Sisältöjulkaisija

angle-left Kontiolahti investoi kuntalaisten peruspalveluihin ja työllisyyden kasvuun

Kontiolahti investoi kuntalaisten peruspalveluihin ja työllisyyden kasvuun

Kontiolahti varmistaa kuntalaisten peruspalvelut pitkälle tulevaisuuteen merkittävillä investoinneilla. Kontiolahden kuntastrategian kasvun tavoitteille on luotu edellytyksiä jo vuoden 2021 aikana, kun historian suurimmista investointihankkeista on valmistunut Lehmoon uusi päiväkoti ja kirkonkylälle tulevan yhtenäiskoulun uudisrakennus. Myös Lehmon yhtenäiskoulun rakentamistyöt on saatu käyntiin kuluvan vuoden aikana. Vuoden 2022 aikana saadaan valmiiksi uusi sote-asema kirkonkylälle.

Kokonaisuutena nettoinvestoinnit ovat lähes 19 miljoonaa euroa ja taloussuunnittelukaudella 35,7 miljoonaa euroa. Talonrakennusinvestoinnit ovat 17,9 miljoonaa euroa vuosina 2022–2024. Samanaikaisesti kunnallistekniikkaa ja vesihuoltoa rakennetaan tulevina vuosina 13,8 miljoonalla eurolla.

Kasvustrategian mukaisesti kunta jatkaa parhaiden olosuhteiden luomista yrittämiseen ja työntekoon. Kunnan tytäryhtiöiden Kontiolahden Yrityspalvelu Oy:n ja Kontionloikka Oy:n keskeisin tehtävä on yritysten kasvun ja kehittämisen mahdollistaminen sekä Kontiolahden alueen matkailun kehittäminen.

Vuonna 2021 käynnistynyt valtakunnallinen työllisyyden kuntakokeilu jatkuu vuoteen 2023 saakka. Joensuun seudun työllisyyden kuntakokeilussa on Kontiolahden lisäksi mukana Joensuu, Liperi, Outokumpu ja Polvijärvi. Kuntakokeilussa kunnalle siirretään hoidettavaksi te-palvelujen lakisääteisiä tehtäviä. Kontiolahti on mukana myös YTYÄ – YhteisTyöllä tuloksiin -hankkeessa, jonka tavoitteena on edesauttaa kuntien ja koko seudun työttömyysasteen laskua valtakunnalliselle tasolle. Hankkeella ennaltaehkäistään työttömyyden pitkittymistä ja vaikutetaan ennaltaehkäisevästi kuntien työmarkkinatukikustannusten syntymiseen.

Kumulatiivista ylijäämää kunnalla on 17,6 miljoonaa euroa. Vuoden 2022 talousarvio on alijäämäinen noin kaksi miljoonaa euroa. Myös taloussuunnitteluvuodet 2023 ja 2024 ovat alijäämäisiä. Kontiolahden suuret investointimäärät rasittavat taloutta suurten poistomäärien muodossa. Tämä edellyttää jatkuvaa toimintatapojen uudistamista ja menokehityksen taittamista. Vaikka taloussuunnitelmavuodet ovat alijäämäisiä, kunnalle jää sen jälkeenkin vielä 11,5 miljoonaa euroa kumulatiivista ylijäämää.

Kunnan veroprosentit ovat ennallaan eli kiinteistöverot lähes alarajoilla ja tuloveroprosentti 20,50. Verotulojen kasvuksi on arvioitu vajaa kaksi prosenttia ja valtionosuuksien kolme prosenttia. Kunnan velkamäärä nousee tulevina vuosina investointien myötä. Ensi vuonna lainaa kunnalla arvioidaan olevan noin 4 400 euroa per asukas.

Kontiolahden väkimäärä ylitti 15 000 asukkaan rajapyykin syksyllä 2021. Kontiolahdella on syntyvyys kuolleisuutta suurempi ainoana kuntana Pohjois-Karjalassa. Strategian mukaisesti Kontiolahden kunta on keskittynyt kasvuun muun muassa edellä mainituilla rakennusinvestoinneilla, joilla on tarkoitus houkutella uusia asukkaita kuntaan.

Kontiolahden kunnanhallitus käsitteli talousarviota eilen 29.11. kokouksessaan ja kunnanvaltuusto päättää asiasta 7.12.

Esityslistat ja pöytäkirjat