Sisältöjulkaisija

angle-left JOJO täyttää 10 vuotta – juhlatarjouksia luvassa heinäkuun aikana bussimatkustajille

JOJO täyttää 10 vuotta – juhlatarjouksia luvassa heinäkuun aikana bussimatkustajille

Joensuun seudun joukkoliikenteessä (JOJO) pääsee matkustamaan koko heinäkuun ajan Hilja-lippujen hinnalla. Yhdellä vyöhykkeellä matkan hinta (A tai B) on 2 euroa ja kahdella vyöhykkeellä (A-B) on 3 euroa. Hilja-lipun voi maksaa heinäkuussa bussissa käteisellä ja lähimaksulla, Waltti Mobiililla tai ostamalla kertalipun JOJO-itsepalveluautomaatista. Hilja-hinnat eivät kuitenkaan ole käytössä kutsuliikenteenä toimivassa Noutopojassa.

Lisäksi heinäkuun ajaksi tulee JOJO-alueella (vyöhykkeet A, B ja A-B) tarjolle 90 vuorokauden kausilippu, jonka saa kahden kuukauden kausilipun hinnalla. Aikuisen, lapsen, nuoren ja opiskelijan 90 vuorokauden kausilipun voi ladata Waltti-kortille verkkokaupasta, Carelicum Palveluista tai JOJO-itsepalveluautomaatista. Lisäksi kausilipun voi ostaa käyttöönsä Waltti Mobiiliin.

Heinäkuun tarjoushinnasto

Hilja-liput

Vyöhyke

Hinta €

A, B

2,00

A-B

3,00

Hilja-lipun voi maksaa:

- bussissa käteisellä, pankkikortin lähimaksulla
- Waltti Mobiililla
- JOJO-itsepalveluautomaatilla
- Waltti-kortin arvolipulla

Hilja-liput eivät ole käytössä kutsuliikenteenä toimivassa Noutopojassa.

90 vuorokauden kausiliput kahden kuukauden hinnalla

Vyöhykkeet Aikuinen 90 vrk, € Lapsi 90 vrk, € Nuori/opiskelija 90 vrk, €
1 vyöhyke (A, B) 132,00 66,00 99,00
2 vyöhykettä (A-B) 154,00 77,00 110,00

 

Kausilipun voi ladata Waltti-kortille:

- verkkokaupassa (https://waltti.fi/)
- Carelicum Palveluissa, Koskikatu 5
- JOJO-itsepalveluautomaatilla

Lisäksi kausiliput voi myös ladata Waltti Mobiiliin. Sovellus löytyy Google play tai App Store -sovelluskaupasta.

Verkkokaupassa ja Carelicumissa Waltti-kortille hankitun kausilipun voimassaoloaika käynnistyy bussissa korttia käytettäessä. Nämä kausiliput lakkaavat toimimasta vuoden 2024 lopussa, joten kausilippu kannattaa ottaa käyttöön syyskuun loppuun mennessä.

JOJO-itsepalveluautomaatilta ladatun kausilipun ja Waltti Mobiilin kausilipun voimassaoloaika alkaa heti ostohetkestä.

 

JOJO on käynyt läpi monia muutoksia vuosien varrella

Joensuun seudun joukkoliikenne uudistui 1.7.2014. Uudistuksen taustalla oli joukkoliikennepalvelujen EU- ja kansallisessa lainsäädännössä toteutettu muutos. Uudistuksen jälkeen useilla suurilla ja keskisuurilla kaupunkiseuduilla joukkoliikennettä on järjestetty laajempina, seudullisina kokonaisuuksina. Joensuun seudulla mukana yhteistyössä ovat Joensuun kaupungin lisäksi Kontiolahden ja Liperin kunnat.

Linjaston ja aikataulujen kehittäminen

Kuluneen 10 vuoden aikana joukkoliikenteen linjastoa ja aikatauluja on kehitetty muuttuneiden tarpeiden mukaisiksi. Ensimmäisenä kokonaisena liikennöintivuonna 2015 ajettiin JOJO-busseilla yhteensä lähes 3,1 miljoonaa kilometriä. Vuonna 2023 ajetut kilometrit lisääntyivät 3,7 miljoonaan kilometriin eli tarjonta on lisääntynyt lähes 20 prosenttia.

Uusi matkalippu Waltti otettiin käyttöön

Joensuussa otettiin käyttöön ensimmäisten kaupunkien joukossa uusi, valtakunnallinen Waltti-matkalippu. Elokuussa 2014 tuli koekäyttöön 1 800 Waltti-korttia Joensuun, Kontiolahden ja Liperin koululaisille. Muiden Waltti-korttien myynti alkoi Carelicum Palveluissa tammikuussa 2015. Lippujärjestelmää on kehitetty ja uusia tuotteita on saatu käyttöön pitkin matkaa. Viimeisimpänä uudistuksena on joulukuussa 2023 käyttöön otettu lähimaksu, joka helpottaa varsinkin yksittäisten matkojen maksamista.

Kymmenen vuoden aikana lipunmyyntipaikkoja on lisätty. Lisäksi sähköiset palvelut ovat nykyisin merkittävässä roolissa niin lipun ostossa kuin matkustustiedon jakamisessakin. Lippuja voi nykyisin hankkia mm. verkkokaupasta tai Waltti Mobiilisovelluksesta. Reittiopas ja reaaliaikaiset bussien seurantatiedot ovat saatavilla myös Waltti Mobiilissa. Viimeisimpänä uudistuksena JOJO-liikenteen tiedot löytyvät myös Google Mapsista.

Matkamäärien kehittyminen

Tarjonnan sekä lippu- ja informaatiojärjestelmän kehittäminen on lisännyt selvästi matkusta JOJO-alueella. Ensimmäisenä kokonaisena liikennöintivuonna tehtiin noin 2,0 miljoonaa matkaa. Ennen koronaa matkamäärät olivat kohonneet jo 2,4 miljoonaan matkaan. Vuosina 2020 ja 2021 matkustus väheni oleellisesti, mutta sen jälkeen matkamäärät ovat nousseet vuosittain siten, että vuonna 2023 tehtiin yhteensä noin 2,7 miljoonaa matkaa. Nousua ensimmäisen toimintavuoden matkamääristä on siis 33 prosenttia.

Puhtaan kaluston lisääntyminen JOJO-alueella

Uuden liikenteen alkaessa 2014 liikenteessä oli 27 dieselbussia. Kesällä 2022 liikenteeseen tuli paikallisliikenteen kilpailutuksen myötä 13 sähköbussia. Muissa paikallisliikenteen busseissa on käytetty uudistuvaa dieseliä (HVO) talvesta 2023 alkaen.

Kesällä 2025 koko JOJO-kalusto Joensuun, Kontiolahden ja Liperin alueilla tulee toimimaan puhtailla polttoaineilla: sähköllä, kaasulla ja HVO:lla. Kalustomäärä ensi kesästä alkaen on viimeisimmän tarjouspyynnön mukaan yhteensä 54 bussia.

Lisätietoja
joukkoliikennesuunnittelija
Timo Lappi (paikalla 25.6.–5.7.)
timo.lappi@joensuu.fi
050 4113606