kesällä 2021.

Pihapiirin ympärillä olevat metsälaitumet aidattiin pistoaidalla laidunnuskäyttöön, jotta alueelle voidaan ottaa lampaita laiduntamaan. Kontiolahden kunta sai Kiviniemen perinnebiotooppien kunnostukseen
valtionavustusta Kunta-Helmi elinympäristöjen ennallistamishankkeesta. Kontiolahden kunta, Vaahermäen tila ja Herajärven retkeilykeskus toteuttivat Lammaslomat yhteistyössä. Lammaslomilla lammaspaimenet pääsivät hoitamaan lampaita ja halutessaan kunnostamaan perinnebiotooppeja ja nauttimaan upeista maisemista aivan Kolin kansallispuiston välittömään läheisyyteen.

– Lammaslomilla oli ja on tärkeä merkitys, koska perinnebiotooppien kunnostamisen lisäksi tuemme niiden avulla paikallista matkailua ja lisäämme alueen kiinnostavuutta, Kontiolahden kunnan ympäristöpäällikkö Antti Suontama kertoo.

Vaahermäen tila toi lampaat Kiviniemeen ja koulutti lammaspaimenet. Herajärven retkeilykeskus vastasi majoituksesta. Kontiolahden kunta rakensi lampaiden yöaitauksen ympärille petoaidan Riistakeskuksen kustantamilla tarvikkeilla ennen laidunkautta. Sähköistetyllä petoaidalla suojattiin lampaita alueella olevalta ahmakannalta.

Majoitus tapahtui aittarakennuksissa, joihin mahtuu enimmillään kaksi aikuista ja kaksi lasta. Lammaslomat ja paimenviikot kohdennettiin maaseudusta ja sen toiminnasta kiinnostuneille sekä lapsiperheille. Lammaspaimenen tehtäviin kuuluivat lampaiden hyvinvoinnin seuraaminen, puhtaasta vedestä ja muista päivittäisistä tarpeista huolehtiminen sekä siirrot laitumelle ja yöaitaukseen. Erityisen tärkeää on Lammaslomille hakevien kiinnostus eläintenhoitoon
ja lampaiden hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Kontiolahden Kiviniemen Lammaslomat oli erinomainen mahdollisuus päästä kesällä 2022 nauttimaan luonnonläheisestä lomasta, sillä valtakunnallisesti Metsähallituksen tarjoamat vastaavat lammaspaimenlomat ovat vuosittain erittäin suosittuja.

Kontiolahdella lammaspaimenet pääsevät kehittämään Kiviniemen lammaslomakonseptia ideoiden ja palautteen kautta. Kaikki palaute otetaan huomioon, kun kohdetta ja konseptia kehitetään tulevaisuudessa. Laidunalueella voidaan havaita, että laiduntenhoitajat, lampaat, ovat hoitaneet oman osuutensa tunnollisesti ja ahkerasti.

Lampaat Kiviniemessä

Ota yhteyttä: