Kouluruokailu

Suomen kouluruokailu  on ainutlaatuista koko maailmassa.  Sekä perusopetuksessa että toisen asteen opinnoissa oppilaat saavat maksuttoman kouluaterian jokaisena koulupäivänä.

Ravintohuoltomme tekee noin 2 300 koululounasta. Koululounas pitää sisällään pääruuan lisäkkeineen, salaatin tai raasteen, maidon, piimän ja veden, leipää ja ravintorasvaa. Pehmeää runsaskuituista leipää on tarjolla joka päivä näkkileivän ohella, sekä keittojen kanssa sämpylää.

Tavoitteenamme on tarjota lounas, joka edistää lapsesi terveyttä, työtehoa sekä hyvinvointia. Lisäksi pyrimme ohjaamaan terveelliseen ravitsemukseen sekä kehittämään  maku- ja ruokatottumuksia. Rauhallinen ruokahetki on muutakin kuin vatsan täyttämistä. Parhaimmillaan se antaa viihtyisissä tiloissa mahdollisuuden opetella kauniita pöytätapoja ja toisten huomioon ottamista ja yhdessä olemista. Koululounaan tarkoitus on tyydyttää noin kolmasosa lapsesi päivittäisestä energiantarpeesta.  On erittäin tärkeää, että hän syö koulussa tarjotun ateriakokonaisuuden kaikki osat, lautasmallin mukaisesti. Lautasmalli esillä ruokalinjastossa noin kerran viikossa.

Kouluruokailu on osa kasvatustehtävää, johon tarvitaan niin opettajien, huoltajien sekä henkilöstömmekin yhteistyötä. Erityisruokavalioita noudattavan lapsesi on mahdollista saada yksilöllinen ateria terveydellisten tai vakaumuksellisten syiden perusteella. Kouluissamme lapsesi annostelee ruokansa itse itsepalvelulinjastosta, joten ravitsemuksellisten tavoitteiden toteutuminen riippuu viimekädessä siitä, mitä hän lautaselleen valitsee. Ruokaa voi aina hakea lisää. Kappaletavaroiden rajoituksella ohjataan oikeanlaiseen lautasmalliin.