Esiopetus

Esiopetuksessa vahvistamme lapsesi laaja-alaista osaamista, itsetuntoa sekä vuorovaikutustaitoja ja osallisuutta myönteisten oppimiskokemusten avulla. Toimintaamme kuuluu oleellisena osana leikki. Esiopetus on velvoittavaa perusopetuslain mukaista 6-vuotiaille suunnattua tavoitteellista toimintaa, jota ohjaa esiopetussuunnitelma.

Järjestämme esiopetusta vähintään 700 tuntia vuodessa noudattaen pääosin koulujen työ- ja loma-aikoja. Sinun on huoltajana huolehdittava, että lapsesi osallistuu esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan.

Toteutamme esiopetusta monipuolisissa oppimisympäristöissä ja käytämme toiminnallisia työtapoja. Lapsesi omaksuu perustietoja, -taitoja ja -valmiuksia oppimisen eri alueilta ikänsä ja edellytystensä mukaisesti. Esiopetuksemme tarjoaa lapsille tasavertaiset mahdollisuudet oppimiseen ja koulun aloittamiseen. Huomioimme lapsesi yksilölliset vahvuudet ja tarpeet.

Olemme määritelleet esiopetuksen kuljetusten periaatteet Kontiolahden kunnan kuljetussäännössä. Lapsesi on mahdollista saada maksuton kuljetus ensisijaiseen esiopetuspaikkaan, mikäli matka esiopetukseen on yli 3 km tai kun matka on erityisen vaarallinen. Toissijaiseen esiopetuspaikkaan järjestät kuljetuksen itse.

 

Esiopetusajat lukuvuonna 2023-2024

Esiopetus alkaa to 10.8.2023
Syysloma 16.10.–20.10.2023 (vko 42)
Itsenäisyyspäivä ke 6.12.2023
Syyslukukauden viimeinen työpäivä ke 20.12.2023 (Huom! koululaisilla pe 22.12.)

Kevätlukukausi alkaa ma 8.1.2024
Talviloma 4.3.–8.3.2024 (vko 10)
Pääsiäinen 29.3.–1.4.2024
Vappupäivä ke 1.5.2024
Helatorstai 9.5. ja pe 10.5.2024 vapaapäivä (Huom! koululaisilla pe koulupv)
Esiopetusvuoden viimeinen työpäivä pe 31.5.2024

Yhteensä 700 tuntia (syyslukukausi 338h, kevätlukukausi 362h).

 

Esiopetukseen ilmoittautuminen

6-vuotiaiden, vuonna 2017 syntyneiden ilmoittautuminen esiopetukseen on käynnissä 10.1–5.2.2023 välisenä aikana ensisijaisesti eDaisy-palvelussa. Jos sähköinen ilmoittaminen ei ole mahdollista, voit tehdä ilmoituksen saman ajan puitteissa lomakkeella.

Jos lapsesi tarvitsee esiopetuksen lisäksi täydentävää varhaiskasvatusta, hae myös sitä esiopetusilmoituksella. Järjestämme täydentävää varhaiskasvatusta pääsääntöisesti esiopetuksen yhteydessä ja vain painavista syistä poikkeustapauksissa yksityisessä varhaiskasvatuksessa. Lähtökohtanamme on tarjota lapsellesi ehjä päivä samassa yksikössä. Täydentävään varhaiskasvatukseen on mahdollisuus kaikissa esiopetusyksiköissä, myös koulujen yhteydessä olevissa ryhmissä.

Lukuvuonna 2023-2024 järjestämme esiopetusta Lehdokin, Paiholan ja Onttolan päiväkotien ja vuoropäiväkoti Aamuvirkun esiopetusryhmissä sekä Kirkonkylän, Kontioniemen, Kulhon ja Lehmon koulujen yhteydessä toimivissa erillisissä esiopetusryhmissä. eDaisyn hakulomakkeella osoita haku päiväkotiyksikköön tai koulujen yhteydessä sijaitsevaan esiopetusryhmään (tällöin valitse hakutoiveeksi ”esiopetus” ja merkitse toive esiopetuksen sijainnista vapaaseen kenttään). Täydentävää varhaiskasvatusta haettaessa valitse kohtaan ’’tunnit’’: esiopetus enintään 5t/pv.

Lisäksi kaksivuotisen esiopetuskokeilun toinen vuosi jatkuu Päivänpaisteen päiväkodissa. Kokeilussa mukana olevalle lapselle et tarvitse uutta hakemusta toiselle esiopetusvuodelle, vaan teemme automaattisesti päätökset toiselle esiopetusvuodelle.

Määritämme lapsellesi ensisijaisen esiopetuspaikan kotiosoitteen perusteella. Pyrimme järjestämään paikan lähinnä kotoa olevasta esiopetusryhmästä. Mikäli paikat ovat täynnä, osoitamme ensisijaisen esiopetuspaikan seuraavasta vapaana olevasta ryhmästä. Ilta- tai vuorohoidon tarpeen perusteella voit hakea lapsellesi toissijaista esiopetuspaikkaa.

Päätös esiopetuspaikasta on luettavissa eDaisy-palvelussa 31.5.2023 mennessä.

Lisätietoja:
Katriina Pitkäjärvi, varhaiskasvatuksen esimies
p. 050 428 5108
katriina.pitkajarvi@edu.kontiolahti.fi

Esikoulut

Esikoulut