Sisältöjulkaisija

angle-left Kontiolahden Vuokratalot Oy on tänä syksynä lisännyt vuokralaisten asumismukavuutta uusilla ilmalämpöpumpuilla

Kontiolahden Vuokratalot Oy on tänä syksynä lisännyt vuokralaisten asumismukavuutta uusilla ilmalämpöpumpuilla

Kontiolahden Vuokratalot Oy:n 32 vuokra-asuntoon on tänä syksynä asennettu ilmalämpöpumput. Kunnan tytäryhtiö on asentanut ilmalämpöpumput 11 taloyhtiön asuntoihin, joissa on suora sähkölämmitys. Ilmalämpöpumpuista hyötyvät ennen kaikkea vuokralaiset.

– Ilmalämpöpumpun myötä asumismukavuus lisääntyy, sillä se puhdistaa huoneilmaa ja viilentää asuntoa helteellä. Ilmalämpöpumppu vähentää oikein käytettynä merkittävästi vuokralaisen maksamaa, lämmityksestä aiheutuvaa sähkölaskua. Lisäksi ilmalämpöpumppu kierrättää lämpöä asunnoissa, joissa on takka, Vuokratalot Oy:n tekninen isännöitsijä Erkki Voutilainen kertoo.

Ilmalämpöpumppuihin on otettu huolenpitosopimus, jonka mukaisesti pumput huolletaan kaksi kertaa vuodessa toiminnan ja puhtauden varmistamiseksi, lisäksi niihin kuuluu seitsemän vuoden takuu/vakuutus sekä asukkaalle 24/7 auki oleva palvelunumero.

Lisäksi kahdeksaan öljylämmitteiseen taloyhtiöön on syksyn aikana asennettu ilmavesilämpöpumput, joiden ansiosta öljyä kuluu keskimäärin noin puolta vähemmän kuin ilman pumppuja. Tämä pienentää muun muassa hiilidioksidipäästöjä 321 tonnia vuodessa.

Kontiolahden Vuokrataloilla on 29 taloyhtiötä, joissa lämmitysmuotona on joko sähkö, kaukolämpö tai öljy.

Ilmalämpöpumpuilla ja huolenpitosopimuksella on ensi vuonna arviota pienempi vaikutus kyseisten taloyhtiöiden asuntojen vuokriin. Kaikissa taloyhtiöissä kiinteistönhuollon ja energian kustannusten nousu vaikuttavat vuokriin. Vuokrankorotukset riippuvat taloyhtiöstä. Vuokratalot Oy:n yhtiöhallitus päätti torstaina 2.12. pitämässään kokouksessa, että vuokrat nousevat taloyhtiöstä riippuen 2–5 prosenttia eli enimmillään noin 30 euroa kuukaudessa.

Muutos on alkuperäistä 10 prosentin arviota pienempi, koska taloyhtiöiden taloudellinen tilanne on ennakoitua parempi. Uudet ilmavesilämpöpumput eivät vaikuta vuokriin, koska laite- ja huoltokustannukset saadaan katettua pienentyneestä öljynkulutuksesta syntyvällä säästöllä.

 

Kontiolahti on ekoteko -hengessä nostetaan matalalla kynnyksellä niin pieniä kuin vähän suurempiakin ekologisia tekoja kunnasta esiin.