Sisältöjulkaisija

angle-left Kontioniemen aallonmurtajaan on päätynyt öljyä sisältävää maa-ainesta

Kontioniemen aallonmurtajaan on päätynyt öljyä sisältävää maa-ainesta

Kontioniemeen rakennetun aallonmurtajan rakennusmateriaaleihin on päätynyt öljyä sisältävää maa-ainesta. Asia havaittiin sunnuntaina 1.5. ja aallonmurtajan purkaminen on aloitettu tänään 3.5.

Kontiolahden avantouimarit ry rakensi huhtikuun lopulla aallonmurtajan Kontioniemeen Järvenlaskuntiellä sijaitsevan saunarakennuksen edustalle Höytiäiseen. Kontiolahden kunta lahjoitti yhdistykselle rakennusmateriaaliksi soveltuvia kiviaineksia.

Sunnuntaina 1.5. rantavedessä havaittiin ohut öljykalvo ja asiasta tehtiin ilmoitus pelastuslaitokselle. Alue eristettiin öljypuomilla. Asiaa on selvitetty avantouimareiden, ympäristökonsultin, urakoitsijoiden ja Kontiolahden kunnan kanssa. Rakennustöiden aikana toiminnasta ei havaittu öljypäästöjä eikä merkittäviä samentumahaittoja.

Selvityksissä on ilmennyt, että kiviainesten mukana alueelle on päätynyt öljyä sisältävää maa-ainesta Kontiolahden kunnan maa-ainesten ottoalueelta. Maa-ainesten ottoalue tutkitaan ja vähäinenkin pilaantuneisuus alueelta poistetaan.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen asiantuntija on suosittanut aallonmurtajan purkamista ja öljyisen aineksen poistamista vesialueelta. Kontiolahden kunta on aloittanut aallonmurtajarakenteen purkamisen välittömästi ja toimittaa maa-ainekset asianmukaiseen jatkokäsittelyyn. Kontiolahden kunta rakentaa avantouimareille uuden aallonmurtajan.

– Kiviaineksesta mitatut pitoisuudet eivät ylitä maaperän pilaantuneisuuden kynnysarvoa. Kontiolahden kunta kuitenkin haluaa toimia vastuullisesti ja varmistaa, että vähäisetkin öljypäästöt ympäristöön saadaan poistettua, sanoo Kontiolahden kunnan ympäristöpäällikkö ja öljyvahinkojen jälkitorjunnan vastuuviranhaltija Antti Suontama.