Varhaiskasvatuksessa tehtävät ilmoitukset

Varhaiskasvatuslain mukaiset ilmoitukset

Muistutuksen antaminen

Varhaiskasvatuslain (540/2018) 54 §:ssä säädetään, että varhaiskasvatuksen laatuun tai siihen liittyvään kohteluun tyytymättömällä

  • lapsen vanhemmalla tai
  • muulla huoltajalla

on oikeus tehdä muistutus toiminnasta vastaavalle varhaiskasvatuksen esimiehelle, toimipaikan vastuuhenkilölle tai varhaiskasvatuksen johtavalle viranhaltijalle.

Muistutuksen antaminen:

  1. Voit antaa palautteen kirjallisena tai suullisena suoraan varhaiskasvatuksen esimiehelle. Muistutus voi olla vapaamuotoinen tai voit tehdä sen tulostettavalla lomakkeella.
  2. Muistutuksen käsittelee asiasta riippuen joko varhaiskasvatuksen päällikkö tai sivistyslautakunta.
  3. Muistutuksen käsittelyaika sen saapumisesta on 1-4 viikkoa ja vastaus lähetetään kirjallisena.

Kun muistutuksesta on annettu vastaus, siihen ei saa hakea muutosta valittamalla. Muistutuksen tekeminen ei poista oikeuttasi kannella asiastasi varhaiskasvatusta valvoville viranomaisille.

Voit tehdä hallintokantelun  aluehallintovirastolle tai eduskunnan oikeusasiamiehelle silloin, kun koet viranomaisen menetelleen toimessaan virheellisesti.

Varhaiskasvatuksen henkilöstön ilmoitusvelvoite

Varhaiskasvatuslain 57 a § ja 57 b § velvoittavat

  • varhaiskasvatushenkilöstön

ilmoittamaan viipymättä toimintayksikön toiminnasta vastaavalle henkilölle, jos he huomaavat epäkohdan tai ilmeisen epäkohdan uhan lapsen varhaiskasvatuksen toteuttamisessa.

Ilmoitusvelvollisuus koskee kunnan ja yksityisen palveluntuottajan järjestämää tai tuottamaa päiväkotitoimintaa ja perhepäivähoitoa. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös avointa varhaiskasvatustoimintaa siltä osin, kun toiminnassa on noudatettava varhaiskasvatuslakia. Lisäksi ilmoitusvelvollisuus koskee myös päiväkodissa järjestettävää esiopetusta soveltuvin osin: päiväkodissa järjestettävään esiopetukseen sovelletaan päiväkodin ryhmäkoosta ja henkilöstömitoituksesta koskevia pykäliä sekä valvontaan liittyviä varhaiskasvatuslain 55—58 §:iä.

Ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat varhaiskasvatuslain 26–30 §:ssä tarkoitetut henkilöt eli varhaiskasvatuksen opettaja, sosionomi, lastenhoitaja ja erityisopettaja sekä perhepäivähoitaja.

Ilmoituksen tehneellä henkilöllä on oikeus saada tietää, mihin toimenpiteisiin hänen ilmoituksensa perusteella on ryhdytty, eikä häneen ei saa kohdistaa kielteisiä vastatoimia ilmoituksen johdosta.

Varhaiskasvatuksen esimiehellä on keskeinen rooli ilmoitusvelvollisuudessa. Varhaiskasvatuksen esimieheenkään ei saa kohdistaa kielteisiä vastatoimia, jos hän hoitaa lakisääteistä tehtäväänsä. 

Esimerkkejä epäkohdista:

  • Lapsen hyvinvointi tai kasvun, kehityksen ja oppimisen edellytykset vaarantuvat
  • Lapsen epäasiallinen tai sopimaton kohtelu
  • Tilat eivät ole terveellisiä, turvallisia tai vastaa lapsen yksilöllisiin tarpeisiin
  • Lainvastainen varhaiskasvatuksen henkilöstön määrästä ja mitoituksesta poikkeaminen

Ilmoitusvelvollisuus ei koske muita mahdollisia epäkohtia, esimerkiksi työntekijöiden välisiä erimielisyyksiä, vaan ainoastaan sellaisia epäkohtia, jotka kohdistuvat tai joilla voi olla suoraan vaikutusta lapsen varhaiskasvatuksen toteuttamiseen.

Kontiolahden kunta on kouluttanut henkilöstönsä ilmoitusvelvollisuudesta ja sen käyttöön liittyvistä asioista. Ilmoitusvelvollisuuden toteuttamista koskevat menettelyohjeet on laadittu kirjallisena ja ne pidetään henkilöstön saatavilla. 

Ota yhteyttä: