Sisältöjulkaisija

angle-left Levite innoitti yli tuhat lasta vaikuttamaan Kontiolahdella

Levite innoitti yli tuhat lasta vaikuttamaan Kontiolahdella

Kontiolahden esikoululaiset ja peruskoulun oppilaat ovat ilmaisseet vahvan näkemyksensä kouluruokailun yhteydessä tarjottavasta levitteestä. Kontiolahdella esi- ja perusopetuksen oppilaita on 2266, joista nimensä Oivariinin puolesta kirjoitti listaan 1099.

Määrä on mittava, kun tätä verrataan esimerkiksi kuntalaisaloitetta koskevaan määrittelyyn. Jos kuntalaisista kaksi prosenttia allekirjoittaa aloitteen, se on käsiteltävä valtuustossa kuuden kuukauden aikana.

Kunnassa lasten oma-aloitteinen vaikuttamishalu nähdään myönteisesti, sillä opetussuunnitelmassa ja kunnan strategiassa painotetaan osallisuuden vahvistamista. Oivariini vastaan Keiju -keskustelu on tuonut oppilaille konkreettisesti esille, mitä koulussa opiskeltavat kansalaisen vaikuttamismahdollisuudet voivat tarkoittaa käytännössä.

– Oppilaiden asiakasnäkökulmasta liikkeelle lähteneen aloitteen käsittelyprosessi on osallisuuden tukemista arjessa parhaimmillaan. Asiaa koskevassa päätöksenteossa on luonnollisesti pohdittava palveluntarjoajan vastuuta ja ravitsemussuositusten faktoja, mutta prosessina tämä on mielestäni jo itse asiaa tärkeämpi kunnassamme, opetuspäällikkö Teemu Piirainen pohtii.

Oppilaiden lähettämät saatekirjeet on vastaanotettu ja käyty huolella läpi.

– Oppilaat olivat huolissaan kasvirasvassa olevista lisäaineista. Esimerkiksi väriaine on kuitenkin peräisin porkkanasta ja emulgointiaine peräisin kasvirasvasta ja tuote on kotimainen. Kouluaterioiden rasvan tulee vastata suosituksia, ruokapalvelupäällikkö Pirjo Partanen kertoo.

Oppilaiden runsaan ja oma-aloitteisen aktiivisuuden vuoksi kunnassa kuitenkin annetaan mahdollisuus käyttää Oivariinia vaihtoehtoisena levitteenä, vaikka ensisijaisesti Keijua suositellaankin käytettäväksi. Tähän on mahdollisuus hiihtoloman jälkeen.