Sisältöjulkaisija

angle-left Dokumenttimatka vie ihmiskunnan kehtoon

Dokumenttimatka vie ihmiskunnan kehtoon

Selkiellä, Kunnasniemellä ja Joensuussa on 5.–7.4. mahdollista nähdä uutuusdokumentti Luomakunnan vartijat – Tarinoita ihmiskunnan kehdosta. Ohjaaja Iiris Härmä on paikalla kaikissa näytöksissä.

Pitkän linjan dokumentaristi Härmä on käsitellyt elokuvissaan moninaisia aiheita kuten nuorten syrjäytymistä, sukupuolten tasa-arvoa, luonnonsuojelua ja tekoälyä. Härmän uusimman teoksen tapahtumapaikkana on Turkana, karu puoliaavikkoinen alue Pohjois-Keniassa, ja sitä kutsutaan ihmiskunnan kehdoksi. Hiekan ja piikkipensaiden keskellä, suolaisen Turkanajärven rannalla asuu Daasanach-paimentolaisheimo. Dokumentin päähenkilönä on Helsingin yliopiston tutkija, etnobiologi Álvaro Fernández-Llamazares, joka saapuu alueelle tutkimaan ihmisten luontosuhdetta. Álvaro vaikuttuu alkuperäiskansan perinteisistä eläintarinoista ja häntä pyydetään tekemään niistä ensimmäinen daasanachin kielellä kirjoitettu satukirja. Tarinat kertovat luonnosta, jossa seikkailevat monenlaiset villieläimet.

Mutta viereinen luonnonpuisto näyttäytyy karuna ja tyhjänä, villieläimiä ei enää juuri ole, eivätkä lapset ole niitä ikinä nähneet. Näin alkaa kiehtova tarina ihmiskunnan kehdosta, ikiaikaisista lauluista, paimentolaisten selviytymistaistelusta, kadonneista eläimistä, heimosodista ja esihistoriallisista fossiileista.

Elokuva esitetään Kontiolahdella Selkien koulun salissa ja Kunnasniemen Kunnaspirtissä sekä Joensuussa Elokuvateatterikeskus Tapiossa. Lisäksi elokuva näytetään 7.4. myös Karelia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston opiskelijoille.

Yleisönäytösten aikataulu:

ti 5.4. klo 18.00 Selkien koulu (vapaa pääsy)
ke 6.4. klo 18.00 Kunnaspirtti (vapaa pääsy)
to 7.4. klo 16.30 Elokuvateatterikeskus Tapio (liput 6 €)

Näytökset järjestää Pohjois-Karjalan elokuvayhdistys ry yhteistyössä Kontiolahden kulttuuripalvelujen, Selkien ja Kunnasniemen kylien, Karelia-ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen yliopiston ja Savon Kinojen kanssa.