Usein kysyttyä

Paljonko vesi maksaa?

Vuonna 2024 talousvesi maksaa 1,85 euroa ja jätevesi 3,44 euroa kuutiolta. Hinnoissa on mukana arvonlisävero, joka on 24 prosenttia.

Kuinka usein vesilasku tulee?
Kontiolahden vesihuoltolaitos laskuttaa kuluttajia kolmen kuukauden välein.

Voinko saada hyvitystä jätevesimaksusta, kun olen kastellut uutta siirtonurmikkoa ja olen myös mitannut kasteluun käyttämäni veden määrän?
Kasteluveden käytöstä ei myönnetä hyvityksiä jätevesimaksuun.

Käytetäänkö verorahoja vesilaitoksen pyörittämiseen?
Ei käytetä. Kaikki vesilaitoksen toiminnat katetaan vesimaksuilla, myös verkostojen rakentaminen, korjaus ja uudisrakennukset.

Vesilaskuni oli poikkeuksellisen suuri. Näyttääkö vesimittari oikein?
Aivan ensiksi kannattaa katsoa, pyöriikö mittari myös silloin kun vettä ei käytetä. Jatkuva pyöriminen on merkki vesivuodosta. Vesilaitoksen vesimittarit ovat tyyppihyväksyttyjä ja tarkkoja. Niitä koskevat samat määräykset kuin kauppojen vaakoja. Vesilaitos tarkistaa ja vaihtaa vesimittarit kustannuksellaan määrävälein. Lähes aina vesimittarien virhe on sallituissa rajoissa, joka on enintään +/-5 prosenttia. Mikäli asiakas haluaa vesilaitos voi tarkistaa vesimittarin asiakkaan kirjallisesta pyynnöstä. Jos mittarista ei löydy virhettä, tarkistuskulut laskutetaan asiakkaalta.

Kuinka usein vesimittari pitää vaihtaa?
Vesihuoltolaitos vaihtaa mittarit 10 vuoden välein. Vesimittarin normaali huoltovaihto tehdään yleensä veloituksetta.

Voiko vesimittari jäätyä?
Kyllä voi. Pakkaskaudella kiinteistönomistajien on huolehdittava vesimittarin suojaamisesta. Jäätyneen vesimittarin vaihto tulee aina tilata Kontiolahden vesihuoltolaitokselta ja jäätymisestä aiheutuvat kustannukset maksaa kiinteistön omistaja.

Vesimittarissa kulutusmittarit näyttävät liikkuvan edestakaisin vaikkei vettä kulu? Vaikuttaako tämä vesimittarilukemaan?
Vesijohtoverkostossa on aina jonkin verran paineenvaihteluita. Paine vaihtelee hieman esimerkiksi alueellisten kulutuspiikkien, vesijohtoverkostossa tapahtuvien vuotojen tai verkostotöiden vuoksi. Vesimittari mittaa kulutusta "kumpaankin suuntaan", eli ylimääräistä kulutusta ei synny. Ns. takaiskuventtiili tasaa paineenvaihteluita estämällä veden virtauksen kiinteistön suunnasta verkostoon. Mikäli takaiskuventtiiliä ei ole, sen voi asentaa päävesimittarin jälkeiseen johtoon lvi-alan yritys.

Meillä WC:n vesisäiliö vuotaa hieman, paljonko tässä vuodossa menee vettä hukkaan? Paljonko yksi tippuva hana kuluttaa vettä?
Tippuva vesihana voi lisätä vedenkulutusta jopa noin 30 m³ vuodessa ja aiheuttaa asiakkaalle siten noin 150 (tähän laskettu vesi ja jätevesi) euron lisämaksun. Vesivuodot ovat usein korjattavissa melko pienin kustannuksin esimerkiksi vaihtamalla hanojen tai WC:n huuhtelusäiliön tiivisteet.

Kuinka kovaa Kontiolahden vesi on ja mikä on Kontiolahden vesijohtoveden pH?
Kontiolahden vesijohtovesi on erittäin pehmeää eli kovuus on noin 0,2 mmol/l (noin 1,1 °dH).
Kontiolahden raakavesi on hieman hapanta, joten pH:ta säädetään ennen verkostoon pumppaamista soodalla hieman yli 8:n, eli hieman emäksiseksi.

Miksi vesi on joskus sameaa?
Sameus johtuu yleensä vedessä olevista ilmakuplista. Ilmiö on vaaraton ja vesi muuttuu seistessään melko nopeasti kirkkaaksi. Ilma poistuu ylöspäin, jolloin vesi kirkastuu alhaalta ylös. Jos sameus painuu pohjaan, on kyseessä jokin muu häiriö.

Miksi vesi näyttää joskus ruosteiselta / keltaiselta / ruskealta?
Syynä on yleensä joko yleisestä tai kiinteistön omasta vesijohtoverkosta peräisin olevien kerrostumien (rauta ja mangaani) irtoaminen. Irtoaminen johtuu useimmiten siitä, että veden virtaussuunta on tilapäisesti muuttunut verkoston korjaus tai muutostöiden johdosta. Tällainen vesi ei yleensä ole terveydelle vaarallista, mutta veden juomista on silti syytä välttää kunnes haitta poistuu. Pyykkejä ja vesikalusteita vesi saattaa kuitenkin värjätä. Mikäli vesi ei muutu normaaliksi kohtuullisen vedenjuoksutuksen jälkeen, ota yhteys vesilaitokseen.

Miksi kinkunpaistorasvoja ei saa kaataa viemäriin?
Kun kuumaa kinkunpaistorasvaa kaadetaan wc-pöntön tai tiskialtaan kautta kylmään viemäriveteen, rasva hyytyy jäähtyessään ja aiheuttaa helposti tukoksia kiinteistön omissa tai vesihuoltolaitoksen viemäriputkissa. Kinkunpaistorasvan kannattaa antaa ensiksi jäähtyä kunnolla ja sen jälkeen laittaa se jähmettyneenä biojätteen sekaan tai kompostiin.

Miksi viemäri haisee sisällä?
Jos epämiellyttävää hajua esiintyy, kannattaa tarkastaa lattiakaivojen kunto ja puhtaus sekä onko hajulukossa vettä. Kuiva hajulukko aiheuttaa viemärin hajua. Myös kiinteistön viemärin tuuletusputken tukkeutuminen, voi aiheutua viemärin hajua sisätiloissa. Viemärin tuuletusputken tulee toimia esteettömästi.

Ota yhteyttä: